×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

ESL

ESL utesluter transsexuellt lag — vilga ställer sig bakom beslutet trots kritik

5
ESL har fått hård kritik efter att de uteslöt ett lag bestående av transsexuella spelare från att delta i Female Open Summer 2017. Ksenia "vilga" Klyuenkova från Team Secret anser att arrangörerna inte gjorde något fel när de sa nej till laget, då spelarna har ett övertag mot kvinnliga spelare eftersom de är födda som män.

Vad som nämnts i denna artikel är felaktig information. Läs Transsexuella spelare uteslöts av ESL — ett trick att lura media för mer information.


Det riktas hård kritik mot ESL på grund av deras val att utesluta ett lag bestående av transsexuella spelare, personer som föddes som män men som identifierar sig som kvinnor, från Female Open Summer 2017. Lagkaptenen, Sly Buehl Rigilio, berättade för BuzzFeed News att laget registrerade sig till den kvinnliga ligan men fick avslag.

"No males allowed. Please take care, faking your gender can be penalized", löd det automatiska svaret från ESL.

Rigilio förklarar vidare att hon blev oerhört ledsen av svaret då ESL, enligt henne, inte ansåg att laget såg kvinnliga nog ut för att delta i ligan. De förklarade senare att svaret skickades per automatik för att förhindra män från att registrera sig.

Hon skrev ett meddelande till medarrangörerna, Munich Finest Gaming, som förklarade att de kunde registrera laget manuellt. Detta kunde dock endast göras om spelarna bifogade kopior av sina pass där det står att de är kvinnor.

Det visade sig dock vara problematiskt då alla i laget inte hade ändrat sitt kön i sina pass och ansåg att det var ett stort steg att ta, samt att de inte skulle hinna få nya pass i tid innan ligan gick av stapeln.

Enligt Rigilios ser inte hennes lag kvinnliga ut för att delta. Foto: BuzzFeed News
Enligt Rigilio ser hennes lag inte tillräckligt kvinnliga ut för att delta i Female Open. Foto: BuzzFeed News

Anna Rozwandowicz, talesperson för ESL, förklarade för BuzzFeed News att Rigilios lag inte uteslöts på grund av att de är transsexuella, utan för att de inte kunde visa upp en giltig ID-handling som bevisade att de är kvinnor. Den italienska spelaren står trots allt fast vid att hennes lag uteslöts på grund av utseende och menar att arrangörerna borde skrivit ut i reglerna att inga transsexuella får delta i deras ligor.

I reglerna står det att endast kvinnor får spela i ligan och att arrangörerna har rätten att be om officiella bevis att en spelare är kvinna vid behov. Rigilio menar att det är stötande mot henne och hennes lag som tvingades bevisa att de är kvinnor för att delta.

"It's extremely upsetting and I wish we could be treated like normal people, because we are just that. Just when I thought gaming could be our outlet, we were wrong. Gender isn't just as simple as what was written on your old passport, there's more to it," berättar Rigilio för BuzzFeed News.

Rozwandowicz menar att den kvinnliga ligan är till för att hjälpa kvinnor inom scenen och därför är de extra varsamma kring vilka som deltar eftersom många män försökt registrera sig tidigare. Hon påpekar även att ESL och Munich Finest Gaming inte tror att laget försöker skämta med dem, utan att de som arrangörer måste försäkra sig om att de som deltar är kvinnor.

Kritik riktade sig även mot AnyKey, en organisation som skapades i samarbete mellan ESL och Intel för att främja minoriteter inom scenen, då deras motto är att alla ska få delta. I ett uttalande förklarar organisationen att de kvinnliga turneringarna är till för att bevara de talangfulla kvinnorna i scenen och att dessa ska vara öppna för både cis- och transsexuella kvinnor.

Enligt AnyKey ska alla kvinnor få chansen att spela i de kvinnliga ligorna, oavsett vad som står i spelarens ID-handlingar. Den som identifierar sig som kvinna ska ha chansen att delta.

Team Secrets Ksenia
Team Secrets Ksenia "vilga" Klyuenkova riktade kritik mot AnyKey.

Ksenia "vilga" Klyuenkova från Team Secret ställde sig bakom valet ESL gjorde, och riktar i sin tur kritik mot AnyKey. Enligt den ryska spelaren har transsexuella spelare ett betydande övertag mot de andra spelarna i ligan. Hon anser även att AnyKey vill låta fler trolls delta i de kvinnliga ligorna, genom att öppna upp för de som inte kan bevisa sitt kvinnliga kön.

"One of the reasons why there's no female players in top male scene is the way how women and men think, react and take decisions in game. Calling yourself a woman, however you were born different gender, is not bad and shouldn't be judged. But I can call it as cheating to let trans participate in female only tournaments, cause men still have different hormones and the way of thinking, which will give them physical advantage (!) towards natural born women", skriver Klyuenkova via Twitter.

Andra kvinnliga spelare höll med Klyuenkovas argument, där bland den tidigare MASY-spelaren Angela "ANGELKAA" Nikolovska, med motiveringen att hennes manliga vän numera kan säga att han identifierar sig som kvinna och där med får delta i kvinnliga ligor och turneringar.

Det fanns även dem som inte höll med stjärnspelaren och kommenterade det hela som osmakligt. En användare menade att Klyuenkova använder argumentet kring det psykiska övertaget för att dölja sin transfobi, något hon menade var felaktigt och att hennes argument styrks av faktumet att inga kvinnor spelar med de manliga proffsen.

41 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 41 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?>
Laddar..