×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionTangentbord

Recension: SteelSeries Apex M800

2
Steelseries har släppt en ny version av sitt lågbyggda tangentbord Apex kallad Apex M800.
Denna gång med egna mekaniska brytare.

Testet

När vi testat SteelSeries Apex under 2013 så var vi lite förvånade över att man valde att släppa ett tangentbord utan mekaniska brytare riktad mot gamers mitt under en period när mekaniska tangentbord verkligen hade börjat nå den stora massorna. Apex fick ett ljumet omdöme, med kritik för att det var för stort, dyrt, plastigt och saknade mekaniska brytare. Tog man åt sig av kritiken när man konstruerade Apex M800? Det visade sig att svaret är både ja och nej.





Konstruktionen är fortfarande väldesignad men väldigt plastig och flexar fortfarande lite. Med andra ord långt efter de flesta konkurrenterna. Storleksmässigt har har den minskat något, men låt dig inte luras, det är fortfarande ett stort tangentbord vi pratar om med alla de vanliga tangenterna där vi är vana att se dom, plus en extra rad med makrotangenter samt en överdimensionerad space-tangent och mediakontroller som andrafunktion till F-tangenterna. Den största skillnaden i förminskningen är att man har tagit bort två rader av extra tangenter som fanns tidigare. Numera får man nöja sig med fem makrotangenter, mot de 22 som Apex har. USB-hubben med två uttag finns fortfarande kvar, men utgångar för mikrofon saknas fortfarande. Apex hade ett påbyggd del på några centimeter som liknande att handledsstöd, men det har man numera skippat. Apex M800 saknar även de två något lustiga snea piltangeterna som Apex har och nöjer sig med de fyra vanliga piltangenterna.

På undersidan finner vi fyra stora antiglidytor som gör ett väldigt bar arbete med att hålla fast tangentbordet mot skrivbordet.

M800 använder en switch som heter QS1 det är linjära tryck som gäller. Tangenterna har 3 mm slaglängd och 1.5mm aktiveringslängd vilket kan jämföras med röda Cherry MX-switchar som har 4mm färdväg och 2mm aktiveringsväg. Varje tangent är bakgrundsbelyst i full RGB, dvs 16 miljoner färger och allt går givetvis att justera i en mängd olika varianter och färger. Vill man bara ha de tangenter man använder i ett specifikt spel upplysta så går det bra det med. SteelSeries har givetvis ett medföljande program för att styra alla funktioner, SteelSeries Engine. Ett smidigt program och väldesignat program. Här kan du fibbla i timmar med makron, profiler eller bakgrundsbelysningen. För att hantera alla inställningar för belysning, profiler och makron utan att tappa prestanda har man byggt in två stycken processorer i tangentbordet, vanligtvis brukar det vara en. Genom att göra det lovar SteelSeries att N-Key rollover ska klara av upp till 256 samtidiga nedtryckningar utan att tappa bort sig.

QS1-brytarna upplevs ungefär som ett mellanting mellan röda och svarta Cherry MX-switchar i tröghet, men känslan är ganska långt i från de brytare vi testat tidigare från Cherry MX, Logitech och Razer. De upplevs snarare som en hybrid mellan mekaniska brytare och membran. Gillar man lågbyggda tangentbord kan det här säkert vara intressant, men för folk som verkligen gillar mekaniska tangentbord kan dessa snarare upplevas som en kompromiss på bekostnad av känslan för att möjliggöra lågbyggda tangentbord snarare än att tillföra något riktigt bra. Apex M800 är däremot klart trevligare att använda än vanliga Apex. Vad vi är medvetna om är Steelseries först på gamingmarknaden med ett mekaniska tangentbord i lågprofil och det är kul med företag som vågar vara nyskapande, även om det ibland blir kompromisser. Vi rekommenderar däremot att ni provar innan köp, lågprofilen kanske passar er perfekt.

Som summering av tidigare kritik mot Apex är Apex M800 något mindre och de har numera mekaniska brytare, men det är fortfarande väldigt plastigt och de tidigare nästan 900 kronorna har växt till 1790 kronor. Japp, ni läste rätt, 1790 kronor.

Positivt
  • Nyskapande med lågprofil med mekaniska brytare
  • USB-hubb
  • Mediatangenter
  • RGB-bakgrundsbelysta tangenter
  • Makron
Negativt
  • Väldigt dyrt
  • Plastigt
  • De mekaniska brytare lämnar en del att önska
Pris
  • Från 1790 kronor hos välkända butiker enligt Prisjakt
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

Betyg

7 / 10

4 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 4 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..