×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionMöss

Recension: Qpad DX-20

2
Jag gillar verkligen svenska produkter. Dessutom är jag ett fan av att läsa en hel del om dem på internet, och det har jag verkligen gjort med Qpad DX-20 som jag nu dessutom har fått chansen att testa.
Låt mig vara ärlig med en sak redan från början: Jag är inte stormförtjust i möss som är för både vänster- och högerhänta. De saknar allt för ofta den typ av ergonomiskt tänk som är bäst för mig, som högerhänt. I bland blir jag dock mäkta imponerad, just så blev det när jag testade Qpads DX-20.

Testet




DX-20 kommer i en riktigt praktfull förpackning. På insidan av själva "lådan" finner vi även en liten hälsning ifrån företagets grundare, Christer "MrMouse" Körnbäck. Ett lika enkelt som genialiskt drag som ökar närheten till konsumenterna. Det finns fler tillverkare som använder sig av detta knep, och det med all rätt. Åter till DX-20. Förpackningen är lika enkel att öppna som den är elegant. Musen är väl paketerad och allt känns gediget redan från början. Den information som finns att tillgå på utsidan är nog informativ för de flesta som köper produkter direkt i en affär, utan att läsa på först.

Jag gillar verkligen designen på DX-20. Den känns enkel, fräsch och sådär lagom "upphottad" med LED-kanten i musens underkant. Rent estetiskt är det faktiskt en av mina favoriter. Men nu är ju faktiskt inte utseendet allt, allra minst när det kommer till gamingprodukter.

Qpad DX-20 presterar som den bör. Vilket i sig faktiskt är ett väldigt gott betyg. Efter att ha spelat ett otal olika titlar med musen, och använt ett flertal av de olika inställningarna, inser jag snabbt att musen skulle kunna vara något som jag själv kör med i framtiden. Den enda anmärkningen jag har gäller scrollhjulet som känns lite väl billigt för en annars så väldesignad mus. Lite för lätt, lite för plastigt och det känns som att det nästan sitter lite löst.

Tekniska specifikationer:

Ambidextriös design
Noll musacceleration
Optisk sensor (Pixart 3320), optimerad för bra tracking (1:1 återgivning)
Max DPI: 3 500
Omron-switchar med livstid på tio miljoner klick
32-bitars ARM-processor
Intuitiv programvara
Sju programmerbara knappar
LED-belysning med 16,8 miljoner färgvariationer
LED-list i nederkant
Mått: 128 x 65 x 38 mm
Vikt: 97 gram

Bakom huven hittar vi en Pixart 3320-sensor, Omron-switchar samt en 32-bitars ARM-processor. 3320-sensorn tillhör förvisso "lowend"-klassen när det gäller optiska sensorer men om ni har hängt med under de senaste åren är ni nog väl medvetna om att skillnaden mellan "lowend" och "highend" ofta är rätt hårfin. Möjligtvis kan det tyckas att musen är lite väl känslig när det kommer till registreringar vid lyft, och den är knappast värd att köra med riktigt hög DPI på 3320-sensorn helt enkelt får svårt att hänga med. Det är dock en riktigt bra mus i sin prisklass.

Den medföljande mjukvaran låter användaren att ställa in det mesta när det gäller DPI, uppdateringsfrekvens, belysning och macros. Precis som det ska vara. Notera även att inga speciella drivrutiner behövs och alla dina inställningar sparas på det inbyggda 128KB-minnet. DX-20 bjuder inte på några extravaganter, frånsett den där designdetaljen med LED-kanten det vill säga. Dessutom finns det en hel uppsjö av möss i ungefär samma prisklass som DX-20. Det som skiljer denna Qpad-mus åt från konkurrenterna är däremot den tydliga flirten mot Microsofts Intellimouse 1.1 när det gäller själva utformningen, något som givetvis kan locka en del "old school"-gamers att pröva lyckan med en mus anno 2015.

Qpad DX-20 finns att köpa för ett pris som börjar på 649 kronor, att jämföra med de 599 kronor du får betala för en Qpad 8K (om du är högerhänt). Det är egentligen svårt att ge några direkta rekommendationer baserat på just prissättningen då vi hittar så otroligt många möss inom spannet 500 - 700 kronor. Det enda jag kan rekommendera är att du prövar dig fram och, minst lika viktigt, läser på i förväg. För i slutändan handlar mycket om din personliga upplevelse då tekniken, ja den är många gånger likvärdig.

Avslutningsvis vill jag ändå tillägna Qpad DX-20 en rekommendation, då riktad mot de som föredrar en mer neutral design vad gäller ergonomi, som alltså inte är låst för varken en höger- eller vänsterhänt person. Hårdvaran är även den vad man kan förvänta sig och något annat än en åtta i betyg skulle kännas orättvist.

Positivt:
  • De funktioner du kan förvänta dig.
  • Väldesignad.
  • En flirt mot Intellimouse 1.1, för retrogamers.
  • För både vänster- och högerhänta.

Negativt:
  • Sticker inte direkt ut i sin prisklass.
  • Den abmidextriösa designen gör en del avkall på ergonomin.
  • Scrollhjulet imponerar inte.
Pris:

Betyg

8 / 10

5 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 5 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..