×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionBildskärmar

Recension: BenQ RL2455HM

1
Vi har tagit oss en snabbtitt på BenQ RL2455HM, standardbildskärmen för tävlingarna IEM och MLG. Vad kan en budgetskärm erbjuda som lockar IEM och MLG?
Designmässig är den slätstruken, inget sticker ut och den ser alldaglig ut. Skärmen har menyknapparna på höger sida. De kräver ett bestämt tryck, men fungerar bra. BenQ RL2455HM har samma menysystem som vi känner igen från de dyrare 120 och 144Hz-skärmarna från XL-serien.

Testet

Monteringen är jättesmidig, ingen verktyg eller skruvar behövs. Foten byggs ihop av två delar som klickar ihop, därefter sätter man fast bildskärmen på foten med en likadan lösning. Dock går det inte att justera skärmen i höjdled, bara tilta framåt/bakåt. Det går heller inte att vrida upp den på högkant.




Via menynerna kan man lätt klicka sig fram till färginställningar (Picture Mode), där förberedda inställningar enkelt går att byta mellan. Standard, Movie, Photo, Gamer med flera. På liknande sätt kommer man åt inställningar för storleken. Skärmen har normalt sett 24" och 1920x1080 i upplösning, men med enkla val i menyn (Smart Scaling) kan man snabbt få skärmen att simulera 17", 19" eller vad man nu vill ha. Utan att själv behöva krångla med att manuellt dra in kanterna. Det kan vara en av anledningarna till att tävlingsarrangörerna gillar skärmen. Oavsett vad spelarna spelar med för storlek hemma kan man lätt få till det på plats.

Att den låga prislappen på 1590 kronor innebär att skärmen hamnar i budgetkategorin innebär dock att man måste offra något. I det här fallet är det den låga uppdateringsfrekvensen som stannar på 60Hz istället för 120Hz eller mer som många PC-spelare vill ha numera. Däremot får man låga 1ms i responstid.

BenQ RL2455HM har en TN-panel och färgerna är därför inte perfekta som hos en IPS-panel, men de är bra nog och jag trivs bättre med färgerna hos RL2455HM än med de båda dyrare spelskärmarna XL2411T och XL2420T. Samtliga har bra stöd för att ta bort skuggor i spel, på BenQ-språk heter det Black eQualizer. Så nu slipper man höja gamma-inställningarna till skyarna.

Jag spelar normalt med 144Hz och visst märker man direkt att RL2455HM bara har 60Hz, det är ofrånkomligt, men när man väl vant sig så fungerar skärmen riktigt bra att spela med, oavsett om jag spelar Starcraft II eller Battlefield 4 så trivs jag. Tacka den låga responstiden för det.

Överlag tycker jag att BenQ RL2455HM är en riktigt trevlig skärm, det är förvånatsvärt vad mycket skärm man kan få för mindre än 1600 kronor. Visst, jag hade uppskattat att det gick att justera skärmen i höjdled, men det är å andra sidan den enda jag har att gnälla på. Vill man ha högre uppdateringsfrekvens ska man ändå inte leta skärm bland budgetalternativen. Det kan även tilläggas att det i samma RL-serie finns motsvarande skärm med stöd för att justera i höjdled och att tilta den, men den är några hundralappar dyrare.

Positivt:
  • Prisvärd
  • Lättanvänd meny med färdiga alternativ för färger
  • Simuleringar av olika bildskärms-storlekar
  • Smidig montering
  • 1ms
Negativt:
  • Bara 60Hz
  • Går ej att justera i höjdled
Pris:

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

Betyg

7 / 10

18 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 18 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..