×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Krönika

Krönika: Kan NiP 3.0 verkligen lyckas?

6
Sedan några dagar tillbaka vet vi hur Ninjas in Pyjamas kommer att se ut under 2016. Men kommer de att lyckas med sin nya laguppställning? Här är vad jag tror.
87-0 i kartor. Det var den fantastiska streak som NiP kunde stoltsera med efter ett halvår med CS:GO. De fortsatte sedan vara mer eller mindre dominanta under hela 2013, men sedan gick det tuffare. De andra lagen kom helt enkelt ikapp. Det försprång som NiP skaffat sig genom att sätta samman en femma bestående av toppspelare från både CS 1.6 och CS:S-scenerna i ett tidigt skede visade sig vara en riktig jackpot. Men när de började få det tuffare, ja då hände egentligen väldigt lite med laget.

• • •



Vad menar jag då med NiP 3.0? Vi skulle säkert kunna lägga till någon högre siffra. Men jag menar helt enkelt att detta blir den tredje femma som NiP kommer att tävla med under en längre tid. Mikail "maikelele" Bill får ursäkta. Den tiden han fanns med i laget räknar jag helt enkelt bort, då det så här i efterhand mer liknar någon typ av tryout.

• • •



När Robin "Fifflaren" Johansson lämnade NiP i slutet av 2014 trodde jag, och säkert många med mig, att vi möjligen skulle kunna få bevittna en pånyttfödelse av NiP under 2015. Så här med facit i hand vet vi att det inte blev så. Laget har under 2015 spelat med totalt sex spelare. De gamla fyra plus Mikail "Maikelele" Bill och Aleksi "allu" Jalli. Jalli är den spelare som tog den femte och sista platsen i laget under större delen av året, och även om finnen många gånger har spelat riktigt övertygande visade han sig inte vara vad NiP behövde för att återta en plats på CS:GO-tronen.

Eller, är det verkligen så lätt? När vi nu går in i 2016 med ett NiP som ställer upp Jacob "pyth" Mourujärvi som femte spelare, samtidigt som Björn "threat" Pers kliver in som aktiv matchcoach, kan det kanske äntligen hända något med laget. Varför? Låt mig förklara.

Det har aldrig varit någon brist på talang i NiP. Christopher "GeT_RiGhT" Alesund med sin "lurker"-spelstil och Patrik "f0rest" Lindberg med sitt spelsinne tillhör förmodligen båda topp 10-listan över tidernas bästa CS-spelare, över alla titlar. Richard "Xizt" Landström är lugnet själv. Blir aldrig överdrivet uppspelt, men inte heller för nervös. Norrländskt lugn, helt enkelt. Adam "friberg" Friberg har fått utstå mycket kritik. Men faktum är att den 24-årige göteborgaren har ett fantastiskt spelsinne och är en av de få som accepterar den mindre smickrande rollen som entry fragger utan att någonsin klaga. Även om han nästan aldrig har fått den backup som vi nog är många som tyckt att han bör ha fått.

Där har vi, i sig, en enormt stark uppställning. Problemet har bara handlat om en sak. Taktiker. NiP har varit inlåsta på samma spelstil, ungefär samma taktiker sedan laget bildades under sensommaren 2012. Det håller inte. Alla andra lag har förnyat sig, utvecklats. Även NiP har utvecklats, men som individuella spelare. Som lag har de stått och trampat på samma ställe. De var innovatörer i början av CS:GO-eran. Det var de som satte agendan, tog fram nya spännande taktiker. Så måste det bli igen.

• • •



Jacob "pyth" Mourujärvi är en enorm talang. Den som säger något annat måste antingen ha legat under en väldigt stor sten, eller så är hen bara allmänt avundsjuk. Jag tycker även att han verkar ha rätt attityd nu när han tar sig an denna nya utmaning. Det framgick i hans första intervju efter att han skrev på för NiP, den finns att läsa i sin helhet på nip.gl. Patrik "f0rest" Lindberg få ta över som första AWP-spelare, sedan är allt klaffat och klart. Att även de övriga i laget kan plocka upp vapnet vid behov är en nödvändighet som kanske syns tydligare nu jämfört med när Aleksi "allu" Jalli fanns med i laget. Men detta är bara en del av det hela.

• • •



Den andra delen stavas Björn. Att Björn "threat" Pers har skrivit på för NiP och antagit en aktiv coachroll är en stor förändring för laget. De har tidigare prövat med några olika coacher. Den mest notabla var kanske Emil "HeatoN" Christensen, men där han kom in med massor av känslor och peppande, ja där kanske han föll kort när det gällde det taktiska.

Sedan har vi Faruk "pita" Pita. Den svenskbosniska före detta Fnatic-spelaren innehade coachrollen i ungefär ett halvår. Även om killen kan CS, för det råder det nog inga tvivel om, lyckades han aldrig nå fram till spelarna och hans taktiska inflikar räckte inte. Sist ut har vi Joona "natu" Leppänen, en av mina personliga favoriter i hela CS-scenen. En fantastisk människa som är CS-smart och har en grym analytisk förmåga. Men inte heller han lyckades nå fram till NiP-spelarna under sin tid i laget.

Att Pers nu kliver in och ska ta över rollen som "in game-ledare" är enbart positivt. Nu kanske NiP åter kan sätta trenderna, komma på nya taktiker och så sakteligen återta en plats på CS:GO-tronen. Pers har den där jordnära personligheten, men med glimten i ögat, som jag tror kan passa in väldigt bra med övriga personer i laget. Han är dessutom analytisk, pedagogisk och riktigt spelsmart. Nu kanske jag lyfter honom till skyarna, men då får det vara så. För jag tycker verkligen att han förtjänar det. Skulle någon av spelarna i NiP falla bort pga sjukdom under någon turnering så har jag inga problem med att se Björn hoppa in temporärt. Den stora skillnaden mellan de tidigare tre coacherna är väl egentligen att han både har lugnet, att han passar in och att han verkligen kan sin sak.

• • •



Jag försöker ständigt vara positiv, vilket ni nog säkert har märkt vid ett antal tillfällen, alldeles oavsett hoppas och tror jag på NiP 2016. Förstå att få ha två svenska lag åter i den absoluta toppen när vi summerar 2016 ett år från nu.

Vad tror ni: hur kommer det att gå för NiP under det kommande året?

Blir det bu, eller blir det bä?

26 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 26 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..