×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
15

BLI RIK PÅ AKTIER [$]

Postat av aktiebaronen den 24 Januari 2016, 17:47
55 kommentarer · 5 175 träffar
Hej! För länge sedan spelade jag Counter-Strike, något av det roligaste jag gjort. Vid en tidpunkt gick jag över till aktiehandel och har sedan dess tagit mig upp i hierarkin som en underdog bland hajarna. Nyligen för 1,5 vecka sedan införskaffade jag Twitter (https://twitter.com/aktiebaronen) där jag ger råd, tips och en sväng av humor. Tänkte nu ta det vidare ett steg och skriva för er _nybörjare_ hur man börjar investera i aktier och vad som är bra att kunna innan man investerar med sitt egna kapital. Är du redo?

STEG 1:
För att kunna investera måste du förstå marknaden (marknaden är ett annat ord för där vi köper och säljer våra aktier). Marknaden rör på sig (uppåt och nedåt) och är öppen i Sverige från mån-fre 09:00-17:30. Resterande dagar eller timmar kan du inte handla aktier, då är torget stängt. Historiskt under 1905-2015 har aktiemarknaden gått upp 66% av dessa år men också fallit 33% av dessa år, det betyder att man också kan förlora pengar när man handlar aktier (ett annat konkret ord för aktier är värdepapper). Därför, för att inte förlora pengar, gäller det för dig att förstå bakgrundsinformation, tankesätt och fällor.

Mitt tips är att läsa några böcker innan du investerar, det ger dig förståelse och insyn på hur det kan vara, här skickar jag med några listor som kan vara relevanta:

- http://blogg.avanza.se/hemberg/2015/01/19/basta-aktiekboken-hittills/
- http://www.vafinans.se/aktier/nyheter/9-boecker-som-goer-dig-till-en-baettre-investerare-1000979886
- http://www.investeraren.se/bocker.shtm

Mitt personliga tips är att du läser:
http://www.bokus.com/bok/9789163392177/historien-din-bankman-inte-vill-beratta/ - den ger dig en bild av allt nyttigt!

STEG 2:
När du har läst böcker och fått förståelse för börsens psykologi och dess humorsvängningar är det dags för dig att börja lära dig begrepp som kan vara till nytta:

Här kommer några viktiga:

Courtage: (courtage är den avgift som en mellanhand tar av sin kund vid handel med värdepapper). Det är med andra ord den pengen du får betala för att du köper en viss sort av aktier, pengarna går till banken du handlar genom och ställs in på ditt INKÖPSPRIS.

Inköpspris: (inköpspris är priset för din aktie). Om en aktie kostar 100 kronor ata köpa och du får den köpt, då är ditt inköpspris 100 kronor.

GAV: (gav är ditt genomsnittliga anskaffningsvärde). De är enkelt, man ska enbart ta: inköpspris + courtage. Det ger = GAV. GAV:et kan du enklast räkna ut på: http://www.aktiegav.se

Dessa tre är dem första man brukar lära sig, resten finns att hitta på:
http://www.investopedia.se/lexikon/aktier/
http://www.finansportalen.se/aktieskola/

STEG 3:
Efter att ha lärt dig några nödvändiga begrepp är det dags för dig att lära dig om ordet aktieanalys. När vi aktieinvesterare placerar våra pengar i företag går vi på magkänsla som är direkt kombinerat med konkret fakta som säger oss något positivt som håller vår investering stabil. Det finns därför två typer av investeringsanalyser, den ena kallas FA (Fundamental analys) & den andra kallas TA (Teknisk analys). Många skämtar om att FA är för sköldpaddan och TA är för Blixten, men låt er inte luras: TA behöver inte alltid vara bättre bara för att det går snabbare, det handlar helt enkelt om bekvämlighet och vilken klädsel du sitter i vid en viss situation.

Fundamental analys:
Denna metod är för dig som vill hålla dina aktier en längre period och få ihop utdelningar (flera bolag delar ut utdelningar i form av pengar som man får ta del av om man är med och äger aktien länge). Denna metod är också för dig som tror på ett företag långsiktigt och är stensäker på din placering. Några fördelar är att du minskar din courtageavgift och inte påverkas så mycket av det korta som händer under en dag, du satsar mer på helhetsperspektivet och tar ut dina pengar när hela målningen/tavlan är klar och färdig.

Läs mer: https://sv.wikipedia.org/wiki/Fundamental_analys

Teknisk analys: Denna metod är för dig som har mer tid över till dina placeringar och som gillar spänningen och action. Via denna metod handlar du ibland från en minut till en annan eller från en månad till närliggande månad. Det går snabbt och du fokuserar stenhårt på det kortsiktiga som grafen säger dig. Du vill göra snabba pengar och använder dig av matematiska ekvationer för att se vart aktien skall röra sig härnäst.

Såhär jobbar man tekniskt:
http://safstromtrading.se/onewebstatic/0a96f7b471-3846daec61-daytrading%20live.png

Lär dig mer om TA via: https://www.youtube.com/user/GeometryForecast

Begrepp som du gärna får läsa lite kort om innan din youtube-utbildning i TA är "swingtrading" och "daytrading" - det kan komma till nytta.

STEG 4:
Efter allt det skrivna bör du nu vara redo att börja investera lite lätt. Det gör du enklast via nätbanken Avanza (https://www.avanza.se/start) - på Avanza kan du starta ett konto (starta och investera via ett ISK, då betalar du mindre skatt) och föra över pengar är mycket smidigt när det kommer till Avanza. Glöm inte att börja med en liten peng innan du tar vatten över huvudet, lär dig hela verklighetsbilden och följ nyheter dagligen på: www.di.se www.ft.com www.va.se www.bloomberg.com.

Via Avanza måste du också ändra courtageklass, så att du inte behöver betala mer än vad du behöver, det gör du enklast via sidan (din profil) eller indirekt genom deras kundtjänst.

Mer om ISK: http://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/investeringssparkonto.4.5fc8c94513259a4ba1d800037851.html

STEG 5: (INTE VIKTIGT - MEN ROLIGT OCH IBLAND NYTTIGT)

FILMER SOM ÄR BRA ATT SE:
Wolf of Wall Street
Wall Street 1
Wall Street 2
Boiler Room
The Big Short (NY!)
Margin Call

Lycka till allesammans, mer datanördar till börsvärlden!
Intresserad av att följa min karriär och min hemliga värld? Twitterfölj mig, heter aktiebaronen. https://twitter.com/aktiebaronen

Ha en bra dag! Frågor tas gärna emot via Twitter, hjälper gärna er, på avancerad men också en enklare nivå!

55 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 55 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..