RecensionMöss
Mionix Naos 8200
1
Naos 8200 kan ses som en uppdaterad version av Mionix populära Naos 5000-mus. Det kanske är att hårddra det, men eftersom de ser likadana ut har vi valt att göra det ändå. Vid en första blick ser man ingen skillnad alls. Vänder man på musen ser man att de kastat ut viktsystemet. Tråkigt tycker några, men de flesta tycker nog bara att det är bra. 8200 har fått en annan sensor, även denna är en lasersensor.
Sidan 1
Design
Formen och storleken är identisk med Naos 5000, vilket är bra, eftersom många gillar den. Dock är spelare som gillar den palmgrip-spelare. Claw eller fingergrip-spelare däremot kommer inte gilla den här heller. Formen gör nämligen att den kan gå att hålla i, men du får inte med dig musen när du lyfter den om du inte håller i rätt hårt. Visst, de flesta använder palmgrip, men det begränsar ändå hur populär musen kan bli.
Hela utsidan av musen har en gummiyta, vilket är bra, dessvärre gör den inte ett speciellt bra jobb. Det är helt enkelt inte tillräckligt bra friktion.
Sju knappar finns att tillgå och då har jag räknat in den klickbara scrollen. Samtliga knappar känns väldigt sköna och konstigt vore annars, då de använder Omron-switchar. Självklart är två av knapparna för att ändra DPI. Scrollen gör ett bra jobb, men när den används snabbt kan den ge ifrån sig ett tråkigt missljud.
Som ni läste ovanför har Mionix valt att gå slänga ut butikshyllsfunktioner som viktsystemet. Bra, vikten stannar numera på 151 gram vilket kan jämföras med Razer Deathadder som väger 105 gram och Zowie EC1 Evo som väger 97 gram, Naos 8200 är med andra ord en ganska tung mus. Naos 500 väger hela 158gram utan vikter. Ett viktsystem uppskattas av en del, men de flesta vill nog inte ha det. Nackdelen är att det ibland drar med sig extra vikt och de spelare som vill ha en lätt mus plockar givetvis ut alla vikter och det medför istället att man får en mus med obalans. Så i det här fallet tycker jag att det är positivt att man inte erbjuder ett viktsystem.
Under musen finner jag två stora och två mellanstora glidytor som gör ett bra jobb och glidet är bra. Naos 8200 har givetvis LED-ljus, de blir vi inte av med i första taget och de går att justera efter konstens alla former, tyvärr är "Mionix-grönt" nästan gult på logan och RBG-färgen 255 255 255 för vit, blir rosa.
Teknik
Specifikation
- 32bit ARM processor 72mhz
- Right handed truly ergonomic design, full palm grip
- Grip friendly rubber coating
- 7 fully programmable buttons
- 3 steps in-game DPI adjustment
- 6 integrated LEDs in 4 colour zones
- Up to 16.8 Million LED colour options
- Lighting effects Colour shift, Solid, Blinking, Pulsating and
- Breathing
- 128 kb built-in memory
- Large PTFE mouse feet
- Gold Plated, Full speed USB 2.0 connection with Plug and Play
- Cable 2m long braided cable
- 8200 DPI gaming laser sensor
- Max tracking speed 3.8 m/sec (150 ips)
- Max acceleration 30g
- Data Format 16-bit both sensor and USB
- Adjustable to1ms response time
- Upto 12000fps
- 10.8 megapixel per second Image processing power
- 130.84×84.72×38.67 mm / 5.15×3.33×1.52 in
- Netto (w/o cable): 99 gr
- Netto (cable incl.): 151 gr
Mionix har övergett Avago 9500-sensor som sitter i Naos 5000 och gått över till Avago 9800-sensor, vilket medför mer DPI; hela 8200 DPI i det här fallet. Mionix mjukvara fungerar utan problem, även om det ibland är lite segt. Du kan ställa in allt som numera är standard. DPI-knapparna på musen går i tre steg. De är förinställda, men du kan ändra dom nästan efter egen smak. Jag säger nästan, för du kan inte ställa in 450 DPI, men du kan ändra i steg om 200 DPI, där 200 DPI är lägsta.
LED-blinkade, lift distance, Hz (125, 250, 500 eller 1000Hz) och makron går givetvis att ställa in, samt tillhörande profiler. Har ni använt Mionix förut så har ni säkert testat deras S.Q.A.T, Surface Quality Analyzer Tool som finns i mjukvaran och är ett program som testar kvalitén som den upplever det, av din musmatta. SteelSeries Qck Heavy fick 50%, QPAD|HeatoN fick 80% och inte helt oväntat fick deras egna, nya musmatta, Ensis 320 100%(kommande test).
Sensorn gör ett utmärkt jobb och jag upplever att den har ovanligt lite fördröjning för att vara en lasersensor. Det märks att den inte är optisk, men jämfört med andra möss med Avago 9800 så upplever jag att Mionix har lyckats bättre. Allt är dock inte frid och fröjd.
Som tidigare nämnt gillar inte mjukvaran SteelSeries Qck Heavy då den bara gav musmatta 50% i betyg. Så var det Qck Heavy som var ovanligt dålig eller ej. Jag testade vidare och fann att Roccat Taito fick 60%, Zowie G-TF Rough fick 50% och SteelSeries Qck Fnatic fick 50% och CM Storm Speed-RX fick rekordlåga 40%. Det här gäller i teorin för Mionix medföljande mjukvara i alla fall.
Vid vanligt användade märker man tyvärr redan då Naos 8200 inte gillar mjuka musmattor, den är inte långsamt eller dålig i precisionen, men då och då fryser allt till och så får man vänta några sekunder innan musen vaknar till liv igen. Det händer inte när jag testar med hårda musmattor. Detsamma händer när jag spelar, oavsett om det är FPS eller RTS-spel så upprepar sig problem med mjuka musmattor. Med hårda fungerar musen väldigt bra, även om jag personligen tycker att den är i tyngsta laget.
Sammanfattningsvis så har vi att göra med en trevlig mus, som är skön att hålla i, sköna knappar och som presterar bra för en lasermus på hårda musmattor. Däremot lämnar den mycket att önska vid användet av mjuka musmattor, scrollen är skön men missljud uppkommer ibland och när jag sedan kollar på priset får jag en liten chock. Från Mionix Naos 8200 kostar vid skrivandes stund från 890 kronor från välkända butiker enligt Prisjakt. Det är knappast motiverat för vad man får. Det är två hundra kronor mer än SteelSeries Sensei MLG med likadan sensor och tre hundra kronor mer än SteelSeries Sensei och Mionix Naos 5000 som båda använder Avago 9500-sensorn.
Positivt:
- Skönt grepp för palmgrip
- Sensorn fungerar bra på hårda musmattor
- Gummi på hela musen
- Lite lättare än Naos 5000
- Fin kvalité på knapparna
- Fungerar inte för vänsterhänta, claw- eller fingergrip-spelare
- Sensorn är inte vän med någon mjuk musmatta som vi testade
- Fortfarande väldigt tung, trots att man tagit bort viktsystemet
- Väldigt dyr
- Från 599 kronor från välkända butiker enligt Prisjakt
TestinformationFler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.
Under testet spelades dessa spel:
Battlefield 3
Counter-Strike 1.6
Starcraft II
Dessa musmattor användes:
SteelSeries Qck Heavy
SteelSeries Qck Fnatic
QPAD|HeatoN
Mionix Ensis 320
Roccat Taito
Zowie G-TF Rough
CM Storm Speed-RX
Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.
Betyg
5 / 10
Ad
10 kommentarer — skriv kommentar
Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.