×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionDatorer

Recension: MSI Nightblade X2B (032EU)

1
Prisvärd prestanda i en liten, stilren förpackning. Så kan vi sammanfatta MSI Nightblade X2B. Men vad är det då som gör denna färdigbyggda gamingdator så intressant?
Jag ska erkänna att jag aldrig har köpt en färdigbyggd stationär dator, men då lärde jag mig även tidigt att bygga ihop mina egna datorer. Om jag någonsin tvekat på vilka delar jag ska välja har jag dessutom alltid haft gott om vänner som är riktigt kunniga på området. Den turen har inte alla, det är jag medveten om. Inte heller är det alla som tycker att det är värt besväret, utan de lägger hellre ner mer pengar på att få allt färdigt från start. Det här är en dator för just er, för det här är en färdigbyggd dator och den passar dessutom de flesta.

Testet




Det är svårt att tro att det faktiskt ska finnas en redig speldator i den lilla kartongen som jag budet kom med. Jag blev inte mindre förundrad efter att ha packat upp datorn. Den är verkligen inte särskilt stor, för att vara en speldator. Designen? Avskalad, det är nog det bästa ordet för den. Detta är en dator som är lätt att förflytta, inte minst tack vare det handtag som sitter i nederkant och som, när datorn är uppställd, fungerar som en fot. Detta handtag hjälper dessutom till att lyfta upp datorn en aning från backen, vilket ger ett bättre luftflöde runtom den lilla, kompakta burken.

På framsidan hittar vi kontakter för headset, mikrofon, USB 3.0 (två stycken), en USB 3.1 (Type C), on/off-knappen samt en knapp för att stänga av belysningen som finns i den nederkant på chassits framsida. Dessutom finns där en, i mitt tycke, överflödig DVD-brännare. På ovansidan, och de båda sidorna, finns lufthål som ger ett helt okej flöde inuti datorn. På baksidan händer det desto mer (se bild ovan och den tekniska specifikationen).

Tekniska specifikationer

CPU : Intel Core i5 6:e gen. 6400
Antal kärnor: Fyrkärnig
Antal CPU 1
Kretstyp: Intel B150 Express

RAM: Installerad storlek 8 GB / 32 GB (max)
Teknik: DDR4 SDRAM
Minneshastighet: 2133 MHz
Konfigurationsegenskaper 1 x 8 GB

Hårddisk
SSD: 1 x 128 GB
HDD (andra): 1 x 1TB (7200 rpm)

Optisk lagring
Typ DVD±RW (±R DL) / DVD-RAM

Grafikprocessor: NVIDIA GeForce GTX 970
Videominne: 4 GB GDDR5 SDRAM

Ljudutgångsläge 7.1-kanals surround
Standarder som följs: HD-ljud

Nätverk
Trådlöst NIC Intel Dual Band Wireless-AC 3165
Datalänkprotokoll: Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, IEEE 802.11ac, Bluetooth 4.2

Expansion/Anslutning
1 intern 2.5"
2 intern 3.5"

Kortplatser 1 (totalt)/ 0 (ledig) x CPU
2 (totalt)/ 1 (ledig) x DIMM 288-stift

Gränssnitt
4 x USB 2.0 ( 2 på framsidan, 2 på baksidan ) ( en av dem är alltid på )
2 x mikrofon - mini-jack ( 1 på framsidan, 1 på baksidan )
1 x hörlurar - mini-jack ( 1 på framsidan )
1 x LAN (Gigabit Ethernet)
1 x PS/2-tangentbord/mus
1 x DisplayPort
1 x HDMI
1 x ljudutgång - mini-jack
1 x ljudingång - mini-jack
1 x ljudutgång (bakre) - mini-jack
1 x ljudutgång (center/subwoofer) - mini-jack
1 x TOSLINK
1 x USB-C Gen1 ( 1 på framsidan )
4 x USB 3.1 Gen1

Strömtillförsel
Nätaggregat: 500 Watt 80 PLUS Bronze

Operativsystem / Programvara
Medföljande OS: Windows 10 Home

Tillverkarens garanti
Service och support: 2 års garanti

Mått och vikt
Bredd 17.57 cm
Djup 34.58 cm
Höjd 27.733 cm
Vikt 10 kg
Testburken jag har framför mig består av en i5-6400K, ett Geforce 970 4GB DDR5 likväl som 8GB DDR4 RAM-minnen. Det liknar i mångt och mycket den uppsättning jag har i min privata burk (kör med i5-4670K, Geforce 970 Tiger 4GB DDR5, 16GB DDR3) och jag vet ju redan med mig sedan tidigare vad min egen dator klarar av. Därför såg jag redan från början fram emot att testa denna Nightblade X2B, om än med tillförsikt. Det handlar trots allt om en väldigt kompakt dator som inte alls kan erbjuda samma kylning som mitt midi-tower (som dessutom har en vattenkyld processor).

