×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

ASUS VG23AH

1
Vi har tidigare tittat närmare på ASUS bildskärm VG278H som är en 27" gamingskärm med 120Hz. Eftersom den bara hade 1920x1080 i upplösning upplevdes den onödigt stor, men den var väldigt ljusstark och färgerna och kontrasten var bra för en TN-panel. Den här gången har vi valt en annan skärm från ASUS och denna har IPS istället för TN-panel. Inte optimalt för gaming, då man saknar 120Hz, men det ska vara förmånligt för bildkvalitén.

Sidan 1

Design



Designen känns igen från VG278H, visserligen i ett mindre format, 23" istället för 27", men foten och designen är slående lika. Stilren design med blanka svarta ytor och rund fot, men bildskärmen upplevs något plastig. Fotens form gör att den inte tar så mycket plats. Foten upplevs dock något ostadig. Kommer man emot skärmen så står den och gungar rejält. Inte alls samma balans som vi ser hos t ex: BenQ 2420T.



Dock erbjuder ASUS stora möjligheter för justering. Man kan tilta framåt/bakåt, snurra på foten och ändra höjden. Dock kan man inte vrida den 90", vilket kan vara användbart om man håller på mycket med design/video vill använda denna som stödskärm med redskap på bredvid en större skärm.



23" i dagens läge är inte jättestor, men det är heller inte litet. Det är snarare väldigt lagom och är att föredrar framför jätteskärmen vi testade senast. Speciellt med tanke på att båda har samma upplösning, 1920x1080. Det gör sig bra på 23", men var alldeles för låg upplösning på en 27".



På skärmens främre högersida sitter menyknapparna. Sex till antalet och de kan komma åt menyn, Pre-sets för bildinställningar, 3D on/off, Ljusstyrka, val av kontakt och av/på. På baksidan finner vid utgångar och ingångar för ljud, två HDMI, VGA, DVI och ström. Alla utgångar/ingångar sitter lättåtkomligt på baksidan, under den delen där skärmen är som tjockast.



Precis som med VG278H så får man med 3D-glasögon, dock är de inte från Nvidia den här gången, utan ASUS egna. Dessutom får man med glas som man kan montera på vanliga glasögon. Ungefär som det finns för solglas till vanliga glasögon. Båda glasögonen är lite plastiga, men det är bra att de ingår något. För även om man inte är intresserad av 3D, kan man nu åtminstone testa utan att behöva köpa en dyr lösning för över tusenlappen.











Teknik



Specifikationer (Se tekniska specikationer hos ASUS.)



Vi har tidigare testat två olika skärmar, en från BenQ och en från ASUS. Båda har varit inriktade för gamers och haft TN-paneler. Det är bra då man får väldigt snabba skärmar med 120Hz, dock är TN-paneler inte lika bra på bildkvalité som IPS och därför valde vi VG23AH den här gången. Det är nämligen en IPS-skärm för runt 2500 kronor. Med andra ord ungefär samma pengar som gamingskärmar. Är man van med 120Hz kommer man nog inte vara någon vän med denna skärm, i alla fall inte i början då det tar tid att vänja sig att lira med 60Hz igen, lägg där till att den här skärmen har 5ms fördröjning. Brukar man lira med det så går det snabbt att vänja sig. Det bör dock tilläggas att 5ms är lite för IPS, men mycket om man jämför med TN.



VG23AH har som tidigare nämnts Pre-sets(profiler) för bildinställningarna, Standard, Scenery, Game, Theater, Night View och sRGB. Smidigt, speciellt när de har en egen knapp på framsidan. Kör man skärmen i standardläget är bilden bra, men väldigt ljus. VG278H hade en dynamisk kontrast på hela 50 000 000:1, det är väldigt mycket, men den här har 80 000 000:1. Det innebär att det som är svart är verkligen svart och det som är vitt är verkligen vitt, inget däremellan som man får nöja sig med med gamingskärmar. De kan upplevs bra, men när de står bredvid varandra är det stor skillnad. Skärmen som i det här testet fick äran att upplevas matt och tråkig var BenQ 2420T, som är en väldigt populär spelskärm, men i bildkvalité är den långt efter. Tittar man därefter på betraktningsvinkeln och går en bit åt sidan är det jättestor skillnad. ASUS VG23Ah ser helt okey ut från sidan, det gör inte 2420T. I vissa fall vill man ha bra bild från sidan, ibland inte. Vill du visa vad du tittar på eller vill du inte att dina lagkamrater/motståndare/arbetskamrater ska se?



Trots att bilden är utmärkt i de flesta fall med rika färger, skarp kontrast och ljusstyrka så upplever jag en liten tendens till clouding runt kanterna. Det är inte mycket, men det finns där. Något backbleeding finns dock inte. Överlag märks det att det här inte är någon dyr IPS-skärm, bilden är inte så bra som den skulle kunna vara, men för en IPS för 2500 kronor är den helt okey. Visst finns det lika stora IPS-skärmar för mindre pengar, men om dom är bättre vet jag inte, vi har ännu inte testat någon konkurrent.



ASUS meny för deras bildskärmar är ingen höjdare, vi gillade den inte förut och gör det inte nu heller. Den fungerar, men är inte speciellt smidig att använda. Ovan skrev jag om 3D-glasögonen, det är bra att de följer med, men de är inte lika bra som Nvidias egna, fördelen är att man kan hålla nere kostnaden då Nvidias är väldigt dyra. Man bör dock ha i åtanke att Nvidias 3D-lösning fungerar enbart med 120Hz-skärmar och ASUS har istället valt Film-type Patterned Retarder, FPR, som arbetar med 60Hz och simulerar 3D genom att ge två olika bilder för vänster och höger öga passivt, medan Nvidias är aktiv. Det fungerar inte lika bra, men är väldigt mycket billigare. Som ni redan listat ut kräver även Nvidias lösning att man använder något av deras grafikkort.



Överlag är jag glad för att jag valde att testa en IPS-skärm den här gången och även om jag personligen väljer en 120Hz-skärm för spel så förstår jag alla som föredrar den bättre bildkvalitén som IPS-skärmar erbjuder. Speciellt om man redan har en 120Hz-skärm som spelskärm och vill ha en extraskärm när man vill vara mer kreativ.

Positivt:

  • Rika färger

  • Skarp kontrast

  • Väldigt ljusstark

  • Stilren design

  • Snabbknapp för profiler
Positivt och negativt:

  • 5ms är mycket, men inte för en IPS

  • ASUS 3D-glasögoner ingår, men 3D-lösningen är dålig
Negativt:

  • Går ej att ställa på högkant

  • Liten tendens till clouding

  • Menyn behöver lite mer kärlek

  • Rangligt och lite plastig

  • Saknar 120Hz
Pris:

Testinformation



Under testet spelades dessa spel:

Battlefield 3

Counter-Strike 1.6

Diablo III

Starcraft II
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

13 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 13 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..