×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Krönika

Krönika: Dags att lämna över VM-stafettpinnen

3
DDoS-attacker, gamla skärmar, dåliga förhandstipp och en uppmaning om att låta någon annan ta över mästerskapet till nästa år. Denna krönika innehåller lite av varje kring CS:GO-VM.
Det första världsmästerskapet i CS:GO har spelats klart och när krutröken lagt sig står Frankrike där som historiska mästare. Att nationen som ifjol vann det europeiska mästerskapet nu tog en ännu större skalp i och med VM-titeln var knappast någon överraskning. Polen tog den prestigefyllda andraplatsen medan Sverige och Ryssland slutade på en delad tredje- och fjärdeplats. En svensk placering som kanske lämnar en del att önska, om vi ser till hur dominanta svenska CS:GO-lag har varit genom åren, men ändå en helt okej placering med tanke på den femma som representerade vårt avlånga land.

Turneringen hade sina problem

Även om VM bör vara en enda stor fest fanns det en hel del tråkiga saker som i alla fall jag kommer att ta med mig från denna turneringen. Det största problemet var DDoS. Attackerna var många och långa. Arrangörerna E-Frag.net verkade dessutom ha svårt att hitta fungerande lösningar på problemet tillsammans med turneringens internetleverantör. DDoS-attacker är annars något som drabbar i stort sett alla turneringar men tack vare diverse skydd brukar det inte ställa till med allt för mycket problem. Jag vet inte hur IT-infrastrukturen ser ut i Serbien eller vilka som var leverantörer under turneringen, men klart är att de var dåligt förberedda. Arrangörerna har, i ett Facebook-inlägg, bett om ursäkt för det inträffade och försökt förklara lite mer vad som faktiskt hände under evenemanget.


Här ser vi en indonesisk spelare sitta vid en av turneringens Samsung-skärmar.


En annan sak som jag reagerade över var detta med skärmarna. Vad jag, och andra på Fragbite, kunde se var det en nio år gammal modell som användes under VM-finalerna. Nämligen Samsungs 2233RZ, en 22” skärm med 16:10 i aspect ratio och en maxupplösning på 1680x1050. Enda ljuspunkten är det faktum att skärmen erbjuder 120Hz och har en relativt låg responstid på 3 ms. När det gäller själva burkarna har jag ingen insikt i vad de innehöll men jag kan tänka mig att det var både en och två spelare som inte var tillfreds med skärmarna. Om ett VM ska vara för de bästa av de bästa, ja då ska självklart även den hårdvara som de använder vara av samma kaliber.

Scenen däremot, den var riktigt fin. De stora displayerna, logotypen på golvet, ljuset, ja det mesta såg riktigt bra ut faktiskt. Kudos till de som planerat och byggt den. Jag tycker även att analysdesken och kommentatorerna skötte sig riktigt bra. Sedan var de inte alltid riktigt synkade med produktionen, men det var lätt att ha överseende med. Överlag tycker jag att E-Frag.net, eller Electronic Frag som de heter, bjöd på ett fint evenemang. Att inte alla nationer skickade spelare från sina riktiga topplag kan inte de som arrangörer göra så mycket åt. Annat än att planera in finalen lång tid i förväg och säkra upp att den vecka som avsätts blir rätt så “fredad” bland andra arrangörer.

Lämna över stafettpinnen till en ny arrangör

Andra arrangörer ja. Jag tycker att E-Frag nu bör bjuda ut arrangörsrollen av nästa års världsmästerskap. Inte för att de gjorde ett dåligt jobb, utan för att jag anser att det bör fungera som i andra sporter. Arrangörer och arrangörsstäderna ska vara olika från år till år. Det garanterar en mångfald och förhoppningsvis att evenemanget ständigt utvecklas då arrangörerna gör sitt bästa för att vara bättre än de tidigare. Så jag hoppas verkligen att E-Frag ser vinsterna i att göra på detta vis. Det kan alltid skrivas in aktuella avtal att E-Frag äger rättigheterna, om de vill vara med och styra lite i bakgrund som upphovsmän. Jag har inga problem att se DreamHack arrangera CS:GO-VM 2016 i Stockholm, eller varför inte ESEA med ett evenemang i någon stor amerikansk stad, säg New York eller varför inte något lite mindre traditionellt som Chicago? Hur som helst tror jag att detta skulle vara nyttigt för mästerskapets utveckling och att detta ser till att spikas snarast möjligt.

Sju av tio rätt på förhand


Dan "apEX" Madesclaire var bara en av stjärnspelarna i den franska truppen.


Ska vi avhandla detta med deltagarna då? Visst. Det är sant, det var ett flertal nationer som inte skickade sina riktiga toppspelare. Av förklarliga skäl. En del hade annat inbokat, en del såg denna tid som nödvändig vila. Planering är A och O. Sverige hade inte någon riktigt fixstjärna som Christopher “GeT_RiGhT” Alesund eller Olof “olofmeister” Kajbjer, men de visade att det ändå räckte för en topplacering.

I övrigt tar jag stolt på mig skämskudden till följd av min snabbanalys inför turneringen. Jag lyckades endast pricka av fem utav åtta slutspelslag, ett av lagen jag sade skulle gå till slutspel hamnade dessutom på en mindre smickrande sistaplats. Ett lag som jag tvekade kring inför turneringen, Polen, gick och tog hem silverpengen. När det gäller topp fyra hade jag två rätt, Frankrike som vann och Sverige med sin delade bronsplats. USA, ja de behöver vi inte prata om. Tyskland blev utslagna i kvarten av världsmästarna själva. Nåja, jag kunde ha bommat fler lag ändå.

Till sist vill jag ge extra cred till spelare, arrangörer, experter och kommentatorer som ändå höll humöret uppe under denna första VM-turneringen då motgångarna hopade sig.

Bilder: E-Frag.net

14 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 14 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..