Jag blir dock snabbt varse om att rent prestandamässigt ligger den i nivå med min egna dator. 200 till 250 FPS i Counter-Strike: Global Offensive kompletteras med en FPS på 90-150 (Ultra-inställningar) i Battlefield 4 och allt mellan 45 till 150 i World of Warcraft, för att nämna några exempel. Helt klart bra resultat med tanke på datorns smidiga formfaktor, att den är färdigbyggd och den trots allt rätt moderata prislappen. Jag kör även igenom några benchmarks med både X2B och min privata dator, för att jämföra dem ytterligare. Precis som väntat ger X2B bättre totalpoäng, men jag blev något förvånad när jag såg resultatet i Cinebench. Där lyckades nämligen min egna dator prestera bättre både i grafik- och processortestet. Rätt mycket bättre när det gällde grafiken (runt 30 FPS bättre) och även något bättre när det gällde processorns renderingskraft.

Allt sammantaget skulle jag däremot inte ha några problem med att köpa den här datorn själv, ifall det inte var just för det att jag gärna bygger mina egna datorer. Speciellt om jag visste med mig att jag skulle flytta runt den en del. Som det mesta som är gott för den dock även något ont med sig, ja det är i alla fall så jag väljer att se det. För det jag verkligen avskyr med dessa färdigbyggda datorer är allt skräp som följer med dem rent mjukvarumässigt. Detta är snabbt ordnat genom att helt sonika avinstallera det man inte vill ha kvar (för mig handlar det först och främst om fullkomligt onödiga antivirus- och internetsäkerhetsprogram). Självklart kan du även välja att installera en helt ren version av Windows på datorn, även om detta inte är rekommenderat av kompabilitetsskäl. Just detta är nog även den största nackdelen med Nightblade X2B. Samma sak gäller för de flesta andra färdigbyggda, stationära speldatorerna där ute (om de inte har byggts ihop av en datorbutik det vill säga).

Nightblade X2B kommer dessutom med streamingverktyget Xsplit Gamecaster 2.5, nätverkshanteraren Killer Shield, ett välfungerande boostsystem för ljudkretsen på moderkortet, inbyggd mikrofon, både trådbundet och trådlöst nätverkskort (medföljer väl fungerande antenner för den som vill köra trådlöst). Ja det mesta finns där, helt enkelt. Är då allt rakt igenom positivt?

Nja, det finns så klart en del begränsningar med det lilla chassit. Även om det är fullt möjligt att byta ut delarna i chassit gör dess litenhet att du inte kommer att kunna välja bland alla grafikkort, som ett exempel. Jag skulle inte heller rekommendera att ett kraftigare grafikkort installeras, då redan det som sitter i kan bli rätt så varmt vid hög belastning. Nu ska jag däremot inte svära på om detta har lösts på något annat sätt i de fraktigare modellerna, med en i7-processor och ett Geforce 980. Just det ja, det finns ju flera modeller.

Just det är rätt viktigt att komma ihåg. Testdatorn jag fick levererad bygger alltså på en i5-processor och ett Geforce 970. Perfekt för spelande. Visst, det finns säkert de som förespråkar ett Geforce 980, men det ökar på priset. Samma sak gäller för att byta ut processorn mot en i7. Något som dessutom är rätt onödigt om du inte ska använda datorn till videoredigering och liknande uppgifter, för det är egentligen först då som denna serie kommer till sin fulla rätt.

X2B kommer endast utrustad med en M.2-SSD på 128GB vilken så klart är lite tråkigt. Det skulle behövas åtminstone ytterligare en SSD med det dubbla utrymmet för att erbjuda en bra plats till de viktigaste spelen där laddtiderna gör stor skillnad (spel med mycket laddtider är bra mycket trevligare att installera på en snabb SSD än en gammal dinosaurie till hårddisk). I slutändan handlar det så klart om priset. Möjligheten finns dock att själv installera en SSD i datorn, vilket jag starkt rekommenderar.

Slutsats

Jag kan definitivt rekommendera denna färdigbyggda gamingburk till de som föredrar att köpa allting färdigt från start. Kom dock ihåg att gå igenom mjukvaran och avinstallera sådant som du faktiskt inte behöver (och som inte behövs för att ge maximal utdelning av hårdvaran). Är du sugen på just den version jag testade är fulla namnet på den MSI Nightblade X2B-032EU.

En sista uppmaning är att gå igenom dina behov innan du beställer en färdigbyggd speldator, det finns nämligen en hel massa utav dem. Prismässigt ligger de ofta väldigt nära varandra (utifrån prestanda) och således blir det de små detaljerna som avgör.

Positivt:
  • Liten och smidig.
  • Kraftfull.
  • Bara att koppla in och börja spela.

Negativt:
  • För liten SSD.
  • För mycket prestandakrävande bakgrundsmjukvara förinstallerat.

Pris:

Betyg

8 / 10

4 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 4 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..