×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Blogginlägg

Swiss-formatets charm

1
Det kommande majorkvalet borta i Altanta, USA, kommer alltså att uteslutande spelas med det så kallade Swiss-formatet. Ett format där du är vidare efter tre vinster och åker ut efter lika många förluster. Hur bökigt det än må se ut på ytan är det egentligen ett väldigt rakt och enkelt format.

Charmen är just den enkelheten, men även att alla lag faktiskt har chansen att möta varandra. Givetvis gör det att förberedelserna blir tuffare för de deltagande lagen, dessutom går det inte att börja sia om slutresultaten på samma sätt som vid mer traditionella upplägg.


Farhågorna

Det finns dock ett par frågetecken kring formatet, eller om vi kanske rent ska kalla det för farhågor. Till att börja med har vi det faktum att samtliga matcher spelas i BO1. Samtidigt som det öppnar upp för skrällar, är lika för alla och bidrar till att kvalet känns lite "snabbare" finns det klara risker med det. Lag som har litet, för att inte säga inget, att förlora kan gå "bananas" och ta sig vidare på irrationella taktiker som aldrig kommer att användas under den kommande majorturneringen. Där riskerar dessa lag att bli rena slagpåsar till de mer etablerade lagen, som har en gedigen uppsättning taktiker.


Vem bär ansvaret för Swiss-formatet egentligen, Maniac?
Vem bär ansvaret för Swiss-formatet egentligen, Maniac?


Sedan har vi detta med ESL One New York. Turneringens enda svenska deltagare, Fnatic, åkte ut ur turneringen sedan de fått möta Team Liquid i två raka matcher och förlorat dem båda (men inte utan kraftigt motstånd). Anledningen till att det blev så var att båda lagen kom från "mid"-delen, efter att ha vunnit den andra omgångens "low"-matcher. Förmodligen helt rättvist, då vinnarna av fjärde omgångens "low"-match, OpTic, fick möta förlorarna av "high"-matchen i samma omgång då i rundan efter. Samtidigt känns det både tråkigt och lite olyckligt, då formatet alltså tillåter att två lag möter varandra två matcher i rad och det det avgörande skedet.

Vad tycker ni om Swiss-formatet?

Jag ser hur som helst fram emot majorkvalet. Förhoppningsvis kan NiP leverera och Godsent överraska. Ja jag säger överraska, för trots lagets turneringsseger i den europeiska minorn ser jag dem som underdogs. Av de åtta lag som kommer till kvalet i och med att de tävlade under ESL One Cologne anser jag bara att Counter Logic Gaming och möjligen Dignitas hänger löst. Där finns då flera lag som slåss om dessa två platser. Visst, något av de franska lagen kan komma att floppa också, men knappast båda.

Det var allt för nu. Frid!

2 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 2 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..