×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Krönika

R E P R E S E N T E R A

1
fnatic slog NiP i förlängning, två gånger. Trots denna triumf är de matchens stora förlorare i mina ögon.
Så här inledde jag nyheten om fnatics övertidsvinst mot NiP:

"Svenskmötet mellan fnatic och NiP slutade med övertid, NiP-förlust, omspel och sedan NiP-förlust igen. En miss av administratörerna under den ursprungliga övertiden ledde till en protest från NiP:s sida och ett något ifrågasatt beslut av organisatörerna."

Bakgrund

Matchen mellan NiP och fnatic borta vid DreamHack Bucharest visade sig bli en väldigt jämn historia. Efter 30 spelade rundor stod det 15-15 och förlängning väntade. Det blev MR5 och första halvan tog fnatic med 4-1, efter sidbyte säkrade de vinsten i två raka. Matchen var däremot inte över för det.

Vid närmare kontroll visade det sig att administratörerna hade gjort ett misstag. I reglerna för turneringen står det att det vid ett likaresultat ska spelas förlängning i MR3. Detta tar NiP fasta på och lämnar in en protest till arrangörerna. Beslutet blev att andra halvan av förlängningen skulle tas om med ställningen 2-1 till fnatic från den första. Detta ska båda lagens representanter ha accepterat enligt ett uttalande till HLTV.org som Silviu Stroie, huvudarrangör bakom DreamHack Bucharest, stod för.

Men så ändrade de sig. Patrik "cArn" Sättermon ska kort därefter ha meddelat Stroie att fnatic protesterar mot beslutet och det blir en ny överläggning bland administratörerna. Arrangörerna valde dock att stå fast vid sitt beslut.

Vad händer sedan då? Jo övertiden spelas och fnatic vinner igen. Den här gången helt enligt reglerna. Glädjen går inte att ta fel på men sedan går det väldigt fel.

Redan ingame skriver Andreas "schneider" Lindberg att NiP inte behöver komma och tacka för matchen. När fnatic-spelarna sedan kramas och firar segern skickar de iväg glåpord efter glåpord mot NiP. Christopher "GeT_RiGhT" Alesund går ändå fram till fnatic för att tacka men där blir han stående utan att någon möter upp på det sportsliga sätt som vi är vana. Allt detta fastnade på film.

Har ni missat filmen från vinstmomentet som HLTV.org har lagt upp på Youtube så rekommenderar jag att ni ser den.

De måste straffas




Låt mig vara väldigt tydlig redan från början: Ett sådant där beteende är inte acceptabelt.

Att det förekommer känslor och en del "krigsrop" under matcherna är ändå något som både är förståeligt och så länge det håller en okej nivå kan det dessutom bidrar till höja stämningen på plats vid evenemangen. I ett sådant här fall däremot, då fnatic har vunnit matchen och sedan vägrar tacka motståndarna, ja då är det så omoget att jag undrar om inte pappa Sättermon gör bäst i att lämna ungarna på dagis när de kommer tillbaka från Bukarest.

Rubriken är väldigt tydlig: Representera. Hur dessa killar, som befinner sig i toppskiktet av den internationella CS:GO-scenen, kan bete sig på ett sådant här sätt när de ska representera fnatic, CS:GO-scenen, ja hela e-sportscenen och samtidigt vara förebilder för mängder av unga CS-spelare där ute förstår jag inte. fnatics "chief gaming officer" Patrik Sättermon gick snabbt ut på twitter och fördömde spelarnas beteende, något som jag välkomnar. Det räcker dock inte med det. Detta måste få långsiktiga konsekvenser för spelarna så att de verkligen förstår hur stor skada de kan orsaka med den här typ av beteende.

Vissa har valt att rikta skarp kritik mot NiP på gund av lagets val att lämna in en protest efter den initiala förlusten. Faktum är dock att det enda de gjorde var att agera lite "paragrafryttare". Regler är regler och jag personligen ser inget som fel i att folk faktiskt ser till så att reglerna följs. Resultatet blev trots allt detsamma. Skillnaden blev att när fnatic vann omspelet gjorde man det helt enligt regelboken. Nej, släpp er fokus på NiP och inse att det enda felet som begåtts från något utav lagen är fnatic-spelarnas beteende.

De som på något sätt är aktiva inom e-sporten måste komma ihåg att allt de säger och gör antingen kan hjälp eller stjälpa hela scenen i dess strävan efter utveckling och större acceptans från allmänheten. Jag tror knappast att fnatics sponsorer kommer att luta sig bak och njuta av spelarnas beteende efter NiP-matchen.

Jag väljer att inte peka ut någon specifik spelare för dennes beteende efter matchen, inte heller lyfta fram någon som ändå skötte sig okej. Anledningen till detta är att det är fnatic som lag i det här fallet som har misslyckats med att uppträda professionellt och de måste de allihopa ta ansvar för.

Låt oss slippa se den här typen av beteende i framtiden. Vinst eller förlust, oavsett hur den kom, ska följas av ett professionellt tackande av matchen. Som sagt; oavsett!

118 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 118 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..