×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

ASUS G55

1
För ett tag sedan testade vi ASUS flaggskepp när det kommer till bärbara gamingdatorer, ASUS G75 med 17" och riktigt bra prestanda. Nu har vi tagit oss en titt på lillebror G55 med 15"-skärm och en prislapp som är något lägre.

Sidan 1

Design och ergonomi



G55 har en 15.6" TN-panel med LED Backlight som klarar hela 1920x1080 pixlar och jag som tyckte det var väldigt mycket redan på storebror med 17"-skärm. Skärmen är matt och det fungerar faktiskt bra att använda datorn utomhus. Direkt solljus är väl kanske inte att rekommendera, men i skuggan går det bra. Tyvärr hade jag inte både G55 och G75 för test vid samma tillfälle, men jag vill minnas att jag upplevde G75-skärm något mer ljusstark. G55:ans däremot är långt ifrån dålig, den gör ett bra jobb. Som med alla TN-paneler är de inte speciellt bra när man tittar från fel vinkeln, så även fallet med den här skärmen och precis som G75 så klarar G55 bara 60Hz. Bildkvalitén är inte på topp och kontrasten blir lidande.



Viktmässigt är G55 ingen lättviktare direkt med sina 3.8kg, men det är åtminstone 0.7kg lättare än G75. På datorns undersida finner vi en lucka där man enkelt kan byta hårddisken eller sätta in mer ram-minne. Det finns två lediga platser för ram.



Hela datorn har ett ytskikt av gummi, ungefär som möss brukar ha. Vilket är trevligt att ta på, basen av datorn och knapparna är av aluminium. På vänster sida av datorn finner vi Blu-Ray-läsaren, två stycken 3.0 USB-portar, två stycken ingångar för ljud/mikronfon och på framsidan finner vi en SD/ MS/MMC-läsare. På höger sida finner vi ingång för strömkabeln, TP-kabel, VGA-utgång, HDMI och något som jag tror är en mini display-utgång, samt ytterligare två 3.0 USB-portar. På baksidan sitter en rejäl kylfläns som gör ett förvånasvärt bra jobb med att kyla datorn så pass mycket att den är relativt tyst, även vid flera timmars spelsessioner. Dessutom är kylflänsen lätt att hålla ren.



Öppnar man datorn så ser man att det sitter en HD-kamera ovanför bildskärmen. Den senaste tiden har man blivit riktigt van med olika typer av mekaniska tangentbord, det har givetvis inte den här datorn, men tangenterna är sköna att använda. Jag upplever känslan väldigt snarlik den som Apple brukar ha på sina tangentbord. Dock gungar dessa tangenter lite mer i sidled än de hos konkurrenten. Däremot är de bakgrundsbelysta, vilket är en väldigt trevlig funktion att ha när det är bristfällig belysning, t ex på tävlingsområden.



I och med att det är en 15"-skärm så finns det plats för NUM PAD-tangenterna, det blir trångt, rejält trångt, men det fungerar. ASUS har valt att bara ha en windows-tangent, den vänstra, den högra har fått ge plats åt en överdimensionerad CTRL-tangent. I övrigt ser tangenterna ut som de brukar, förutom att man fått plats med en Fn-tangent mellan vänster CTRL och Windows-tangenten. Den aktiverar multimedia-funktioner under F-tangenterna. En tangent som jag tror kommer användas är den lilla RoG-tangenten som sitter bredvid powerknappen. Den väljer man mellan olika energilägen, Entertainment, Quiet Office, Battery Saving, High Performance. RoG, står för Republic of Gamers, så det är ASUS satsning på gaming. De har bland annat haft en rad olika tävlingar i Starcraft II och sponsrat Assembly, Dreamhacks mindre motsvarighet i Finland.



Touchpaden är i mina ögon rejält tilltagen, den är trevlig att använda. Lägg därtill att den är lite halvt sträv som svarar bra på dina rörelser. Den klarar av flera fingrar samtidigt och pinch-to-zoom och two-finger-scrolling. Knapparna vid touchpaden fungerar även dom bra, med en trevlig känsla vid användning.









Teknik



G55 finns i flera olika modeller, vi tog del av G55VW-S1020V. Den har en fyrkärnig processor som heter Intel Core i7 3610QM på 2.3Ghz, med en Turbo Boost-funktion(Turbo Boost technology 2.0) som sker automatiskt och möjliggör 3.3Ghz, den har även stöd för HyperThreading. Processorn klarar av att stanna kvar på 3.3Ghz om det behövs, men så fort det inte gör det går den ner i hastighet för att spara på strömförbrukningen och självklart reducera värmen. Utöver den ovanligt snabba processorn för en bärbar dator, så har G55VW-S1020V ett Nvidia GTX 660M-grafikkort, 8GB 1600Mhz-minnen, 750GB 7200rpm SATA-disk, en Blu-Ray-spelare. SSD-finns också, dock inte i den versionen vi tog del av.

  • Intel i7 2.3GHz 3610QM (Turbo Boost 3.3GHz)

  • 8GB 1600Mhz

  • Nvidia Geforce 660 GTX 2GB

  • 750GB 7200rpm

  • 15" @ 1920x1080

  • 3.8kg (384 x 299 x 20 mm)
(Features: Läs mer hos ASUS.)



