×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionMöss

Recension: Logitech G302 Daedalus Prime

1
Logitech har släppt en hel rad med olika möss i sin G-serie, vi har tittat närmare på G302 Daedalus Prime.
En av de billigare i serien, men ändå en intressant mus. Övriga möss i serien heter G300s, G402, G502, G602, G700s och G600. Tidigare fanns även G100s, men den har utgått.

Testet

G302 ser från första blick ut som en mus med neutralt grepp som både vänsterhänta och högerhänta kan använda, men det visar sig snabbt att så inte är fallet. De båda sidorna är inte identiska och det finns bara knappar att tillgå på den vänstra sidan. Greppet i sig är något ovanligt och det tar ett tag innan man vant sig vid att hålla i musen. För mig med ganska stora händer fungerar det bäst med fingergrepp, dock hamnar lillfingret utanför musen. Det finns ingen plats för den. Framförallt är det nog den lilla storleken som gör att jag har svårt för att hålla den ordentligt i clawgrepp och palmgrepp. Oavsett vilket grepp man använder så rekommenderas att prova musen innan köp.




Musen saknar helt antiglidytor, något som brukar vara väldigt negativt, men i det här fallet har Logitech valt en annan lösning. Sidorna sluttar inåt. Musen är med andra ord som bredast högst upp och smalnar till ned mot botten. Det gör att sidorna lutar ganska mycket, vilket är ovanligt att hålla i början, men fungerar riktigt bra. Jag saknade aldrig några antiglidytor med den här musen.

Under musen finner vi två stycken glidytor. Både relativt små, men det glider helt okey. Däremot upplevs musen lite ostabil, då glidytorna är för korta i bredd och balanserar lite lätt över dessa istället för att ligga helt plant. Fem knappar och en klickbar scroll återfinns. Samtliga återger en hög upplevt kvalité, även om scrollen låter lite. De ger inte så mycket motstånd, men känslan finns där och en mjukare knapp gör att man inte blir lika trött efter längre sessioner. Kabeln till musen upplevs som ganska tung och det tog en stund att vänja sig vid, klart bäst var det att använda en mouse bungee så sladden lyfts upp. Musen i sig är en riktig lättviktare, endast 87 gram, men med sladd väger den hela 127gram. Överlag upplevs en väldigt hög byggkvalité, även om jag hade önskat lite större glidytor under musen.
Zowie FK – 85 gram
SteelSeries Sensei – 102 gram
Razer Deathadder 2013 – 105 gram
ASUS Strix Claw – 110 gram
Logitech G302 – 127 gram
SteelSeries Rival – 129 gram
Zowie EC1 eVo CL – 132 gram
Mionix Avior 7000 – 146 gram
Mionix Naos 5000 – 158 gram
Microsoft Intellimouse Explorer 3.0 – 163 gram
Logitech G302 använder sig av en sensor som heter AM010, en optisk sensor som jag hittills inte har stött på hos någon annan mus. I Starcraft II är jag alltigenom nöjd med musen, den gör precis det jag vill att den ska göra. I Counter-Strike: Global Offensive med mina standardinställningar så fortsätter jag att vara nöjd, den upplevs som väldigt reaktionssnabb och följsam. När jag testar ovanligt låg sensitivity och provocerar med panikvändningar så hoppar siktet till ibland. Detta beror på att sensor bara klarar av upp till 120ips(3m/sek). Ett problem som inte är ett problem för mig egentligen, men för er som fortfarande spelar med jättelåg dpi och jättelåg sensitivity kan råka ut för.

Givetvis finns mjukvara att tillgå där man kan ställa in det mesta, samtliga knappar är även programmerbara. Musen lagrar även dina inställningar direkt i minnet, så du behöver inte installera den om du tar med den till en annan dator. DPI går att justera från 240 till 4000 DPI, men bara i steg om 80 DPI. T ex 400, 480, 560 osv. Musen har två upplysta rutnät och en logo som det går att justera ljuseffekter till, men man får inte välja färg. Det är alltid blått. Även profiler går att hantera, samt makron.

Tekniska specifikationer
6 programmerbara knappar
Känslighetsjustering under spelets gång
Metallfjädringssystem i vänster/höger musknapp
Rapportering på 1 millisekund
Snabba klick
Höghastighets-USB

Tekniska specifikationer
Avläsning
Upplösning: 240–4 000 dpi
Max. acceleration: > 20G**
Max. hastighet: > 120 ips (3 m/sek)*

* Testad på Logitech G240 Gaming Mouse Pad

Reaktionstid
USB-dataformat: 16 bitar/axel
USB-rapportering: 1 000 Hz (1ms)
Mikroprocessor: 32-bitars ARM

Glidning
Dynamisk friktionskoefficient*: 0,11 µ (k)
Statisk friktionskoefficient*: 0,17 µ (s)

*Testad på träytor.

Hållbarhet
Knappar (vänster/höger): 20 miljoner klick
Tassar: 250 kilometer

Fysiska specifikationer
Höjd: 115 mm
Bredd: 65 mm
Djup: 37 mm Vikt: 127 g (mus och sladd)
Vikt: 87 g (endast mus)
Logitech G302 är en udda skapelse, som ger ett bra grepp utan antiglid, men dess form passar inte alla. Sensorn är reaktionssnabb, men gillar inte för låg sensitivity och snabba rörelser. Logitech presenter själva G302 som en MOBA-mus och för det fungerar den säkerligen alldeles utmärkt. Kräsna CS-spelare med jättelåg sensitivity och låg dpi a la MS 3.0 bör titta vidare. För mig som spelar med 800dpi och inte alltför låg sensitivity fungerar G302 utmärkt, även om det tog någon vecka innan jag var okey med formen. Framförallt gillar jag att den är så lätt när jag använder en bungee. Hade jag inte haft möss i kö för testning hade G302 fått ligga kvar på skrivbordet ett tag till och det är ett bra betyg.

Prismässigt förväntade jag mig ett lägre pris, med tanke på att det är en av de billigaste mössen i Logitech G-serie, men just nu kostar den från 499 kronor. Så någon riktig budgetutmanare är det inte tal om. En prisklass som gör att den kommer i direkt konkurrans med Zowie FK1, SteelSeries Rival och Mionix Naos/Avior 7000-möss. Inte direkt det lättaste motståndet att ta sig an.

Positivt:
  • Klarar sig utan antiglidytor på sidorna
  • Hög byggkvalité
  • Sköna knappar
  • Makron, trots få knappar
Positivt och negativt:
  • Väldigt lätt, men sladden är tung
Negativt:
  • 120ips kan vara ett problem för vissa
  • Formen passar inte alla, samt bara för högerhänta
  • Små glidytor under musen
Pris:
  • Från 499 kronor hos välkända butiker enligt Prisjakt
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

Betyg

6 / 10

3 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 3 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..