×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionBildskärmar

Recension: BenQ XL2420T och BenQ XL2411T

1
Plattskärmar med hög uppdateringsfrekvens har funnits ganska länge nu, modeller har hunnit komma och försvinna från marknaden. En av de mer populära märkena på den svenska marknaden är BenQ.

Vi har tagit oss en titt på två av deras modeller.

Testet

Samsung var tidigt ute med sin 2233RZ-skärm, en 22" skärm med 120Hz. BenQ hängde på och tog fram en skärm med hjälp av CS-legenderna HeatoN och SpawN. Den hette XL2410T och klarade 120Hz, men var lite större, hela 24". Den skärmen har nu följts upp med inte mindre än tre andra skärmar. XL2411T som jag har med i testet är i stort sett samma skärm som originalet, men man har höjt uppdateringsfrekvensen till 144Hz. Den andra skärmen heter XL2420T och har många likheter med originalet, men den har en mer modern design och klarar även den 144Hz. Sedan finns den även i en större modell på hela 27". Tyvärr ökar inte upplösning när man går upp i storlek, så intresset för att testa den var ganska lågt. Vi inriktar oss istället på vad vi tror är de två storsäljarna i sammanhanget.

XL2411T





XL2420T






Den billigare av de två skärmarna, XL2411T har en gammaldags design som är kantig, men funktionsduglig. Den går att justera i höjdled och den går att tilta fram och bakåt och åt sidorna. Menyn finner vi på en knappsats på undersidan av den högre kanten av skärmen. Knapparna upplevs rejäla med ett distinkt känsla och ljud när de trycks in. Första knappen låter användaren välja bildprofil, kallad Picture Mode och där ingår inställningarna Standard, Movie, Photo, sRGB, Eco, FPS1, FPS2, RTS, Gamer1, Gamer2, Gamer3. Tyvärr kan man inte på något smidigt sätt ta sig igenom valen, utan man får snällt vänta mellan varje steg medan skärmen ställer om sig. På lillebror RL2455HM som vi testade för ett par veckor sedan kunde man snabbt och enkelt bläddra sig igenom alla valen utan att skärmen aktiverade alla.

Nästa knapp låter användaren ta del av Display Mode, som i princip simulerar en annan storlek av bildskärm. Är du van med att spela på 19" 4:3 så är det bara ett knapptryck bort. Behöver du förberedda dig inför ett evenemang där du kommer få använda dig av en 22" skärm så är det nu lättare än förr att förberedda dig hemma. Övriga knappar låter dig komma in i menyn för att manuellt justera inställningar eller spara egna profiler.

XL2420T har en liknande menyn, men istället för att låta dig ta del av den med vanliga knappar har man begåvat skärmen med touchkänsliga ytor på skärmens nedre högra sida. Det ser snyggare ut, men fungerar faktiskt sämre än vanliga knappar. Ibland är det svårt att få kontakt som man vill och man får göra fler försök. BenQ verkar ha insett det dom med, då de skickar med en fjärrkontroll som gör att man enkelt kan komma åt tre favoritinställningar. Samtliga funktioner som XL2411T har tillgång till har även XL2420T. Dessutom har den USB-hubb.

Båda skärmarna har en funktion kallad Black eQualizer som klarar av att ge i mina ögon väldigt mörka spelmiljörer ett helt klart ljusare uteseende utan att påverka övriga delar av spelet för mycket. Dock blir det alldeles för ljust i Windowsmiljörer och fjärrkontrollen till XL2420T kommer snabbt till användning. Black eQualizer är bara tillgängligt med någon av de mer gameranpassade bildprofilerna. BenQ skriver själva att FPS1-profilen är speciellt framtagen för Counter-Strike 1.6 och FPS2 för Counter-Strike: Source.

Utöver att skärmarna klarar hela 144Hz så har de även låga 1ms i responstid. Det fungerar med andra ord utmärkt att spela alla former av spel. Det man istället kan ha åsikter om är bildkvalitén, båda skärmarna levereras med i mångas ögon väldigt dåliga bildinställningar. Vad som är rätt och fel är upp till var och en att tycka till om, men det känns lite fel att jag och många med mig ska behöva googla sig fram till hjälp efter hur andra har lyckats ställa in skärmen bra för att visa bättre bild i windowsmiljörer. Vissa användare vittnar om problem med Backlight Bleeding samt problem med svärta. Det förstnämnda problemet upplever inte jag, men svärtan är inte den bästa. Jämfört med en bildskärm med IPS-panel är det stor skillnad, men jämfört med andra TN-panel med hög uppdateringsfrekvens är skillnaden mindre, men jämfört med Samsung 2233RZ och ASUS VG278H är problemet större. Överlag är det två trevliga skärmar, men svärtan är ett bekymmer för den kräsne.

Prismässigt går det att få tag i XL2411T för runt 2500 kronor och XL2420T är något dyrare. Räkna med 400-500 kronor mer. Det är inga jättesummor, men konkurrenter finns och de är i regel billigare.


Positiv:
  • XL2411T:
    • Vettigt prissatt
    • Justering i höjdled samt tilt åt sidan och fram/bakåt
    • 144Hz och 1ms
    • Många profiler
  • XL2420T:
    • Fjärrkontroll
    • Justering i höjdled samt tilt åt sidan och fram/bakåt
    • 144Hz och 1ms
    • USB-hubb
    • Många profiler
Negativt:
  • XL2411T:
    • Ser lite omodern ut
    • Bildmässigt lämnar den en del att önska
    • Sega växlingar mellan profiler
  • XL2420T:
    • Lite dyrare
    • Bildmässigt lämnar den en del att önska
      li>Sega växlingar mellan profiler
Pris:
  • XL2411T:
    • Från 2490 kronor från välkända butiker enligt Prisjakt
  • XL2420T:
    • Från 2990 kronor från välkända butiker enligt Prisjakt

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

Betyg

7 / 10

15 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 15 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..