×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionTangentbord

Recension: Asus Strix Tactic Pro

2
För några veckor sedan testade vi ASUS Stric Claw, en mus som gjorde ganska bra ifrån sig och fick framförallt bra beröm för hög upplevd byggkvalité.
Nu är det dags att titta närmare på Strix Tactic Pro, ett mekaniskt tangentbord i samma serie.

Testet

ASUS Strix Tactic Pro är ett tungt tangentbord och det har försetts med åtta stycken små gummitassar på undersidan som gör ett utmärkt jobb med att hålla fast vid underlaget. Tactic Pro flyttar man inte på i första taget. Däremot om man höger upp tangentbordet i bakkant så greppar det inte längre lika bra. Designmässigt har Tactic Pro fått en ganska utmärkande profil med kanter, spetsar och vinklar lite här och där, men något handledsstöd har man inte valt att utrusta tangentbordet med. En liten extra yta under SPACE finns att tillgå, men det verkar mest vara för att ha plats för tre makroknappar där. Utöver dessa finner vi även tio stycken makroknappar till vänster, en vanlig plats som fungerar bra. Avståndet för mina fingrar är helt perfekt och jag trycker inte fel som ibland uppstår då avståndet till makrotangenterna ibland är för långt eller för kort.





När man kopplar in tangentbordet så blinkar bakgrundsbelysningen, inte snabbt, utan mer som en pulserande effekt. Det går enkelt att justera ljusstyrka eller om man vill ha pulserande ljus via Fn + Num 8/Num 2. Utöver de 13 makrotangenterna ser det ut som det brukar numera, dvs höger Windows tangent har blivit ersatt av en Fn-tangent. ALT GR får även dubbelarbete som en ”Record Now”-tangent för makron, något som fungerar ganska smidigt. Det gäller även alla F-tangenterna, de får dubbelarbeta som makro 14 till 21. Via Fn-tangenten kan man enkelt trycka på F11 och på så sätt spärra F-tangenterna till makroläge. Samma funktion finns även för att avaktivera Windows-tangenten samt för full NKEY rollover.

Vi finner även mediaknappar av hög kvalité. Om man ska tycka något så är scrollen till volymen något hal men den har fina och tydliga lägen, men har inte blivit begåvade med bakgrundsbelysning.

Samtliga tangenterna har Cherry MX Red-switchar men tangentbordet ska gå att få tag på i blåa, svarta och bruna switchar också, men på den svenska marknaden verkar vi få hålla till godo med röda och bruna. Tangenterna är något skålade, lite hala men överlag trevliga att använda ihop med de röda switcharna (som var på det tangentbord som jag fick tillgång till). ASUS skickar även med fyra stycken orangefärgade tangenter för de som vill byta ut WASD.

Connector: Single gold-plated USB
Anti-ghosting: True NKRO (6KRO switch included)
Switches: Fully mechanical Cherry MX type
Switch lifecycle: 50-million keystrokes
Backlit: Individually-backlit (orange) keys with 4-level settings
Cable: Braided fiber 1.8m
Key cap material: Tough ABS
Media keys: Volume control, play/pause, previous track and next track
Macro keys: Up to 21 customizable keys (13 dedicated macro keys + 8 switchable macro/function (F1-F8) keys)
Special features:
- On-the-fly macro recording
- Dual modes: plug-and-play hardware mode and software mode
- Gaming mode (disables Windows® key); Macro mode (reassigns F1-F8 as macro keys)
Efter att ha installerat mjukvaran, som ser likadant ut och faktiskt har genväg till musen Strix Claw, så märker jag att man inte kan justera färg på bakgrundsbelysningen utan man får hålla till godo med originalfärgen som är orange. Däremot kan man justera sina makron som man vill och spara ner allt direkt i hårdvaran eller via mjukvaran på datorn.

Överlag är det ett tangentbord med väldigt många funktioner, hela 21 makron varav 13 har dedikerade knappar, mediaknappar och bakrundsbelysning. Vad som vissa kanske saknar är USB-hubb och utgångar för headset och handledsstöd. Det är dock det enda som saknas för de som vill ha allt. Funktioner kostar alltid, i det här fallet runt 1200 kronor, vilket är en hel del pengar, men man får ganska mycket funktioner för de pengarna och den upplevda byggkvalitén är väldigt hög.


Positivt:
  • Mediaknappar
  • 21 makrotangenter (13 dedikerade/8 med delad funktion)
  • Hög upplevt byggkvalité
  • N-Key Rollover
Positivt & begativt:
  • Bakgrundsbelysning i bara orange
  • Hög pris, men normalt sett till funktioner
Negativt:
  • Sämre anti-glid i upphöjt läge
  • Inget handledsstöd
Pris:
  • Från 1249 kronor hos välkända butiker enligt Prisjakt
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

Betyg

8 / 10

3 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 3 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..