×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

Cyborg F.R.E.Q. 5

1
Vi har tidigare tittat närmare på både en musmatta och en mus med massor med knappar från Cyborg. Nu är det dags för att titta närmare på ett headset med hela 50mm stora element för att erbjuda rejält tryck från basen.

Sidan 1

Design



Precis som med det övriga sortimentet från Cyborg är deras nya headset F.R.E.Q. 5 en udda skapelse sett till designen. Kåporna har mjuk vaddering i skinn på sidorna och kåporna i sig har en lustig form. De beskrivs av Cyborg som vältilltagna, men jag håller inte med. Öronen får plats, men det är lite trångt. Bågen har även den mjuk vaddering och man skulle kunna tro att det skulle vara ett riktigt bekvämt headset att ha på sig, men jag håller inte med. Jag har inget jättestort huvud, men jag tycker att det pressar på hårt på sidorna av öronen samt att headset är ganska tungt. Det blir jobbigt efter ett tag. Kåporna däremot är slutna så du slipper höra störande ljud runtomkring dig.



På höger kåpa finns ett scrollhjul för att justera volymen, med andra ord samma typ av lösning som Corsair använder på sitt trådlösa headset, fast i det här fallet är byggkvalitén lika hög och hjulet är inte lika tydligt i lägena. På vänster kåpa finner vi istället en mikrofon, som är avtagbar och en knapp för avstäng av mikrofonen. Dock går det inte att vika bort eller fälla in mikrofonen på något vettigt sätt. Den är visserligen medgörlig och går att böja, men det känns som att med tiden kommer medgörligheten snarare innebära att den kommer ha svårt att stanna kvar i valt läge på grund av att den blir utsliten.



Cyborg marknadsför det som att man kan ta av den om man inte använder den. Vilket naturligtvis har sin poäng, om man vill använda headset på andra platser än vid datorn. Den går nämligen att koppla in headsetet i telefoner eller mp3-spelare utan problem, dock är det ett väldigt stort headset att ha på sig om man tänkt använda det vid transporter till och från arbetsplatsen/skolan eller liknande. För att göra detta lättare skickar Cyborg med två sladdar, en kortare utan stöd för mikrofon som är tänkt till just detta ändamål och en längre som ska användas till datorn med stöd för mikrofonen. Då används även en USB-anslutning.



Sladdarna är ovanligt tjocka med en rejäl stomme och textil runtom. När jag såg detta första gången tänkte jag, äntligen ett headset som sladden inte kommer att rulla upp sig med tiden. Så var inte fallet, redan efter några veckor ser jag lite tendenser.



Kåporna går att rotera 90 grader, vilket gör det lite lättare att frakta headsetet. Det blir inte jättelitet, men det blir åtminstående platt och tar därmed mindre plats.











Teknik



Specifications

  • Neodymium magnets –N38 Grade

  • Diaphragm material – Mylar /PET 50mm

  • Voice Coil - Copper Round edge wound

  • Frequency Response -20Hz – 20KHz

  • Cable length - Braided 2.0m (USB) / Braided 1.0m (3.5mm)

Mikrofonen fick en hel del kritik ovan på grund av dess utformning, men teknikmässigt gör den det den ska. Ljudet är tydligt och den har funktion för noise-canceling som numera får anses som standard.



Cyborg följer trenden inom gamingvärlden och har valt att utrusta F.R.E.Q. 5 med stora element för att möjliggöra rejält med bas. Vi har tidigare testat Philips 8200 som hade 40mm element och flera headset från Corsair som använde sig av 50mm element. I Philips fall infann sig en rejäl bas redan från början, men hos Corsair behövde man göra lite justeringar i EQ:n i deras medföljande mjukvara. F.R.E.Q. 5 skickar inte med någon mjukvara, den går heller inte att ladda ner. Detta headset är strikt plug n play, vilket naturligtvis är smidigt, men inget för dom som vill justera ljudbilden efter eget tycke och smak.



Som tur är ger F.R.E.Q. 5 rejält med kraft i basen, men ljudet upplevs inom vissa spel och musik som burkigt, medan i andra är det en fröjd av värme och kraftig bas. Dock är ljudbilden aldrig speciellt djup som hos konkurrenten Sennheiser PC350/PC360. Sennheiser har två olika versioner, en sluten lur och en öppen. Jämfört med den slutna så levererar Sennheiser betydligt djupare ljudbild, men saknar den kraftiga basen som Cyborg erbjuder. Det är helt enkelt två olika skolor, där olika personer kommer uppskatta headseten olika. Prismässigt däremot så är Cyborg dyrare, då det kommer säljas för runt 1500 kronor. PC350 går i dagsläget att få tag på för strax över tusenlappen. För två hundra kronor mer än Cyborg får man ett Astro A40, vilket är en farlig konkurrent.



Cyborg F.R.E.Q. 5 är inget dåligt headset, men den har brister, det har alla headset. Dock har den svårt att stå emot konkurrenterna som befinner sig i prisbilden över tusen kronor och jag kan därför inte rekommendera detta framför dom. Däremot har jag förståelse för spelare som uppskattar mycket bas när dom spelar eller lyssnar på musik och då kan dessa eller något av de dyrare alternativen från Corsair vara ett bra alternativ.

Positivt:

  • Kraftfull bas

  • Slutna, du slipper störande ljud runtomkring dig

  • Två olika sladdar, en lång med USB och en kort till din telefon/mp3

  • Volym och mute på kåporna

  • Tydlig mikrofon
Positivt och negativt:

  • Avtagbar mikrofon, dock krånglig när den är monterad
Negativt:

  • Ljudbilden är ganska smal

  • För dyr, borde ha varit i en lägre prisklass

  • Tung och hårt tryck mot öronen
Pris:

  • Rekommenderat pris 699 kronor
Testinformation



Under testet spelades dessa spel:

Battlefield 3

Counter-Strike 1.6

Starcraft II
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.



Prisjakt

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

13 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 13 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..