×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionMöss

Recension: ASUS Strix Claw

1
Den stora hårdvarutillverkaren ASUS har sedan en tid tillbaka haft gamingserien ROG, men har även valt att satsa på serien Strix. Förutom hårdvara har man nu släppt ett mekaniskt tangentbord, en mus och ett headset.
Vi kommer att titta närmare på de två förstnämnda och vi börjar med musen ASUS Strix Claw.

Testet

ASUS Strix Claw är en direkt konkurrent med SteelSeries Rival, Mionix Avior/Naos 7000 och andra möss som använder den nya och populära sensor 3310. Claw går att hålla med just Claw- , finger- eller palmgrep, dock bara för högerhänta. Den upplevs ganska liten, men den är tung då den väger in på hela 110 gram. Trots det kvalar den snarare in någonstans i mitten av segmentet.






Zowie FK – 85 gram
SteelSeries Sensei – 102 gram
Razer Deathadder 2013 – 105 gram
ASUS Strix Claw – 110gram
SteelSeries Rival – 129gram
Zowie EC1 eVo CL – 132 gram
Mionix Avior 7000 – 146 gram
Mionix Naos 5000 – 158 gram
Microsoft Intellimouse Explorer 3.0 – 163 gram
Ett problem med lite mer vikt är dock att det kräver ett väldigt bra grepp, annars riskerar man att hämma funktionsdugligheten. Claws yta är ganska hal, speciellt på ovansidan. Men man har även en grövre yta på sidorna för att ge mer friktion men det fungerar inte gott nog. Resultatet är att hela musen upplevs hal och greppet är inte tillräckligt bra för att kompensera det. SteelSeries Rival och Mionix Naos 7000 som konkurrerar med liknande grepp har båda betydligt bättre friktion och grepp, vilket gör att deras högre vikt inte påverkar lika negativt som i det här fallet. Jag tvingas hålla i musen ganska hårt när jag ska lyfta den, vilket tröttar ut i längden.

Claw är ganska smal och för mig med lite större händer är den svår att hålla i, det händer flera gånger att jag trycker in musknapp två av misstag när jag provar palmgrepp. Spelare med mindre händer upplever inte samma problem, även om jag får medhåll om att musen är hal.

Under musen finner vi tre glidytor, två små i framkant och en stor i bakkant och de fungerar bra. Knapparna är åtta till antalet om man räknar in den klickbara scrollen. En scroll som har väldigt fina lägen trots att den i princip är helt ljudlös. Knapparna är tillverkade av Omron och håller hög klass, liksom hela musen i sig. Det känns väldigt gediget.

DPI-knappen har fyra olika lägen, som man kan justera helt själv i mjukvaran. Med andra ord inga förbestämda värden som man måste använda. Likaså kan man justera lift of distance från ett till 10. Givetvis kan man även justera polling rate, i de vanliga lägena 125, 500 och 1000Hz. Dock hoppade de över 250Hz. Samtliga knappar går att justera och man erbjuder makron och profiler för de intresserade. Belysning går att justera, med två olika av/på-switchar i mjukvaran, men man får inte ändra färg efter eget tycke. I mjukvaran kan man även enkelt hoppa mellan sina olika installerade Strix-produkter, istället för att starta ytterligare program. Vill man så kan man spara sina inställningar direkt på musen eller på datorn via mjukvaran. En del tillverkare har indikationsljus för att visa valt DPI-läge vid DPI-knappen bakom scrollen, men ASUS har tänkt ett steg längre och har valt att placera tre indikationsljus till vänster om pekfingret, d.v.s. direkt på musknapp ett. Något som visar sig fungera väldigt bra då man alltid ser dessa oavsett om man håller i musen eller ej. Något man inte gör om man har placerat indikationsljusen där man normalt finner dem.

Sensor: PMW3310DH-AWQT
Resolution: Native 5000 dpi
Switches: Japan-made Omron D2F-01F
Frames per second: 6500 fps
Inches per second: 130 ips
Counts per inch: MAX. 5000cpi
Maximum acceleration: 30g
Lift distance: TYP. 3mm
Maximum polling: 1000Hz
Operating system: Microsoft® Windows® XP / Vista / 7 / 8
Size: 122.55 x 71.75 x 45.25 (mm)
Weight: 110g (without cable)
Cable: 2M with gold-plated USB connector
Teknikmässigt fortsätter Claw att prestera bra, 3310 är helt enkelt en väldigt bra sensor. I det här fallet har de skrämt upp den till hela 5000dpi för de som gillar sådant. Musen presterar väldigt bra på alla musmattor jag plockar fram, oavsett om det är Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield 4, Starcraft II eller något single player-spel som spelas. ASUS Strix Claw är helt enkelt en väldigt trevlig bekantskap och sätter ribban högt för folk som bryr sig om kvalité. Storlek, vikt och utformningen passar inte mig perfekt, men det kanske passar er bättre. Prismässigt verkar den hamna kring sex hundra kronor, även om den just nu går att få tag på för en hundring mindre. Ganska mycket pengar, men så får man en mus av högsta kvalité, med ganska många funktioner och inställningsmöjligheter. Greppet kan dock förbättras till uppdaterad version.

Positivt:
  • Hög byggkvalité
  • Bra knappar och scroll
  • Bra precision
  • Makron
Negativt:
  • Dåligt grepp (hal o tung)
Pris:
  • Från 490 kronor hos välkända butiker enligt Prisjakt


Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

Betyg

8 / 10

13 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 13 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..