×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Artikel

Från hatstorm till kärleksbombande: Communityt slöt upp bakom 14-årige August

71
Twitch-chatten fylls allt för ofta av hat. Igår kväll drabbade detta den 14-årige Stockholmaren August då han streamade, något som ledde till stora protester och ett massivt stöd från CS:GO-communityt.
Denna artikel publicerades ursprungligen i maj 2016. Den uppmärksammas nu igen inför NoHate-dagen den 4 november. Artikeln presenteras i sin ursprungsversion.

Torsdagen skulle bli starten på en 24 timmar lång, rolig stream där 14-årige August och en kompis tänkte streama på engelska. Mest för skojs skull. Efter fem timmar hade de fortfarande ingen tittare och de valde då att ta en paus. Efter pausen bestämde de sig för att streama på svenska i stället och länkade då till streamen i Facebook-gruppen "CS:GO Sverige, lite bättre, lite finare" (ej att förväxla med den större gruppen som heter "CS:GO Sverige, Lite bättre, Lite finare."), och det var då allt började. Redan i kommentarerna för Facebook-inlägget började nedlåtande kommentarer att hagla in. Trots det kunde August, känd via sin stream som b4ngcsgo, aldrig ana vad som skulle komma sen.


August är ingen färsking när det kommer till streaming och att lägga upp spelvideos på Youtube. Faktum är att han började med att lägga upp Minecraft-videos redan som åttaåring. Redan då fick han motta en del spydiga kommentarer och även om de kunde vara jobbiga till en början så lärde han sig snabbt att hantera dem. Spelandet tog dock sin början tre, fyra år tidigare. Då var det Runescape som gällde och redan där fick August komma i kontakt med en av de positiva sidorna med spelandet, han var nämligen tvungen att lära sig engelska. För att kunna göra uppdragen i spelet behövde han förstå texterna som beskrev dem, som givetvis var skrivna på engelska. Till en början fick han hjälp av sina föräldrar att översätta men de tröttnade snabbt.

"Vi började översätta med Google Translate och lärde oss nyckelord", förklarar han när Fragbite pratar med honom.

Det var på väg att bli Plants vs. Zombies för August, men ett övertygande affärsbiträde kom till hans räddning.


För ett par år sedan ville August så börja spela något FPS-spel, men hans föräldrar var inte precis överförtjusta idén. Vid ett besök i en spelbutik frågade de vad de fanns för några mindre våldsamma FPS-spel och de blev då tipsade om "Plants vs. Zombies". Kanske inte en titel som de flesta i August ålder längtar efter att spela, vilket affärsbiträdet på spelbutiken verkade känna på sig. Innan August och hans mor lämnade butiken hade biträdet nämligen övertalat modern om att låta August spela Counter-Strike: Global Offensive.

Två år har gått sedan dess att August först spelade CS:GO och det har hunnit bli över 2 300 spelade timmar. Det har även blivit en hel del streamande, även om hans dator inte riktigt klarar av att köra CS:GO och att streama samtidigt. Men att August skulle börja streama verkade som något av en självklarhet.

"Jag har alltid kollat på stora streams och tycker att det är en skön idé att se på när folk spelare", berättar han.
Det ena ledde till det andra och August har kört på med sin stream under en tid. Många gånger har han kunnat streama utan att han har haft några tittare, mest för att hålla igång. Inte sällan på just engelska, vilket han trivs bra med mycket tack vare att han började lära sig språket så tidigt tack vare Runescape. Fram till igår har August inte heller stött på särskilt mycket nedlåtande kommentarer då han har streamat, inte minst tack vare att han är en öppen och trevlig kille med ett gäng riktigt bra vänner runtomkring sig som alltid står upp för honom på skolan. Så kom gårdagen...


Det började med de tragiskt nog vanliga kommentarerna som till exempel "horunge", men skulle sedan snabbt eskalera efter att August blev lurad att lämna ut sitt telefonnummer. Det av en person som uppgav att han tänkte skicka pengar till honom via Swish. I stället användes telefonnumret för att ta fram August adress och då började rena dödshot att kastas mot 14-åringen. Föga förvånande tog det riktigt hårt på August som dessutom blev rädd, och när han trodde sig ha stängt av webbkameran började han att gråta live i streamen. Där kom slutet för hatet och kärleken började i stället att flöda fritt.

"Jag började skriva med min mentor, "RagekulaN", och med "Kreativ" och jag tror att han skrev med Chapmad som då började hosta min stream och sen kom all kärlek", förklarar August den snabba vändningen.
Inom kort dök det dessutom upp en tråd i en annan av de större CS:GO-grupperna på Facebook, nämligen "CSGOSWE". Där fördömde medlemmarna det som August blivit utsatt för och uppmanade varandra att gå in på hans stream för att visa sitt stöd.


"Xaylol" var en av många generösa användare som donerade pengar till August.


På kort tid fick August en hel massa nya tittare, följare och riktiga fans. Det trillade dessutom in en hel del donationer, både i form av pengar och som skins samt lådor i själva CS:GO. Ja han fick faktiskt så pass mycket donationer att han nu har kommit en bra bit på vägen mot att kunna köpa en ny dator, så att han kan börja streama CS:GO utan lag. Frågar är dock om inte en utav donationerna, som bestod av ett helt gäng riktigt fina skins, betydde mer än allt annat tillsammans för plötsligt lade Fnatic-stjärnan Jesper "JW" Wecksell till August på Steam.

"Det är väldigt stort att bli addad av honom", förklarar August för Fragbite och fortsätter "Jag ser alla hans matcher och analyserar allt han gör. Mina kompisar blev rätt avundsjuka för de älskar honom också."
August föräldrar verkar dessutom ha riktigt bra koll på vad som händer. Mitt i vårt samtal blir han nämligen avbruten då de hör av sig till honom via mobilen för att kolla så att han inte spelar bort allt han nu har fått. Precis så som det bör vara. Han försöker dock förklara för dem att han sitter och gör en intervju med Fragbite och vi kan snart fortsätta att prata.

Att den 14-år unga Stockholmskillen jag talar med brinner för CS:GO och esporten framgår väldigt tydligt. Därför satt det nog extra fint när den flerfaldige majormästaren Wecksell uppmanade August att fortsätta göra sin grej, det skulle nog vara oerhört stort för vem som helst. Det råder heller inga tvivel om att August tänker fortsätta att streama, med förhoppningen om att snart kunna byta upp sig när det gäller datorn för att då kunna spela fullt ut. Innan vi lägger på frågar jag honom om han har något tips till andra streamare och svaret kommer lika självklart som det är klockrent:

"Gå inte på allt hat och gör det ni älskar!", avslutar August innan det är dags för honom att göra sin andra intervju för dagen.
Helt rätt, tycker vi på Fragbite. Vill du stödja August och hans streamande gör du det lättast genom att besöka twitch.tv/b4ngcsgo!

92 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 92 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..