×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionHörlurar

Recension: SteelSeries Siberia Elite

1
Elite är ett påkostad och dyr produkt från SteelSeries och det märks med en båge av aluminium, medföljande ljudkort och rejält vadderade kåpor. De är väldesignade och ser riktigt snygga ut. Rejäla, stora, och det går att välja mellan vita eller svarta. Samt kanske bäst av allt, de är slutna. Vilket innebär att de eliminerar störande ljud från omgivning du befinner dig i. Nu kan du inte längre skylla på att dina syskon, morsan eller sambon stör dig.

Testet

Tyvärr upplever jag att Siberia Elite är för små, de sitter inte runt öronen utan på öronen och trycker. Därför trycker det mot tinningen, övre delen av käken, mot nedre delen av öronen samt att de är ganska tunga. I övrigt är kåporna bland de mjukaste jag har upplevt.

Konstruktionen känner vi igen från de Philips SHG8000 som vi testade för ett tag sen. De har nämligen en självjusterande båge. Vilket kanske inte låter så häftigt, men det är i min mening en av de bästa nymodigheter på headsetsidan på mycket längre. Det är väldigt smidigt, framförallt om man är flera som delar på en dator.






Volymkontrollen är inbyggd i den högre kåpan och är väldigt lätt att använda. Man vrider på ett reglage och det känns som en hederlig volymkontroll till en high-end hifi-stereo. Mikrofonen är även den inbyggd i den andra kåpan och dras ut som och placeras där man önskar. På samma sätt som volymkontrollen fungerar på högra kåporna fungerar av och på för mikrofonen på den vänstra kåpan. Väl genomtänkt och smidigt.
Ljudkortet som följer med kopplas in med USB och det är starkt rekommenderat att man använder sig av SteelSeries Engine för att få de senaste drivrutinerna och firmware. Där får du även tillgång till massor med inställningar för ljudprofiler, mikrofoninställningar samt om du vill använda dig av surroundljud i form av 7.1-ljud eller ej. Tyvärr behöver nog SteelSeries lite mer tid på sig att få till drivrutinerna ordentligt. När jag installerade de senaste drivrutinerna som fanns tillgängliga när Elite levererades till mig så hade jag inte längre stöd för min SteelSeries Sensei-mus. När ytterligare uppdateringar kom trodde SteelSeries Engine att jag hade en 9H-inkopplad istället för Siberia Elite.

SteelSeries är ett företag som satsar på gaming, så att man valt att lägga fokus kring just spel även för sina headset är inget konstigt, det är snarare uppskattat av kundgruppen. Tyvärr medför det att övre mellanregistret och diskant är höga och tar över. Det är inte så kul när man lyssnar på musik eller tittar på film då framför allt tal blir i centrum, men ljud runtomkring försvinner och det blir lite obalanserad. Basen är tyvärr rejält underdimensionerad.

Upplevsen av obalanserat ljud återkommer i Starcraft II där framförallt diskant och mellanregister är högt. Under längre stunders spelande blir det lite jobbigt för öronen.

Battlefield 4 är exempel på att spel med mer avancerad ljudbild och Siberia Elite lyckas bra med att uppmärksamma mig på fiender som försöker anfalla mig i ryggen. Återigen upprepas dock lyssningströttheten från speltiden med Starcraft II även i Battlefield 4. Efter den positiva upplevelsen med att läsa av motståndare i Battlefield tog jag mig an Counter-Strike 1.6 och senare även dess uppföljare Counter-Strike: Global Offensive med glädje. Det visade sig vara befogat. Siberia Elite fungerade ypperligt i mitt tycke för även de FPS-titlarna. Detaljrikedomen var väldigt bra och fotsteg uppfattades på längre avstånd än många andra headset i den här prisklassen.

Mikrofonen gör ett bra jobb, speciellt i samverkan med SteelSeries Siberia Elite-ljudkortet som följer med. Det levererar ett flertal inställningar för både ljud och mikrofon. Framförallt uppskattat av medspelare är noise reduction som tycks fungera bra. Störande omgivande ljud elimineras bra.

Givetvis testade vi även att använda headsetet utan det medföljande ljudkortet och visst blev det lite bättre för film och musik, men det här är ett headset tänkt till spel och det fungerade faktiskt riktigt bra med det medföljande ljudkortet för det ändamålet.

SPEAKERS
Frequency: 16-28 KHz
Impedance: 32 Ohm
SPL@ 1KHz, 1V rms: 113 dB

MICROPHONE
Mic pattern: Unidirectional
Frequency: 75 – 16000 Hz
Impedance: <2.2K Ohm
Sensitivity: -38 dBSteelSeries Siberia Elite är intressanta på många sätt. Framförallt uppskattar jag den självjusterande konstruktionen, ljudet i FPS-spel även om det påverkar ljudupplevelsen för film och musik negativt så är det kul när tillverkare väljer inriktning istället för att skapa mellanmjölk. Strulet med drivrutinerna får de säkert ordning på snart. Att headset är för små för mig är dock ett stort minus. Det är helt enkelt befriande när man tillslut tar av sig dom. Det är aldrig bra när man behöver känna så. En annan stor minuspost är den rejält tilltagna prislappen. Vid skrivandes stund så vill billigaste, välkända butik ha hela 1749 kronor för Siberia Elite. En summa som svider till för de flesta och då förväntar man sig guld och gröna skogar. I mitt fall upplevde jag inte att jag fick det den här gången.

Positivt:
  • Självjusterande båge
  • Smidig volymkontroll
  • Tydligt ljud i FPS-spel
  • Utdragbar mikrofon
  • 7.1-surround, om man vill
  • Väl genomtänkta och väldesignade
Negativt:
  • För små kåpor som klämmer
  • Obalancerat ljud och klen bas
  • Drivrutinerna behöver lite kärlek
  • Kostar en rejäl slant
Pris:
  • Från 1749 kronor från välkända butiker enligt Prisjakt

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

Betyg

6 / 10

24 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 24 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..