Övrigt
QPAD|MK-50
1
För en vecka sedan testade vi QPADs nya flaggskepp för mekaniska tangentbord, MK-85. Nu är det dags att testa MK-50 som är budgetversionen av samma tangentbord och ni kommer att känna igen er.
Sidan 1
Design och ergonomi
Skillnaden mellan MK-85 och MK-50 är minimal. Det är samma grund som de båda borden är baserade på. MK-50 har dock inte fått alla extrafunktioner som flaggskeppet är utrustat med. Inga uttag för headset eller inbyggd USB-hubb finns att tillgå, inte heller bakgrundsbelysta tangenter. Mediaknapparna däremot finns kvar och fungerar precis på samma sätt. Man håller in Fn-tangenten och klickar därefter på valfri F-tangent.
QPADs första tangentbord var MK-80, ett riktigt kvalitétsbygge med blå Cherry MX-switchar. Skönt att skriva på, men det var alldeles för högljutt och lagkamrater klagade när man använde något voiceprogram. För det överröstade kommunikationen helt enkelt. MK-85 och MK-50 har röda Cherry MX-switchar istället. De låter betydligt mindre, men de är långt ifrån ljudlösa. De kräver dessutom lite mindre tryck för att tryckas ner. I mitt tycke är de precis lagom på alla sätt och viss, men man bör testa lite olika innan man väljer ett mekaniskt tangentbord.
Tangenterna på MK-50 är i mitt tyckte bättre än de på MK-85. Storebror hade blank yta och lillebror har lite strävare, det minskar risken för glid. I övrigt ser MK-50 likadan ut som storebror med gummi på alla ytor, även på handledsstödet. Det är skönt, men det drar åt sig damm.
MK-serien är tyvärr av den gamla skolan och har inget smidigt sätt att göra rent under tangenterna, man måste helt enkelt plocka bort dom då de ligger nedsänkta i tangentbordet och det är svårt att blåsa rent under dom. En bättre lösning är den som Corsair använder sig där tangenterna istället är upphöjda så det bara är att blåsa rent under. QPAD skickar med fyra extra tangenter som man kan ersätta de vanliga med. Dessa är röda och förslagvis använder man dom till WASD. Någon kanske uppskattar det, jag tycker bara det känns onödigt.
Teknik
QPAD har tagits sig förbi den tekniska gränsen för USB som bara tillåter sex samtidiga tangenttryckningar genom att ha en PS/2-kontakt istället. Den har inte begränsningen utan klarar så många som du själv klara av att trycka ner. Vill man däremot använda sig av USB så följer en USB-adapter med. Någon större fara är det däremot inte. Quick Brown Fox-testet fungerar alldeles utmärkt även med USB.
MK-50 har inga övriga finesser att skryta med och heller inte mjukvara att ta del av. Det är helt enkelt en budgetversion som i mitt tycke räcker alldeles utmärkt. Har man inget behov av massor med funktioner, inställningsmöjligheter eller makron så klarar man sig utmärkt med en ingångsmodell av mekaniska tangentbord som denna QPAD|MK-50 eller dess konkurrent SteelSeries 6Gv2 / 6Gv2 Red och Corsair K60. Däremot är QPADs version billigare än den röda versionen av 6Gv2 samt några kronor billigare än K60.
Positivt:
- Solid konstruktion
- Röda switchar
- Bara det mest nödvändiga
- Full N-Key Rollover via PS/2
- Svårt att hålla rent
- Saknar många grundläggande funktioner
- Från 690 kronor enligt Prisjakt.
TestinformationFler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.
Under testet spelades dessa spel:
Battlefield 3
Counter-Strike 1.6
Starcraft II
Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.
Ad
31 kommentarer — skriv kommentar
Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.