×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionMöss

Recension: EpicGear Zora

2
Det tillkommer ständigt nya spelare på tillbehörsmarknaden och den här gången har vi testat en mus från en av dessa. Det handlar om musen ZorA från tillverkaren med det inte så subtila namnet EpicGear.
EpicGear ZorA kommer i en informativ förpackning som även låter oss ta en titt på musen innan den packas upp. Det vi ser är en symmetrisk mus som går i en halvmatt svart färg med EpicGear-logotypen på ryggen, likväl som en liten ZorA-logotyp längst ned på musens rygg. Väl uppackad sticker musens undersida ut rejält med en kontrasterande rödorange färg. Kanske inget estetiskt mästerverk, men den sticker ändå ut.

Testet




Ovansidan av EpicGear ZorA är gjord av plast och bjuder därmed inte på några särskilda antiglid-funktioner, det gör däremot sidorna. Här återfinns gummerade ytor som består av en massa små prickar för att öka greppbarheten. På musens högra sida finner vi musens två tumknappar, notera att de sitter en aning längre bak än hos många av sina konkurrenter. Detta är något som kan upplevas som omständligt av vissa.

Vi kan väl redan nu göra klart att detta är en mus som är tillverkad för högerhänta, och den passar enligt EpicGear själva bäst för de med ”palm”- eller ”claw”-grepp. Jag själv testade den mestadels med ”claw”-grepp då jag upplevde musen som aningens för liten och låg annars.

På musens ovansida hittar vi, förutom de två huvudknapparna, ytterligare två mindre knappar. Dessa används för att välja profil samt ändra DPI-läget. Vilket läge som är valt visas på indikatorn, bakom dessa knappar. Mushjulet är beklätt i gummi, men känns enligt mig mer åt det plastiga hållet.

På undersidan hittar vi två stycken glidytor, varav den ena är riktigt stor. Den återfinns i nederkant av musen medan en något mindre täcker överkanten. Här finns även musens sensor, en Avago ADNS A3050. En populär, optisk sensor, med några år på nacken. Vi har tidigare testat, bland andra, Rapira One från Attitude One som bygger på samma sensor. ZorA toppar dock detta med vad utvecklarna kallar för en ”EG-tuned gaming precision lens and firmware”. Exakt vad detta innebär framgår inte av den informationen från tillverkaren.
Tekniska specifikationer
– 3500dpi IR LED sensor
– EG-tuned gaming precision lens and firmware
– On-the-fly sensitivity change
– Tracking speed: 60ips
– Acceleration: 20G
– Adjustable report rate: 125~1000Hz
– Dedicated GUI software
– Customizable macro via GUI
– 7 longevity buttons with 6 programmable
– 5 customizable profiles with dedicated LED color on scroll wheel
– AFM Ambient Lighting mode
– Lock-down function
– 1.8-meter braided cable with gold plated USB connector
– PTFE mouse feet
– Mouse dimensions(mm): 126.5(L)x66.5(W)x40(H)
– Weight: 110 grams (excl. cable & weights)
– Adjustable weight system: 5g x 4 weights, 20g total
När du packar upp ZorA är det en 130 gram tung mus som du håller i handen, nästan precis samma vikt som på SteelSeries populära Rival-mus. Denna vikt kan dock minskas genom att enkelt ta bort höljet på musen (sitter med magneter) och sedan ta bort upp till fyra stycken vikter som väger in på fem gram styck. Tas alla vikter ut landar vi på samma vikt som en Strix Claw från Asus.

Med 1000Hz och 500 DPI klarade musen av FPS-spelandet galant, både i Counter-Strike: Global Offensive och Fallout 4. Då den medföljande mjukvaran erbjuder en hel del programmeringsmöjligheter för knapparna med förinställda val som ”Triple Click” och ”Sniper Switch” samt ett väl fungerande makrosystem kan musen vara intressant även för de som håller sig till spel inom andra genrer.

Slutsaten är att EpicGear ZorA är väl genomtänkt och bjuder på många valmöjligheter tack vare sitt viktsystem och omfattande mjukvara. Musen känns dock en aning för plastig för att ha en prislapp på 469 kronor. Trots plastigheten är den välgjord. I samma prisklass finns möss som SteelSeries Rival, Zowie EC2-A samt ett helt gäng andra bra möss.

Positivt:
  • Bra mjukvara
  • Viktsystemet ger valmöjligheter
  • Omron-switchar som klarar 10 miljoner klick i knapparna.
Negativt:
  • Priset, 369 kronor hade varit mer rättvist.
  • Storleken, känns både för låg och för kort.
  • Sensorn, fem år gammal sensor som dessutom har det lite tufft vid höga DPI-inställningar.
Pris:
  • Från 469 kronor hos välkända butiker enligt Prisjakt
Fler givande recensioner hittar ni i den eminenta Prylguiden.

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

Betyg

6 / 10

1 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 1 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..