×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionMöss

Zowie FK

1
Zowie framstod i början som en tillverkare som satsade hårt mot alla spelare som älskat sin MS3.0, men som vill testa något nytt utan att gå för långt ifrån. Zowie EC1 och EC2 var den musen; väldigt liknande form, men med nyare och bättre teknik under skalet. Sedan släpptes Zowie AM som skulle passa bättre för spelare som spelar med palm grip eller är vänsterhänta. AM uppskattades, men den fick även en hel del kritik, bland annat att formen som i grunden är ett V, är vänt åt andra hållet, så den är bredast under handflatan. Vilket gjorde så att det var svårt att få ett bra grepp när man ville lyfta på musen. Det andra problemet var att den ansågs vara onödigt hög.

Sidan 1

Design



Zowie, lyssnade och tänkte till. Resultatet är Zowie FK, en mus med i stort sett samma teknik. Den felvända V-formen är återställd och musen är nu bredast vid fingrarna istället för handflatan. Scrollen har gjorts om något jämfört med AM och upplevs väldigt trevlig och exakt. Musknappar ett och två har flyttats lite. De är lite längre ifrån varandra och de känns ganska hårda när man trycker på dom. V-formen upplevs i början som lite konstig. Kanske var det för jag precis innan hade en Sensei på skrivbordet, som är väldigt neutral. Efter någon dag har jag vänt mig, men så fort jag jämför med andra möss så återkommer samma känsla.



Hela musen är beklädd i gummi, som enligt Zowie ska klara sig väldigt länge innan det slits ut. Må så vara, men speciellt bra grepp blir det aldrig. Jag upplever det som ganska halt. Faktum är att jag har svårare att hålla i en Zowie FK med gummigrepp runtom än en SteelSeries Sensei, med liknande form, oavsett om Sensei har gummi eller inte. Storleksmässigt är mössen väldigt lika, men Sensei är något bredare. Zowie anger att FK har fem knappar, men räknar man blir det sju inklusive en klickbar scroll. Anledningen är att sidoknapparna bara fungerar på ena sidan. Sen är det upp till användaren att välja vilken sida som ska vara aktiverad. Är du högerhänt eller vänsterhänt så väljer du efter eget tycke.



På undersidan finner vi ytterligare en knapp, den ställer in DPI. Någon onödig "on the fly"-knapp på ovansidan är det med andra ord inte tal om. För ska vi vara ärliga, vem använder egentligen en sån? På undersidan finner vi även två rejält tilltagna glidytor. En fram och en bak. Båda går från kant till kant och glidet är helt okey. Vissa möss har ett viktsystem på undersidan, Zowie FK har det inte. En klar nackdel tycker en del, medan andra tycker det är bra. Då hålls vikten nere.









Teknik



Specifikation

  • DPI (Dots Per Inch): 450 / 1150 / 2300

  • Connector: USB

  • Buttons: 5

  • Length of cable: 2m / 6.6 ft

  • Lift-Off distance: 1.5 ~ 1.8mm
Features

  • Ambidextrous mouse developed for claw grip usage

  • Two thumb buttons on both sides to comfortably serve left- and right-handed users

  • Easy to switch between left- and right-hand functionality, no driver needed

  • New improved coating method, feels like rubber, increased durability

  • 450 / 1150 / 2300 DPI adjustment

    Adjustable USB report rate 125 / 500 / 1000 Hz

  • ZOWIE custom-designed lens for a very low lift-off distance = 1.5 ~ 1.8mm

  • Operating system: Win2000/XP/VISTA/7/8, Mac OS X v10.2 after
DPI-knappen på undersidan kan ändra mellan tre förvalda inställningar, 450, 1150 och 2300 DPI. Utöver det kan du även välja mellan 125, 500 och 1000Hz, samt som tidigare nämnt, ändra från högerhänt till vänsterhänt. Allt detta utan några drivrutiner. Zowie FK levereras inte ens med några drivrutiner. Lite ovanligt, men smidigt om man ska på "non-byoc"-tävlingar. Teknikfrälsta kommer säkert beklaga sig på bristen utav mjukvara, men å andra sidan hade de nog heller inte sett fördel med en optisk mus med bara 2300 DPI. Vi CS-nördar eller fd. CS-nördar älskar fortfarande optiska möss många fattar inte ens varför man vill byta ut sin MS3.0.



Personligen tycker jag att 1150 DPI är lite för mig och har lite svårt att anpassa mig i början, ett extra steg mellan 450 och 1150 DPI hade uppskattas, i alla fall av mig. Första spelet att spela är Starcraft II och det fungerar bra, oavsett vald inställning. FPS-spelen som spelades var Battlefield 3 och CS1.6, relativt snabb action på små kartor och musen får bekänna färg. Ingen prediction/angle snappning upplevs och heller inga problem med precisionen.



Samtliga inställningskombinationer tycks fungera som de ska och musen har inga svårigheter att läsa av de musmattor jag plockar fram. Något som slog mig fort var att trots att DPI-inställningar var tämligen begränsade och att formen är lite ovanlig, så gick det ovanligt fort att anpassa sig till en ny mus. Jag testar visserligen massor med möss per år och har med tiden lärt mig att anpassa mig fort, både efter form och olika DPI-inställningar. Dock kan det i vissa fall var rejält besvärigt att hitta rätt, så var inte fallet med Zowie FK. Det mesta känns naturligt väldigt fort.



Möss bör alltid testas med olika inställningsmöjligheter och verkligen provoceras. Klarar de en idiotiskt snabb rörelse eller fastnar den om jag inte rör den så ofta. Zowie FK uppför sig som sig bör under min testperiod. Optiska möss brukar oftast fungera ypperligt, men lasermöss kan ibland ha några mer eller mindre små fel.



Överlag en väldigt trevlig mus utan några direkta nackdelar, bara några småsaker som kan förbättras. Greppet är lite ovanligt, så om du har möjlighet att klämma lite på den innan ett köp så rekommederas det. Låt dig inte skrämmas av formen, jag tyckte den var konstig i början, men nu funderar jag faktiskt låta musen ligga kvar på skrivbordet. Zowie FK kostar 495 kronor i samtliga butiker som Prisjakt listar. Det är ganska mycket för en mus utan några tekniska finesser, men Zowie FK handlar inte om det, den handlar om ett ge dig bästa möjliga mus för dig som spelar krävande spel, därmed har man valt en optisk sensor och gjort allt lätt för dig. Ett lite förmånligare pris och ett alternativ till den ganska hala gummi-beklädnaden är de få som saknas och som drar ner på betyget för en annars väldigt bra mus.

Positivt:

  • Bra precision

  • Ingen prediction

  • Sköna knappar och scroll

  • Fungerar lika bra för högerhänta som vänsterhänta
Positivt och negativt:

  • Kräver ingen installation, därmed få inställningar
Negativt:

  • Ganska hal, alternativ beklädnad vore önskvärt

  • Relativt högt pris
Pris:

Testinformation



Under testet spelades dessa spel:

Battlefield 3

Counter-Strike 1.6

Starcraft II



Dessa musmattor användes:

SteelSeries Qck Heavy

QPAD CT Fragbite Edition

Qpad Heaton XL
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.

Betyg

8 / 10

16 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 16 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..