×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionMöss

Razer Taipan

1
Det var ett bra tag sedan vi testade något från Razer. Senast var Starcraft II-musen Spectre som sozu sågade rejält. Nu ska vi titta närmare på en relativt ny mus som heter Taipan. Trender kommer och går inom gaming. På senare tid har många tillverkare satsat på optiska möss för oss nördar. Razer hoppade inte på det tåget utan tog det andra där höga DPI är det som är viktigt i form av en effektiv lasersensor.

Sidan 1

Design



Vänsterhänta spelare har nu fått ytterligare ett alternativ för Taipan är helt neutral i greppet. Jämfört med Zowie FK som jag testade nyligen är den väldigt lik, men något bredare på mitten. Greppet är avsevärt bättre, men bra antiglidytor i gummi på sidorna och ovansidan är ganska sträv för att vara av plast. Nio knappar finns att tillgå, samtliga går att programmera. Musen väger 95 gram vilket får anses vara normalt numera. Något extrafunktioner som ombyggnad eller viktsystem finns inte att tillgå.



Vänder vi på musen finner vi tre stycken små glidytor. Samtliga är för små och glidet är tyvärr ganska dåligt. Inte blir det bättre av att musen käkar damm till frukost, lunch och middag. Kanterna till glidytor är ganska vassa och passformen mot musen är dålig. Så det fastnar massor med damm vid alla kanter. Zowie FK som jag prövade i två veckor behövde jag inte göra rent någon gång. Taipan testades även den under två veckor och tvingade mig att göra rent den två gånger. Att bara blåsa lite räckte inte heller, utan en väldigt liten skruvmejsel fick plockas fram för att få loss dammet på vissa ställen.



Alla möss har sina egenheter i designen och så har även den här, men jag vande mig fort och trivs numera med dess design. Dock finns det många konkurrenter som lyckats bättre med en neutral design för sina möss.



Knapparna är ganska tröga och gör sitt jobb, men de ger inget jättebra intryck. Känslan finns inte riktigt där och de upplevs som lite billiga.











Teknik



Specifikation

  • 4G Dual Sensor System - 8200dpi

  • Ambidextrous form factor

  • Razer Synapse 2.0 enabled

  • 9 programmable Hyperesponse buttons

  • 1000Hz Ultrapolling / 1ms response time

  • Up to 200 inches per second / 50g acceleration

  • Approximate size: 124 mm / 4.88” (Length) x 63 mm / 2.48” (Width) x 36 mm / 1.42” (Height)

  • Approximate Weight: 95g / 0.21 lbs without cable, 132g / 0.29 lbs with cable
Features

  • 8200 dpi 4G Dual Sensor System

  • Improved ambidextrous ergonomics

  • Razer Synapse 2.0 enabled

  • VALIDATED BY E-SPORTS PROFESSIONALS
Teknisk sett håller sig Razer till trenden och pumpar upp DPI:n till 8200. Det är inte på något sätt rekord, men det är ändå ansenligt mycket. Tyvärr får vi riktiga gamers lida som hellre köper kvalité än många DPI, men det ser väl bra ut i butikshyllorna och för folk som inte vet vad de vill ha. Utöver massor med DPI från lasersensorn så får man upp till 1000Hz (125, 500 eller 1000Hz steg). DPI kan ställas i fem förinställda inställningar i mjukvaran, dessa går även att ställa in i egna steg om 100 DPI, med andra ord kan man ha 400 DPI, men inte 450 DPI. Mjukvaran i sig heter Synapse 2.0 och låter användaren skapa och justera profiler, DPI, Hz, acceleration, makron, ljus och kalibrering.



Kalibreringen är ett mjukvarustöd som läser av musmattan. Har man en musmatta från Razer kan man välja den i en lista, men kör man med andra musmattor så kan man läsa av dom. Inget nytt, vi har testat sådant här system förut, bland annat från Roccat. I det här fallet märker jag dock ingen skillnad om jag har systemet på eller av.



Sensorn i Taipan är för mig ny, den heter S9818 och vad jag vet finns den bara i Razer Ouroboros sedan tidigare, en mus som vi inte har testat. Förväntar man sig samma känsla som från andra populära Razer möss så som Deathadder, Diamondback eller Krait kommer man inte få det man vill ha. Vid direkt jämförelse med en optisk mus upplevs Taipan som långsam i reaktionerna. Först väldigt märkvärt, men efter en stund tänker man inte på det längre. Så det är inte fråga om att det hackar, det känns bara långsamt. Om man kör musen utan mjukvaran så minskar problemet med de långsamma rörelserna, vilket är lite lustigt och innebär även att man inte kan ändra DPI.



Ser man till priset så är 679 kronor det billigaste jag har hittat från välkända butiker. Det är ganska mycket pengar med tanke på vad man får. En enkel mus, utan några funktioner som får teknikintresserade att kippa efter andan. Jämför man med en liknande mus, Steelseries Sensei som kostar från 440 kronor (Sensei Raw 440kr, Sensei 590kr och Sensei MLG 690kr). Tittar man i de egna leden finner man populära Razer Deathadder för ungefär samma pengar som Sensei, från 420 kronor och uppåt beroende på variant. Tyvärr för Taipan så föredrar jag både Sensei och Deathadder.



Positivt:

  • Både för vänster och högerhänta spelare

  • Lätt att vänja sig vid

  • Gummi runt om ger bra grepp

  • Egna DPI-steg om 100
Negativt:

  • Upplevs långsam, drivrutinerna behöver ses över

  • Dyr i förhållande till vad man får

  • Dåligt glid
Pris:

  • Från 679 kronor från välkända butiker enligt Prisjakt
Testinformation



Under testet spelades dessa spel:

Battlefield 3

Counter-Strike 1.6

Starcraft II



Dessa musmattor användes:

SteelSeries Qck Heavy

QPAD|CT Fragbite Edition

QPAD|Heaton XL
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

Betyg

5 / 10

19 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 19 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..