×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Blogginlägg

Tyska regeringsförhandlingarna: Esport är en sport

1
Esport har blivit en del av de tyska regeringsförhandlingarna mellan Angela Merkels CDU och socialdemokratiska SPD. Resultatet? En överenskommelse om att erkänna esport som en sport.
Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, och hennes kristdemokratiska CDU vann i slutet av september det tyska valet. Sedan dess har det varit många turer kring vilka partier hennes regering faktiskt skulle bestå av. Lösningen kom genom socialdemokratiska SDU och nu har en intressant detalj framkommit kring de pågående regeringsförhandlingarna.

Stöttar esportens ambitioner att nå OS

Esport har varit politik i Tyskland under en längre tid, både genom mer traditionella aktörer som partiet CSU och genom det tyska esportförbundet, ESBD. Nu har det dock nått absolut högsta nivå, då esport har stötts och blötts i samtalen mellan tilltänkta regeringsparterna CDU och SPD.

Summan av det hela är att parterna kommit överens om att erkänna esport som en sport, något som ger möjlighet till offentlig stöd för esportklubbar i landet. Dessutom avser de att stötta esportens ambitioner att komma in i den olympiska gemenskapen, och i förlängningen bli en del av framtida OS-turneringar.

En viktig utveckling

Att Tyskland, som är världens fjärde största ekonomi, går in och visar sitt stöd för esport på ett sådant här tydligt sätt är givetvis väldigt värdefullt. Med en tydlig ambition för esporten på ett nationellt plan kan vi även tänka oss att Tyskland, i förlängningen, kommer att lyfta fram frågan på EU-nivå. Får det fäste bland medlemsländerna i EU, ja då kan det nog gå riktigt snabbt sen. Nu har inte Tyskland eller EU någon verklig makt över den Internationella Olympiska Kommitén, IOK, men det kan ändå tänkas att ett stöd från dessa aktörer betyder mycket i framtida diskussioner.

Vad tror ni att detta kan få för någon betydelse för esportens framtid?

Hör esporten hemma i OS?


Artikelbild: European Peoples Party / Flickr - CC BY 2.0

3 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 3 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..