×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Krönika

Ding1: "Det är skillnad på att kritisera spelstil och nedvärdera någon"

9
Kommentatorincidenten under Northern Arena skapade starka reaktioner bland CS:GO-proffsen. Fragbites Linda "Ding1" Herman kan inte annat än att förstå varför.
Jag älskar Twitter och jag älskar framförallt hur öppna och aktiva de flesta esport-proffsen och profilerna är med vad de känner. Deras offentliga tankar och känslor blir inte bara inspiration till framtida intervjuer och liknande men ger även mig chansen att komma närmare inpå hur det faktiskt är och känns att vara proffs.

I natt avgjordes som bekant Northern Arena borta i den kanadensiska staden Montreal där OpTic tog hem finalen mot ett för dagen mindre formstarkt G2. Förutom att vi bjöds på bra CS:GO bjöd även matchens kommentatorer (launders, Vansilli och Scrawny om jag förstått det rätt) oss på något mindre bra. Nämligen förnedring. Jag själv såg inte matchen och när det skedde men Gabriel "FalleN" Toledo och flertalet andra spelare och profiler reagerade på att kommentatorerna hånskrattade åt Edouard "SmithZz" Dubourdeaux från G2 och bokstavligen skrek ut "YO LE NOOOOB!". Jag förstår reaktionen i efterhand efter att ha sett klippet.



Klippet där kommentatorerna hånar SmithZz


Alltså. Kalla mig känslig, men om såpass många proffs och profiler reagerade så starkt så är det väl något som gått ganska galet? Det finns en riktigt och ursäkta språket, jävligt stor, skillnad på HUR man säger saker. Att kritisera någons spel är en helt annan femma. Att säga att någon spelar uselt. Det är nästan så jag ändå skulle kunna säga att "fiasko" och "horribelt" är ord som är okej att använda i sin kritik. För det är klart att man kan och får lov att kritisera hur ett lag eller till och med en enskild spelare spelar. Det är klart att om Zlatan Ibrahimovic helt plötsligt missar alla sina (ganska många) målchanser, att det bör kritiseras?

FalleNs första tweet


Skillnad på kritik och förnedring

Däremot är det skillnad på att kritisera och tycka att någon spelar dåligt och faktiskt kalla en spelare för något han inte är, och som i princip är ett provocerande skällsord, i detta fallet "noob". Okej, på riktigt, hade jag blivit kallad för det när jag spelar, om jag hade streamat eller liknande så hade jag skrattat och ba "okej no shit...". Här handlar det dock om en spelare i ett topplag, som är såpass stor att han spelar på en scen om flera miljoner kronor flertalet gånger om året. Hur, ursäkta igen, fan kan man vara en noob då? Vi vet ju alla att det är det sista han och de andra är.

Anders Blume är ett bra exempel på en person som skulle kunna visa på skillnad i det här fallet. Baserat på hur hans sätt att kommentera är hade han i detta fall kanske garvat som bara han kan och dragit till med ett mer förvånande och oskyldigt sätt att säga "haha okeeeeeeeej, det där var kanske lite mindre bra?!" eller typ "Omg haha Smiiiiiiitzzz what are you doiiiiiing?!". Det känns lite mer professionellt och ursäktande.

Kom igen. Föregå med gott exempel. Ni jobbar med datorspel, där språket redan är så hårt bland unga. Det är ni om några som har makten i era händer att skapa ett bättre klimat. Ta åt er av hur proffsen känner och kalla inte folk för noobs. Var inte som Twitch-chatten.

35 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 35 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..