×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

DreamHack

DreamHack i dialog med polisen om säkerhetsläget

13
Terrorattentaten i Frankrike och höjningen av hotnivån i Sverige har medfört att just säkerhetsfrågor är högaktuella vid stora evenemang. Ett av dessa är DreamHack Winter som öppnar portarna under nästa vecka.
Om en vecka är det dags för årets upplaga av DreamHack Winter, det samtidigt som Europa och Sverige befinner sig under terrorhot. Så sent som igår höjde Säkerhetspolisen den svenska hotnivån till en fyra, detta på en femgradig skala. Hur ser då DreamHack på detta, och hur arbetar de för att öka säkerheten för besökare och medarbetare?


"Säkerheten på DreamHack är en fråga som är av högsta prioritet och något som ständigt är på vår agenda. Våra ambitioner är att alla besökare, deltagare, utställare, crew och anställda ska känna sig trygga när de besöker eller jobbar på DreamHacks evenemang och tävlingar", berättar DreamHacks Fredrik Nyström för Fragbite.



Fredrik Nyström. Foto: Helena Kristansson.



Nyström berättar vidare hur DreamHack, under många år, har jobbat nära lokala myndigheter och organisationer i Jönköping med frågor gällande säkerhet och trygghet. Polisregion Öst (tidigare Polismyndigheten i Jönköpings län) och Fältgruppen i Jönköping nämns som två av de parter som DreamHack samarbetar med. Arbetet inför det kommande evenemanget pågår för fullt.


"Vi följer noggrant den rådande utvecklingen och för diskussioner internt och med externa parter för att kunna anpassa, förändra och förbättra säkerheten på DreamHacks evenemang i de fall det behövs."


Polisen har under tidigare evenemang haft både uniformerad och civil personal på plats, en närvaro som ligger nära till hands att tro kommer att stärkas. När det gäller hur säkerhetsarbetet ser ut i övrigt är Nyström något mer förtegen.


"Vi kommenterar aldrig vårt säkerhetsarbete i detalj men vi för dialog med bland annat Polisregion Öst och andra aktuella myndigheter och organisationer om hur vi jobbar med säkerheten under DreamHack Winter 2015.


Det framstår dock som att DreamHack är djupt engagerade i säkerhetsarbetet, något som förhoppningsvis kan få både besökare och anhöriga att känna ett lugn inför nästa veckas evenemang.

Inget generellt hot mot Jönköping


Fragbite har även varit i kontakt med Polisregion Öst som tydligt vill poängtera att det inte finns något generellt hot mot Jönköping eller den aktuella polisregionen.


"Den ökade polisiära närvaron handlar om nationellt förhöjd beredskap där Polisen genomför trygghetsskapande åtgärder i form av synlighet där människor finns", berättar Niklas Boman, kommunikatör vid Polisregion Öst när Fragbite når honom.


Boman kan även bekräfta att polisen har en ständig dialog med arrangörerna bakom DreamHack, men mer exakt hur denna dialog fungerar kan han inte gå in på. Det är ännu inte klart ifall polisen kommer att öka sin närvaro vid just DreamHack berättar Boman och fortsätter sedan:


Det beror helt och hållet på utvecklingen, så det är för tidigt att säga. Men som du säkert redan läst så ökar Polisen sin närvaro i framförallt städer, knutpunkter och platser där mycket folk samlas. Mycket för att skapa en trygghet, inte för att det finns konkreta hot.


Polisen bedömer kontinuerligt säkerhetsläget och som det ser ut nu handlar deras arbete mest om en ökad närvaro för att inge ett lugn och en trygghet hos allmänheten. Det ska alltså inte finnas något konkret hot mot regionen kring Jönköping och DreamHack, vilket förhoppningsvis får en lugnande effekt. Om det trots allt skulle hända något är polisen extra förberedda.


"Vi höjer även vår insatskapacitet genom att säkerställa att personal med särskild utbildning finns tillgängliga för att hantera eventuellt farliga situationer", avrundar Niklas Boman från Polisregion Öst.


DreamHack Winter 2015 öppnar nästa torsdag, 26 november, och pågår över helgen. Plats för evenemanget är, precis som vanligt, Elmiamässan i Jönköping.

Toppbild: Polisen

27 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 27 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..