×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Intervju

vuggo: "Vi vill fortfarande vinna allt vi deltar i"

1
Inför DreamHack Cluj-Napoca berättar Viktor "vuggo" Jendeby om hur det är att kliva in i en turnering som regerande mästare, de största hoten, lagets senare svajiga form: "Just nu är vi bara mer taggade än någonsin".
Det finns många svenska lag som gått till historien efter att ha dominerat den internationella scenen under en viss period. Få femmor har dock visat lika mycket slagkraft som det nuvarande laget i fnatic, som enligt ett flertal experter bör klassas som tidernas bästa.

Laget har tagit sig till tre major-finaler sedan den nuvarande uppställningen svetsades samman. Av dessa har man vunnit två — och det är de två senaste. Fnatic är alltså dubbla regerande major-mästare, och förbereder sig just nu för att kamma hem sin tredje raka major-vinst och således spika alla Valve-stämplade guldmedaljer för år 2015.

"Man kan helt enkelt säga att vi varit rätt så utbrända"

Dock har den svenska femmans resultat varit väldigt ojämna under en senare tid. Ena dagen besegrar man giganter som Virtus.pro och NiP Gaming, andra dagen åker man på grova förluster mot rivaler som EnVyUs och Team SoloMid. Detta har fått anhängare att skaka, och även tveka lite, inför den rumänska majorn som går av stapeln i Cluj-Napoca nästa vecka.

När vi pratar med lagets coach, Viktor "vuggo" Jendeby, berättar han att det är väldigt svårt att hålla samma kvalitetsnivå både som lag och individuell spelare efter att man genomgått den emotionella urladdningen av att vinna en major-turnering. Efter en välbehövlig paus som följde vinsten på ESL One Cologne har laget haft ont om tid att träna och lägga nya taktiska planer, då man direkt deltog på ett flertal turneringar tätt inpå varandra. Han är dock långt ifrån orolig över de senare resultaten.

"Man kan helt enkelt säga att vi varit rätt så utbrända. Nu har vi efter PGL kunnat sitta ner i lugn och ro, prata om vad vi vill förändra och således kommit upp med mycket nya idéer och gameplans för framtiden. Med det sagt har resultaten inte på något sätt varit oroväckande eller något som satt sig allt för mycket i våra huvuden även om det självklart skapat stor besvikelse, vi vill fortfarande vinna allt vi deltar i", berättar vuggo för Fragbite.

vuggo fick lyfta trofén efter ESL One Cologne.


Jendeby är lagets förhållandevis nyrekryterade coach, och har följt fnatic både med en stark inblick och ur fågelperspektiv sedan en lång tid tillbaka. Han har varit en del av fnatics spelstrategier sedan kort innan ESL One Katowice i början av året.

Major-medaljer har han två stycken; en som analytiker och en som coach. Man hade kunnat tro att en sådan framgång skulle påverka ens inställning till den kommande turneringen, oavsett roll i laget. Att det är något annorlunda att kliva in i en turnering som regerande mästare, det vill säga om man känner extra press eller ett upplyft i självförtroende, vill han dock inte påstå.

"Med tanke på de resultat vi gjort på senare tid känns det som communityn har satt oss i något av en underdog-roll bakom TSM, EnVyUs och Virtus.pro. Skulle vi fortsatt dominera efter majorn och gått in som favoriter inför Cluj kanske det hade sett annorlunda ut och påverkat oss mer, just nu är vi bara mer taggade än någonsin att visa att vi är det bästa laget."

"Kommer att behöva spela på topp"

När grupperna för DreamHack Cluj-Napoca offentliggjordes kunde man se fnatic i Grupp A, som de delar med Luminosity, Cloud9 och Vexed Gaming. Det förstnämnda, brasilianska laget har visat framfötter i båda årets tidigare major-turneringar. På ESL One Katowice skrällde de till sig en slutspelsplats, och följde även aningen oväntat upp med samma bedrift på ESL One Katowice och ESL One Cologne.

Detta till trots ser brassarna ut att vara en förhållandevis enkel match för de regerande mästarna, i varje fall på pappret. Under den senaste majorn stod fnatic nämligen som segrare över Luminosity i kvartsfinalen, via två raka kartvinster dessutom. Jendeby vill dock inte påstå att man sitter altlför säkert inför det potentiella mötet med det sydamerikanska laget.

"Redan inför förra majorn hade Luminosity visat sig vara ett tufft motstånd och spelade riktigt bra på träningsmatcher. Vi sa inför den majorn att de mycket väl hade kunnat skrälla då, och känslan över dem nu är densamma. De har en bra blandning spelare som kompletterar varandra väl och spelar på ett sätt som fungerar bra mot oss, ganska långsamt och metodiskt. Vi kommer att behöva spela på topp för att dra det längsta stråt."

Luminosity kan vara ett större hot än många tror.


När det kommer till de två andra lagen, nordamerikanska Cloud9 och polska Vexed Gaming, verkar nerverna vara lite lugnare. Trots att Cloud9 sedan sommaren visat sig vara ett lag som hör hemma i den absoluta toppen har de misslyckats med att imponera under en senare tid, medan det polska lagets tidigare drabbningar med fnatic inte riktigt tyder på annat än överkörning från svenskarnas sida.

"Vexed är ju helt klart underdogen i gruppen och under förra majorn slog vi dem med 16-2 i gruppen, känslan är väl att de kommer att bli lite av en slagpåse även i denna gruppen. När det kommer till Cloud9 så hade de en period där under sommaren då de kanske presterade lite över sin kapacitet om man ska se till hur de spelade innan sommaren och nu efteråt. De är fortfarande ett lag av yttersta klass men deras form talar för att vi tar oss ur gruppen som vinnare."
DreamHack Cluj-Napoca drar igång på onsdag nästa vecka, detta med de 16 bästa lagen i världen på plats. Fnatic är uppenbarligen en av favoriterna, men kommer, av senare resultat att tyda, få en hel del motstånd. Virtus.pro, Team SoloMid och EnVyUs, för att nämna några, ser även otroligt starka ut. Jendeby avslutar dock med att lobba för att det brasilianska gruppmotståndet samt landsmännen i NiP kan vara underskattade hot.


Överlag, finns det något lag som du känner är ett större hot än folk kanske tror?
"Det skulle i sådant fall vara just Luminosity av ovan nämnda skäl. Sen tycker jag aldrig man ska räkna ut NiP, som ser ut att ha kommit tillbaka lite i form och gjort bra resultat de senaste veckorna."

17 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 17 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..