×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionMöss

Zowie FK1

1
Gamingmarknaden dräller över med möss, men Zowie tycker att det finns plats för fler och har därför släppt en ny version av deras FK.
Något större och man har stoppat in en ny populär sensor i den. Väntad succé?

Testet

Zowie FK har funnits på marknaden ett tag, en mus med neutralt grepp som är väldigt uppskattad med sin optiska sensor. Kritiken har istället ofta handlat om att den är lite för liten. När nya optiska sensorn PMW3310H släpptes så nåde den genast stor popularitet. Vi svenskar använder den i främst SteelSeries Rival och Mionix Naos 7000 eller Avior 7000, men även Corsair och Roccat har möss med samma sensor. Zowie vill givetvis hänga på PMW3310H-tåget och passade på att samtidigt ta åt sig av kritiken FK hade fått om dess storlek.
Därför har vi nu en mus att tillgå som heter Zowie FK1 och den har växt några millimeter åt varje håll.
Höjd: +1mm
Längd: +4mm
Bredd: +2mm
FK är neutral i greppet i den meningen att både höger och vänsterhänta kan hålla i den likadant. Däremot är den inte helt rak. Den är några bredare fram och bak än vad den är på mitten. Inte lika mycket som en Razer Deathadder, men ändå markant nog att man ska känna det direkt när man tar tag i musen. Även om FK1 har växt till sig lite jämfört med FK så upplever jag fortfarande att den är ganska liten. Den har även lagt på sig fem gram och väger nu in på totala 90gram.
Zowie FK – 85 gram
Razer Deathadder 2013 – 105 gram
SteelSeries Rival – 129gram
Zowie EC1 eVo CL – 132 gram
Mionix Avior 7000 – 146 gram
Mionix Naos 5000 – 158 gram
Microsoft Intellimouse Explorer 3.0 – 163 gram
Hela musen är beklädd i gummi, som enligt Zowie ska klara sig väldigt länge innan det slits ut. Må så vara, men speciellt bra grepp blir det aldrig. Jag upplever det som ganska halt. Faktum är att jag har svårare att hålla i en Zowie FK1 med gummigrepp runtom än en SteelSeries Sensei, med liknande form, oavsett om Sensei har gummi eller inte. Storleksmässigt är mössen väldigt lika, men Sensei är något bredare. Zowie anger att FK1 har fem knappar, men räknar man blir det sju inklusive en klickbar scroll. Anledningen är att sidoknapparna bara fungerar på ena sidan. Sen är det upp till användaren att välja vilken sida som ska vara aktiverad. Är du högerhänt eller vänsterhänt så väljer du efter eget tycke.




På undersidan finner vi ytterligare en knapp, den ställer in DPI. På undersidan finner vi även två rejält tilltagna glidytor. En fram och en bak. Båda går från kant till kant och glidet är helt okey.

Zowie skickar aldrig med någon mjukvara till sina möss. Faktum är att man inte ens kan ladda ner det från deras sida. De är helt enkelt nöjda med sina produkter när de släpper produkterna. Ett problem med det är att DPI är förinställt. FK kunde man justera i 450, 1150 och 2300DPI. Personligen saknade jag ett steg mellan 450 och 1150. Därför är det för mig glädjande att man nu kan välja mellan 400, 800, 1600 och 3200DPI istället. Något finlir är det med andra ord inte tal om den här gången heller. Precis som tidigare får man välja mellan 125, 500 eller 1000Hz och man väljer genom att trycka in någon av musknapparna när man kopplar in USB-sladden, ett system som är lätt att förstå och fungerar felfritt. Samma tillvägagångssätt används för att välja om man är höger eller vänsterhänt.

Zowie säger sig ha lyckats med något som är viktigt för deras möss. Att ha en låg lift-off distance och de anger den till låga 1.5-1.8mm. Spelen som spelades under testperioden var Battlefield 4 och Counter-Strike: Global Offensive, relativt snabb action på små kartor och musen får bekänna färg. Ingen prediction/angle snappning upplevs och heller inga problem med precisionen. Även Starcraft II spelades utan några som helst problem.

Samtliga inställningskombinationer tycks fungera som de ska och musen har inga svårigheter att läsa av de musmattor jag plockar fram. Något som slog mig fort var att trots att DPI-inställningarna var tämligen begränsade och att formen är lite ovanlig. Nu har jag testat vanliga FK tidigare, men även då vande jag mig fort med formen, men jag vet att vissa får problem med kramp när de spelar med FK. Så ett besök i en välsorterad butik för att prova innan köp rekommenderas. Dock borde det bli lite bättre nu när FK1 är något större än FK. Exakt vad FK1 kommer att kosta vet vi inte än då FK1 ännu inte nått några svenska butiker, men rekommenderat pris är 59,99€, vilket är ungefär 585 kronor. Det är ganska mycket för en mus utan några tekniska finesser, men Zowie FK1 handlar inte om det, den handlar om ett ge dig bästa möjliga mus för dig som spelar krävande spel, därmed har man valt en optisk sensor och försökt eliminera problem med mjukvara och fel inställningar som många andra företag krånglar med.

Positivt:
  • Bra precision
  • Ingen prediction
  • Sköna knappar och scroll
Positivt och negativt:
  • Kräver ingen installation, därmed få inställningar
Negativt:
  • Ganska hal och ovanlig form
Pris:
  • Inga butiker har ännu fått in FK1, men rekommenderas pris är 59,99€ vilket är ungefär 585 kronor



Prisjakt

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

Betyg

9 / 10

2 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 2 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..