×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionTangentbord

Recension: SteelSeries Apex

1
Marknaden börjar svärma över med tangentbord och SteelSeries gör sitt bästa för att vi ska välja någon av deras modeller. Den här gången har de däremot gått mot trenden och gjorde ett tangentbord som har det mesta, men inte mekaniska switchar. Är det rätt val?
Det första man tänker på när man ser tangentbordet är att det är stort, väldigt stort. Med tanke på hur mycket saker man valt att ha med på tangentbordet så är det inte så konstigt.

Testet

Makrotangenter, 22 stycken till antalet samt mediatangenter. Bakgrundsbelysta tangenter som går att justera i olika scheman och färger. En USB-hubb, med två uttag. Dock valde man att inte satsa på in-/utgång för headset, det är lite lustigt när man valt att ta med det mesta annat man kunnat komma på.

Ett handledsstöd ingår på så sätt att det är konstruerat direkt i designen från början. Någon möjlighet att avlägsna det finns med andra ord inte. Om man vänder och kollar på undersidan av tangentbordet ser man direkt att man inte kan justera tangentbordshöjd i bakkant, men vi ser istället fyra stycken ganska stora runda gummitassar som håller fast tangentbordet mot skrivbordet.

Tangentsatsen ser ganska normal ut, förutom att space har gått och skaffat ölmage och ESC har blivit utdragen för att passa in mer designmässigt med den extra raden av makrotangenter vi finner ovanför F-tangenterna. Utöver det har man tryck in två extra piltangenter. Pekande Vänster-Upp (halv elva) och Höger-Upp (halv två). Höger Windows-tangent har även blivit ersatt av en Fn-tangent med SteelSeries-logo.

Som ovan nämnt så har inte tangenterna begåvats med mekaniska switchar, vilket naturligtvis är synd. Vanliga dome-switchar är helt okey i ett billigt tangentbord, men när man börjar komma över femhundring förväntar sig många något bättre. Tangenterna i sig är ganska sköna, relativt tröga och låter ganska lite. Motståndet i tangenterna är hårt från början, men upplevs senare plana ut och bli mjukare när man tagit sig förbi det första. Tyvärr känns hela tangentbordet ganska plastig och alla de färgglada ljusteman gör inte saken bättre.



SteelSeries har givetvis ett medföljande program för att styra alla funktioner, SteelSeries Engine. Ett smidigt program, men något långsamt. Här kan du fibbla i timmar med makron, eller bestämma hur tangenterna ska lysa. Tangentbordet innehåller nämligen sex olika sektioner. Där alla kan ha olika färger och nyanser. Du kanske sparar fyra stycken profiler för detta som du aktiverar med L1 till L4-tangenterna som du finner längst upp till vänster på tangentbordet.

Funktioner kommer alltid till ett pris, i det här fallet 849 kronor. Det är väldigt mycket för ett tangentbord som saknar mekaniska switchar. Visst, du kan ha ett tivoli av färger på tangentbord och du kan ha fler makron än de flesta andra. Nämnas bör att Apex finns i en RAW-version med lite färre makrotangenter och lite färre funktioner till lägre pris. Dock är det fortfarande ganska dyrt och jag har svårt att rekommendera märkestrogna att köpa någon av Apex-versionerna. Satsa istället på någon av de båda mekaniska tangentborden 6Gv2 och 6Gv2 Red Edition. Är du en spelare som uppskattar makrotangenter och extrafunktioner så finns det många mekaniska tangentbord som erbjuder samma sak. Kolla på Corsair Vengeance K90 och Logitech Gaming Keyboard K710+ för att nämna några. Kostar visserligen en hundring extra, men mekaniska brytare är värda det.

Positivt:
  • USB-hubb
  • Mediatangenter
  • Massor med makron
  • Bakgrundsbelysta tangenter
  • Låter lite
Negativt:
  • Inga mekaniska switchar
  • Förhållandevis dyrt
  • Plastigt
  • Väldigt stort
Pris:
  • Från 849 kronor från välkända butiker enligt Prisjakt

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

Betyg

6 / 10

6 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 6 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..