×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionMusmattor

Recension: QPAD FX och QPAD UC

1
Det var ett tag sen vi testade en musmatta från QPAD, men vi har nu tittat närmare på två av deras nya musmattor. Serierna FX och UC v2.
QPAD FX och UC v2 släpps i fem olika storlekar, utmärkt tycker vi. Alla kan hitta sin storlek. Den minsta är bara 290x240mm och den största är hela 900x420mm. De två minsta modellerna är bara tre millimeter höga medan de tre större är fyra millimeter höga.

Testet

Storlekar:
FX-29/UC-29: 290x240x3mm
FX-36/UC-36: 360x300x3mm
FX-44/UC-44: 440x370x4mm
FX-50/UC-50: 500x420x4mm
FX-90/UC-90: 900x420x4mm
FX är för de som gillar snabba rörelser och liten friktion och UC är för de som föredrar lite mer motstånd i rörelsen och mer kontroll.

Gummibasen som både FX och UC v2 har är likadan och den vilar direkt mot skrivbordet. Den greppar bra och musmattan far inte omkring överhuvudtaget. Därefter är musmattorna olika. FX har en behandlad slät yta med QPAD-tryck och ÙC v2 har en textilyta, som är lite sträv och bara färgad i svart med en logo i ena hörnet. Med andra ord har FX en hybridlösning, där ytan är som en hård musmatta, men en mjuk bas.


QPAD FX till vänster, QPAD UC v2 till höger.


Kanterna är ganska vassa på båda musmattorna, men de är betydligt värre på FX än UC v2. Den senare blir nedsliten lite snabbare men efter ett tag märker man inte av det längre. Trots tre veckors användning är kanterna på FX fortfarande ganska vassa.

Storlekar är alltid en smaksak och jag fick ta del av de två största modellerna. Den mindre av de två, är hela 500x420cm så det inte knappast tal om någon liten musmatta. Utan den tillhör snarare kategorin stora musmattor. Den större, är på hela 900x420cm och tar upp större delen av mitt skrivbord. Jag fick placera både tangentbord och delar av foten till skärmen på den för att få plats. Det upplevs lite lustigt i början, men efter några dagar upplevs det snarare som trevligt att ha något mjuk under armarna.

FX upplevs väldigt mycket som en QPAD CT, både till utseende och till känsla i material. Tyvärr hade jag ingen CT i närheten att jämföra med, men om inte mitt minne sviker mig så upplever jag att de i alla fall väldigt lika. Erfarenheter av QPAD CT gör att jag även tvivlar på livslängden. CT har nämligen visat sig nötas ner lite för fort för många. FX levereras ihoprullad och det tar en stund innan den finner sig i att ligga plant på skrivbordet. UC visar även sådana tendenser men ger med sig något fortare. FX släta yta är väldigt lätt att hålla ren, men den skrovliga textilytan som UC har är betydligare svårare att hålla ren. Den första generationen QPAD UC-musmattor har inga likheter med UC v2 förutom namnet. Den första generationen var en liten och hård musmatta med en underlig form.

Spelmässigt blir UC v2 snabbt min favorit, den ger en bättre avläsning och kontrollen på rörelserna blir bättre. Både med laser och optiska möss. FX ger ett bättre glid och lättheten till snabbare rörelser är större, men glidet och kontrollen blir aldrig lika bra som en hård musmatta. FXs hybridlösning är helt enkelt en kompromiss som kan passa många, men som inte når hela vägen för de riktigt krävande spelarna. UC v2 erbjuder däremot en väldigt bra mjuk musmatta som konkurrerar direkt med SteelSeries QCK och den erbjuds i fler storlekar till i mina ögon rimliga kostnader.

Pris:
  • Från omkring 79 kronor för de små upp till 244 kronor för de största

QPAD FX
Positivt:
  • Flera storlekar
  • Ligger still på skrivbordet
  • Lätt att göra rent
  • Vettigt prissatt
Negativt:
  • Hybridlösningen blir bara en kompromiss
  • Vassa kanter
  • Tveksam livslängd
7
av tio

QPAD UC v2
Positivt:
  • Flera storlekar
  • Ligger still på skrivbordet
  • Bra kontroll
  • Vettigt prissatt
Negativt:
  • Vassa kanter
  • Tveksam livslängd
Prisjakt

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

Betyg

8 / 10

12 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 12 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..