×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionMusmattor

Mionix Ensis 320

1
Det var ett tag sen jag recenserade en musmatta gjord av något annat än plast eller gummi, men nu har jag en Mionix Ensis 320 framför mig. En musmatta med en stomme av aluminium. En produkt som andas lite härlig nostalgi ungefär som med en fUNC som vi testade för ett tag sen.

Sidan 1

Idén är med andra ord inte på något sätt ny, men för den skull inte heller uträknad. Visst, förlagorna slog väl aldrig riktigt. Troligen mest för att de kostar mer att tillverka än en mjuk musmatta och således kostar mer för kunden.



Musmattan är ganska liten, 320 x 260 x 2mm. Det anses numera som en liten musmatta. När PC-gamingen kom igång på allvar för många år sen ansågs det som en stor musmatta. Det märks att tiderna förändras.













Utöver stommen som är av aluminium så är undersidan beklädd med gummi för att verkligen fastna i skrivbordet och inte glida iväg. Det fungerar faktiskt riktigt bra. Ovansidan går i svart och upplevs mer eller mindre bara som målad. Samt en i mina ögon lyckad logo i ena hörnet. Musmattan är riktigt snygg och kanterna är inte vassa.



En av de största fördelarna med en musmatta i aluminium är att den är plan, helt plan. Såvida du inte råkar mosa den på väg till Dreamhack eller liknande. De flesta möss jag testar lämnar ifrån sig ett ganska distinkt ljud när man drar musen över musmattan. I början var det störande men man vänjer sig fort.



Konkurrenterna har testat med att ge köparna två musmattor i samma. Med andra ord en vändbar musmatta med en slät och en lite grövre sida. Idén är god, men genomförande är sällan tillräckligt bra. Vissa löser det som fUNC med en bas i gummi och sen en platta som man vänder på och lägger i basen. Andra sätter tassar på sidorna av musmattan och det fungerar väldigt dåligt då musmattan inte längre blir jämn. Mionix har insett problemet och valt att bara erbjuda Ensis med en sida och den är slät och jämn. Glidet är dock ganska dåligt och man upplever lite mer motstånd än man är van vid från de flesta andra musmattor.



Jag har testat ett gäng möss för att kolla om jag kan upptäcka några problem med precisionen och det har jag inte. Dock krävs det det inte mycket för att det ska bli fel. Minsta lilla dammkorn eller liknande stör ut de flesta lasermöss och optiska motsvarigheter direkt. Så man måste hela tiden se till att blåsa av musmattan för att hålla den helt ren. Med andra ord är musmattan betydligt mer känslig för smuts än vad de flesta andra musmattor är.



Överlag är jag inte så nöjd med resultatet av musmattan. Bygget är visserligen i mångt och mycket bättre än sina konkurrenter. Bristen på glid och svårigheten att hålla musmattan ren stör väldigt mycket. Ensis kostar 290kr vid skrivandes tillfälle. Det är ganska mycket för en musmatta, men några tior billigare än sina konkurrenter. Dock är det svårt att rekommendera en musmatta, med ett gäng brister för nästan 300 kronor när det finns bättre alternativ för ungefär hälften av kostnaden.





Positivt:

  • Väl genomtänkt produkt av sitt slag

  • Stilren

  • Plan och slät

  • Normal storlek
Negativt:

  • Ganska dyr, men normalt för typen

  • Glidet lämnar en del att önska

  • Extremt känslig för damm
Pris:

  • Från 290 kronor från välkända butiker enligt Prisjakt
Testinformation



Under testet spelades dessa spel:

Battlefield 3

Counter-Strike 1.6

Starcraft II



Dessa möss användes:

SteelSeries Sensei MLG

SteelSeries Kana

QPAD 5K

Razer Deathadder

Zowie FK
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

Betyg

6 / 10

6 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 6 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..