×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionMöss

Recension: Func MS-2

4
Func har hängt med länge. Redan under CS första år var de stora med sin populära musmatta Func Surface 1030.
Därefter var det väldigt tyst från Func tills vi för ett tag sen testade en uppdaterad större version av musmatta samt ett headset. Nu är de tillbaka igen med en mus kallad MS-2.

Testet

MS-2 är en normalstor mus för högerhänta, den är alltså inte neutral. Greppet är mest anpassat för palm, även om finger och claw fungerar. Ytskiktet har någon form av gummi, som säkert fungerar bra om man svettas, det gör inte jag och för mig upplevs det snarare som halt. Storleken däremot passar bra och hade bara ytan varit bättre hade jag nog varit väldigt nöjd med greppet.

Totalt räknar jag till nio knappar om jag inkluderar den klickbara scrollen. Huvudknapparna har OMRON-switchar så inte så konstigt att man upplever knapparna som bra. MMO-spelare kommer säkert uppskatta musen, då den har fyra knappar för tummen och de är placerade med tillräckliga ytor emellan sig så man inte klickar fel av misstag. Använder man palm-grepp så fungerar de bäst. För tumknappen längst fram når man inte om man använder finger eller claw-grepp. Knappen i fråga är en sniperknapp, här kallad Instant Aim.




MS-2 väger in på 145 gram, vilket är ganska mycket och som förmodligen påverkar det bristfälliga greppet negativt. Under musen finner vi tre stycken ganska väl tilltagna glidytor som gör sitt jobb.
Zowie FK – 85 gram
SteelSeries Sensei – 102 gram
Razer Deathadder 2013 – 105 gram
SteelSeries Rival – 129gram
Zowie EC1 eVo CL – 132 gram
Mionix Avior 7000 – 146 gram
Mionix Naos 5000 – 158 gram
Microsoft Intellimouse Explorer 3.0 – 163 gram
Teknisk sätt är MS-2 ganska intressant, den använder en beprövad optisk sensor, kallad A3090. Dock uppstår frågan varför man inte istället valde den nyare PMW3310H-sensor som Steelseries Rival, Mionix Avior 7000 och Zowie FK1 använder. A3090 är inget dåligt val, den är säkert billigare än 3310 och den gör ett riktigt bra jobb. Som reference återfinns den i Zowie AM/FK, SteelSeries Ikari Optical, och Roccat Savu för att nämna några.

Tech. Specs.

MCU/Processor: MCS-51 Compatible
Main Switches: OMRON
Sensor: ADNS 3090 LED optical
Memory: Onboard 512 KB
Resolution: 4000 DPI
Frames per second: 6400
Tracking speed: 1,52 m/sec (60 ips)
Max Acceleration: 20 g
Report rate: Adjustable, up to 1000 Hz
Upgradable firmware: Yes, via software
Connection: USB 2.0, Gold plated (2 m braided cord)
Precis som de flesta andra tillverkare har Func givetvis egen mjukvara, där man kan ställa in det som förväntas i form av färger, makron, profiler, Polling rate (125, 250, 500 och 1000Hz) och val av funktioner för knappar. Givetvis kan man även ställa in DPI och spara i tre snabblägen för DPI-knapparna, samt separat för sin sniperknapp. Det är inget konstigt, det som däremot är lite ovanligt är att man inte får justera DPI-värderna själv. Man får snällt nöja sig med 800, 1600, 3200 och 4000 DPI. Man har alltså helt struntat i de generationer som växt upp med att spela med låga DPI. Alla spelare som älskat sin Microsoft IntelliMouse Explorer 3.0 med 400dpi och sen fortsatt med det de kan med andra ord direkt glömma MS-2.

Om man bortser från fadäsen med bristen på DPI-inställningar och spelar med det som finns fungerar sensorn precis som väntat bra. Spelen som spelades var Battlefield 4 och Starcraft II. Reaktionerna är direkta och rörelserna upplevs följsamma och bra.

Positivt är däremot att Func har valt att prissätta MS-2 ganska lågt. Runt 390 kronor vill butiker ha för den, det är ungefär 100 kronor mindre än vad Zowie vill ha för sina liknande möss och samma pris som Roccat vill ha för Savu.

Positivt:
  • Vettigt prissatt
  • Många tumknappar, profiler och makron
  • Bra knappar
  • Bra optisk sensor
Negativt:
  • Dåligt grepp och ganska tung
  • 800 DPI är minimum
  • Bara för högerhänta
Pris:
  • Från 249 kronor från välkända butiker enligt Prisjakt

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

Betyg

7 / 10

5 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 5 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..