×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionHörlurar

Recension: Plantronics RIG500E

2
Ett riktigt bra headset kan ge klara fördelar, inte minst när du spelar FPS-spel. Om det sedan levererar även när det kommer till musiklyssning, ja då är det jackpot. Nu är det dags att ta reda på hur RIG 500E från Plantronics lever upp till dessa krav.
Plantronics har ett flertal headset i sin RIG500-serie, men toppmodellen är just RIG500E som vi nu har testat. Ärligt talat hade jag läst väldigt lite om dem innan de anlände till mitt kontor och döm av min förvåning när jag skulle packa upp headsetet och möttes av del efter del.

Testet




RIG500E levereras med två uppsättningar av kåpor, de ena är öppna och de andra går åt det slutna hållet. Dessutom finns där en riktigt stryktålig plastbåge som kåporna fästes i, en löstagbar mic, samt både kabel med 3,5mm-kontakt och en med USB-kontakt. Gott om valmöjligheter alltså, vilket redan här gör att de sticker ut en aning.

Headsetet är framtaget speciellt för esportscenen och har rekommenderats av ESL, varför turneringsarrangörens logotyp pryder lurarna. Om vi ändå lägger spelandet åt sidan en stund för att först ta oss en titt på det tekniska följs lurarna åt med 40mm-drivers och de har en impedans på 32 ohm, vilket ofta är fallet för gamingheadsets. Genom USB-kontakten får vi möjligheten att styra inställningarna för headsetet mer ingående och det ljud som levereras, med Dolby-stöd, är både basrikt och har en klar diskant. Jag som lyssnar på en hel massa olika musikgenrer är störtnöjd när jag använder RIG500E för de flesta av dem, även om jag kanske hade önskat lite mer tryck i basen ibland. Märk väl att det även gör skillnad vilka av kåporna du väljer att använda, då de slutna upplevs bjuda på lite mer tryck. Men som helhet fungerar RIG500E riktigt bra till musiklyssnandet för gemene man, likaså bjuds jag på ett riktigt bra och tydligt ljud när jag använder dem för att lyssna på ljudböcker.

Men nu till det viktiga: Hur presterar dessa lurar när det kommer till spel? Låt oss börja med spel där det kan vara extra intressant att ta del av 7.1-funktionen som vi får genom USB-kontakten. Här valde jag att testa headsetet genom att spela Fallout 4, gamla hederliga Far Cry 3 samt Payday 2. I framför allt de två första titlarna kan ett bra ljud göra det betydligt lättare att prestera, till exempel när du försöker lyssna efter vilket rum ett par Super Mutants står i eller när du är ute på vildsvinsjakt. Jag upplevde det som att headsetet verkligen gjorde sitt. Det var inga problem att utröna var ljuden kom ifrån och distinktionen mellan samtidigt uppspelade ljud är väldigt tydlig, inte för att det hindrade mig från att hoppa till av rädsla när jag överrumplades av en snabbt anfallande ghoul. Men det har nog mer med mina nerver att göra, än något annat.
Tekniska specifikationer:

Hörlurar
Dynamic 40mm drivers
20Hz-20kHz Freq response
32ohms Impedance
Max input power 40mW
Sensitivity 110dBSPL/V (vented earcups) / 113dBSPL/V (isolating earcups)

Mic
100Hz-10kHz Freq response
Uni-directional Pick Up Pattern
-45dBV/Pa Sensitivity
Signal to Noise >42dB

Connection
USB and 3.5mm
Jag har testat använda headsetet med ett flertal olika ljudkort. De inbyggda varianterna i Dell XPS 15 9050 och msi GT80 2QE Titan SLI, likväl som det inbyggda i min stationära datorn som med sitt Realtek ALC1150 samt Sound Blaster X-Fi MB3 lyckas trycka ut rätt bra med kräm. Det har även testats med ett extern ljudkort, ett Asus Strix Raid Pro. Faktum är att jag tycker att headsetet leverar oavsett ljudkort, och när det körs i stereo blir jag imponerad av den tydliga och pålitliga ljudbilden.

Även mikrofonen håller en hög kvalitet då jag med framgång har använt den för telefonsamtal på mobilen, långa Skype-samtal med Kina och en hel del annat. Inget att anmärka på, precis som det ska vara.

Kort och gott kan jag verkligen förstå varför ESL var med på att sätta sin logotyp på detta headset. Det är otroligt bra, valmöjligheterna är imponerande många och det levererar verkligen. Prislappen kanske kan kännas lite väl hög för vissa, men när det kommer till bra ljud finns det sällan några genvägar. Det finns gamingheadset på marknaden som är lika bra, kanske till och kanske även bättre, men då räcker inte ens prislappen för dessa lurar till. Allt som allt; en klar köprekommendation på dessa!

Positivt:
  • Valfriheten
  • Klart ljud och bred ljudbild.
  • Stryktåligt, trots att det kan kännas plastigt.
Negativt:
  • Ingen extern volymkontroll.
  • Kan tänkas sitta något dåligt för de med stora öron.
  • Skulle ha kommit med en väska till alla delar.
Pris:
  • Från 1 290 kronor hos välkända butiker enligt Prisjakt

Fler givande recensioner hittar ni i den eminenta Prylguiden.

Betyg

9 / 10

4 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 4 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..