Nvidia GTX 660M är ett nytt grafikkort med Kepler-chips, som är en nyare version än det GTX 670M som sitter i G75. Då 670M och 675M är samma grafikkort som 570M och 580M som använder FERMI-chips. Därmed inte sagt att 660M är snabbare, det är visserligen ett nyare kort, men det är även ett billigare sådant och 670M är snabbare. 660M har 2GB minne till skillnad från 670M som har 3GB. 670M ska enligt uppgift vara mellan 25% och 40% snabbare än det kortet det ersätter, nämligen 560M.



Den kombinerade Blu-Ray och DVD-läsaren låter väldigt mycket vid användning. När väl program och spel är installerade så är datorn ganska tyst, det blir dock väldigt varmt bakom datorn, så se till att datorn står fritt för kylningen gör ett hästjobb med att hålla nere temperaturen i datorn. Nu hade ASUS lite otur, då vädret under tiden jag testade datorn var ovanligt hög och G55 fick kämpa betydligt mer än vad G75 gjorde. Om det beror enbart på att det var omkring 10 grader varmare i rummet eller om det även beror på att datorn i sig är något mindre vilket innebär att luften rör sig sämre i datorn låter jag vara osagt. Oavsett vilket så är jag fortfarande imponerad. G55 låter trots värmen inte speciellt mycket.



Djupare än så kommer vi däremot inte gå när det gäller den tekniska biten, däremot testade vi några spel för att se hur bra G55 presterar och här har ni siffrorna.





Diablo III - 1920x1080 High

Min: 41

Max: 54

Avg: 47



Starcraft II - 1920x1080 High/Extreme

Min: 62

Max: 63

Avg: 62



Battlefield 3 (Metro CQ 32) - 1920x1080 Ultra

Min: 16

Max: 52

Avg: 25



Battlefield 3 (Metro CQ 32) - 1920x1080 High

Min: 24

Max: 74

Avg: 35



Battlefield 3 (Metro CQ 32) - 1680x1050 Low

Min: 46

Max: 64

Avg: 56
Som ni ser är inte Starcraft II några större bekymmer, däremot Diablo III kan vara rekommenderat att inte spela på högsta inställningar eller gå ner lite i upplösning. Det flyttar inte fullt ut när det blir många motståndare i bild samtidigt.





När det gäller Battlefield 3 så fick G55 kämpa betydligt mer än G75, det var väntat att den inte har lika snabbt grafikkort. Både Ultra och High är tufft för 660M-kortet och är man kräsen kommer man tycka att det flyter för dåligt. En del vill inte kompromissa med FPS och går hellre ner i bildkvalité så därför valde vi att även testa med 1680x1050 på Low för att se vad som går att göra för att förbättra FPS:n.



Tyvärr har inte G55 en 120Hz-skärm, utan den klarar bara 60Hz, vilket är väldigt tråkigt. Är man van med det blir tröskeln hög att kliva över innan man vant sig med datorn. G55 har ett 8Cells 5200 mAh-batteri och batteritiden uppges till 74h, men det är inte under full belastning. Med tanke på att skärmen är stor och datorn är kraftfull så kan man nog räkna med att det snarare handlar om en handfull timmar när den användes lite hårdare. Som många andra tillverkare av datorer skickar ASUS med massor med "bra att ha"-program, varav flera startas redan vid start. Urk, det drar ned på prestandan och det rekommenderas starkt att avlägsna dessa snarast möjligt.



Överlag är jag väldigt nöjd med ASUS G55, den är lagom i storlek, ser riktigt snygg ut och är trevlig att arbeta med samt erbjuder bra prestanda, även om G75 är något snabbare, så blir den även rejält mycket klumpigare. Har man inte tänkt att ta med sig datorn så ofta är detta säkerligen inte något problem. Däremot om man har tänkt att ta med datorn ofta på resor eller helt enkelt inte sitter still med den på samma plats varje gång så är detta något som är viktigt. Givetvis vill man som spelare ha bästa möjliga prestanda inom den prisklass man har valt och i dagsläget är G55VW-S1020V två-tre tusen kronor billigare än den G75VW-T1031V vi testade förut. Två-tre tusen kronor är mycket pengar och för de få FPS som skiljer datorerna ifrån är det för mycket.



Folk brukar inte gilla när man jämför bärbara datorer med stationära, men om man har tänkt att använda sin bärbara dator, som en stationär. Dvs, i stort sett bara hemma eller på LAN så tycker jag att det är befogat och då är det svårt att motivera prestandaskillnaden för lika mycket pengar. En stationär är däremot inte hålltbart om man reser mycket eller vill ta med datorn mellan olika boenden ofta och därmed är det lätt att se att många har behovet. Däremot tär det dock alltid lite i mig när jag testar bärbara datorer och det är att man kan få omkring tre gånger prestandan i en stationär för samma pengar. När det dock kommer till kritan och man har gjort valet att man väljer att satsa på en bärbar så blir man säkerligen nöjd med en ASUS G55, jag personligen skulle ha valt den framför G75 trots prestandaförlusten och sparat tre tusen kronor. Konkurrenter finns givetvis, men G55 är relativt tyst och det är inte speciellt vanligt för en speldator.
Positivt:

  • Full HD-upplösning (15" @ 1920x1080)

  • Tyst trots hårt arbete

  • Bra prestanda

  • Trevlig byggkvalité

  • Stor prisskillnad till G75
Positivt och negativt:

  • Mindre och lättare än G75, dock lägre fps i spel
Negativt:

  • Bildskärmen har sina brister
Pris:

  • Från 11 790 kronor från välkända butiker enligt Prisjakt.
Testinformation



Under testet spelades dessa spel:

Battlefield 3

Counter-Strike 1.6

Diablo III

Starcraft II
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

3 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 3 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..