×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionTangentbord

Recension: Logitech G910 Orion Spark

1
För något år sedan släppte Logitech mekaniska tangentbord G710, det verkar ha varit populärt för nu utökar man sin gamingserie kallad G, med G910 Orion Spark.
Den största skillnaden är inte utökade funktioner, för det var knappast något G710 saknade, det nya är istället att man har tagit fram exklusiva Romer-G Switchar.

Testet

Logitech G910 Orion Spark har det man förväntar sig av ett mekaniskt tangentbord i mellanklassen. De programmerbara makroknapparna är nio till antalet, tre fler än lillebror. Mediaknapparna är kvar, om än något omplacerade och de känns ganska tröga, men rejäla och inger en bra känsla. Det gör dock inte volymkontrollen som består av ett scrollhjul. Det har så små fasta lägen att man knappt känner av dem, vilket medför att man det tar tid att vänja sig vid scrollen.





Logitech skickar med två olika handledsstöd, det ena lustigare än det andra. Designen är lite futuristisk och inte speciellt smakfull. Ett klart steg tillbaka jämfört med lillebror i mina ögon. Handledsstöd går inte att ta av helt, det går bara att byta den övre delen. Delarna man får välja mellan är normalstor eller något större. Jag fastnade för den mindre av de två och den har jag trivts bra med under hela testperioden.

På undersidan finner vi hela tre små antiglidytor och tre stora, tillsammans fungerar de utmärkt och tangentbord rör sig inte. Logitech har valt att sprida ut makroknapparna, fem av dessa finner man direkt till vänster om övriga tangenter, medan de andra fyra är placerade ovanför F1-F4. De till vänster når man bra, men det ovanför är upplevs väldigt långt borta och jag har svårt att använda dessa.

Självklart har även G910 bakgrundsbelysta tangenter, något som verkar vara ett måste för lite mer påkostade tangentbord numera. De går att justera på massor med sätt och den som gillar att pilla med sådant kommer säkert bli nöjd. En för mig ny funktion finns högst upp på tangentbordet, på mitten där man finner en utdragbar hållare för smartphones. Om man väljer att ladda ner Logitech Arx-appen så visar den antingen spelprofiler, media eller datorstatistik såsom CPU och RAM-användning och värmen på grafikkortet. Lite onödigt, men det är kul med nya funktioner.



Tangenterna i sig är ganska hala, men skålade, något som till en början upplevs som lite udda, men man vänjer sig fort. Det mest intressanta är dock det som är under, nämligen Logitech exklusiva Romer-G switchar. De flesta andra tillverkare på marknaden köper in någon, eller flera olika Cherry MX-switchar och släpper sina tangentbord med röda, blåa, bruna eller svarta switchar. Det gjorde även Logitech med G710 då den släpptes med de blåa switcharna. Romer-G switcharna är lite annorlunda än de olika Cherry MX-switcharna, de låter ganska lite och upplevs lite diffusa i nedtryckningarna. Man känner inte av när man tryckt tillräckligt och switchen registrerar vad som hänt, de flesta trycker troligen ner tangenterna tills det tar stopp i alla fall, men för de som slarvar så kan det bli fel. Bortsett från det så är de väldigt trevliga att använda. En nackdel med Romer G är i dagsläget att det bara finns en sort. Cherry MX finns som bekant i flera olika färger och därmed flera olika egenskaper.

Både appen och mjukvaran är smidiga att använda för de som vill och tangentbordet i sig upplevs som välbyggt. Förutom hållaren till smartphonen, den är ganska ranglig. Självklart klarar G910 av Full N-key rollover och Logitech skryter själva med att det är det snabbaste tangentbordet på marknaden, något som vi tyvärr inte har möjligt att testa. Dessutom påstår man att Romer G-Switcharna har längre livslängd än Cherry MX. Största nackdelen är priset, G910 kostar i dagsläget från 1790 kronor. Förhoppningsvis satsar Logitech på en välbyggd budgetversion med Romer G-switchar inom en snar framtid, så fler får chansen att prova dessa switchar till ett mer humant pris.

Positivt:
  • Nya idéer fick ta plats
  • Media och makroknappar
  • Full N-key Rollover
Positivt & negativt:
  • Romer-G switchar, tyvärr bara en sort
  • Bakgrundsbelysta tangenter medför alltid ett högre pris
Positivt:
  • Priset är väl tilltaget
Pris:
  • Från 1790 kronor från välkända butiker enligt Prisjakt


Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

Betyg

8 / 10

5 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 5 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..