Övrigt
QPAD|MK-85
1
För nästan ett år sen tittade vi närmare på QPAD|MK-80, QPADs första mekaniska tangentbord. Vi blev mäkta imponerade även om vi tyckte att de blå Cherry MX-switcharna var högljudda och priset var väl tilltaget. Efter det har marknaden fullständigt bombaderats av mekaniska tangentbord och QPAD har hunnit med att släppa två nya tangentbord. Båda har röda switchar och vi har givetvis tittat närmare på båda två. Först ut är det nya flaggskeppet MK-85.
Sidan 1
Design och ergonomi
Designmässigt upplevs MK-85 precis som MK-80. Det har bakgrundsbelysta tangenter som har begåvats med röda Cherry MX-switchar. Eftersom vi det senaste året hunnit med att testa massor med mekaniska tangentbord, med svarta, bruna, röda och blå switchar har vi kommit fram till att alla är bra och trevliga att använda, men just de röda kräver väldigt liten tillvänjning och passar bra för gaming. De är lätta, men inte extremt lätta att trycker ner. De låter, men inte alltför mycket. De är helt enkelt väldigt lagom.
MK-85 har en inbyggd USB-hubb med två utgångar och även utgång för ett headset (ljud och mikrofonutgång). Tangenterna är väldigt sköna att använda, tacka de röda switcharna för det. Bakgrundsbelysningen fungerar bra, även om de större tangenterna som Backspace, Enter, höger shift, Caps Lock osv har lite ojämn belysning. Bakgrundsbelysningen kan man justera, i olika lägen efter hur mycket man vill att det ska lysa. Det går även att få ljuset att pulsera eller vara helt avstängt. Allt via att hålla in Fn-tangenten samtidigt som man trycker ner Num pad 8 och 2. På samma sätt kommer man åt mediatangenterna som finns med som extrafunktion under F1 till F6. Via F7 till F11 väljer man profiler som man använder i mjukvaran. Höger Windows-tangent är ersatt av Fn-tangenten, utöver det håller tangentbordet sig till rådande standard.
Hela tangentbordet, inklusive det medföljande handledsstödet har gummi som ytskikt. Väldigt skönt och man glider inte omkring, men det kommer med en nackdel. Det är väldigt svårt att hålla rent. En av de stora konkurrenterna i den här prisklassen heter Corsair K90 och det har förhöjda tangenter och bas av aluminium. En lösning som inger mer kvalitétskänsla och är mycket lättare att hålla rent. Bara att blåsa rent under och lätt att torka av runtom. QPAD däremot har den vanliga lösningen med tangenterna nedsänkta. Tryckluft är att rekommendera för att få rent ordentligt och sedan torka av runtom med en trasa. Eller så får man helt enkelt plocka bort alla tangenterna.
Handledsstödet i sig är väldigt trevligt att använda, men det är plastigt och kommer inte sitta fast i evigheter. QPAD skickar även med fyra stycken röda tangenter så de som vill kan byta ut de svarta WASD så man inte trycker fel. Fullständigt onödigt, men någon gillar det säkert.
Teknik
MK-80 hade Full N Key-rollover via PS/2-kontakten. USB har en begränsning med sex nedtryckningar samtidigt. SteelSeries och har hittat en lösning på problemet och kan lova upp till 20 tangenterna samtidigt. QPAD uppger att de klarar Full N Key-rollover. Dvs, ingen begränsning alls trots USB-kontakt. MK-80 hade inga problem alls med QUICK BROWN FOX-testet och det har inte heller MK-85.
QPAD erbjuder stöd för makron via sin mjukvara. De flesta tangenterna går att använda till makron. Även om deras mjukvara kanske inte är det smidigaste som går att få tag på. Det bör dock tilläggas att det var en av de svaga punkterna för Corsair K90 också. Är man inte intresserad av att använda sig av makron så behöver man heller inte använda mjukvaran. Det man behöver går att göra direkt via tangentbordet.
Sammanfattning
Förutom att mjukvara är lite tråkig att ha att göra men utöver det så är MK-85 ett väldigt trevligt tangentbord att använda. Dock fullständigt suger gummit på tangentbordets yta till sig damm. Där har QPAD mycket att lära av Corsair, men å andra sidan gillar jag möjligheten med båda dubbla USB-utgångar och utgångar för headset. I skrivandes stund kostar MK-85 1190 kronor. Mycket pengar, men det är tre hundra kronor billigare än konkurrenterna i den högsta klassen. Så med andra ord är MK-85 ett mycket bra tangentbord, men de flesta klarar sig säkert utmärkt med prisklassen under.
Positivt:
- Full N Key-rollover
- Röda switchar, passar utmärkt för spel
- Media-tangenter
- Makron
- Utgångar för headset och två USB.
- Bakgrundsbelysning
Negativt:
- Svårt att hålla rent
- Mjukvaran lämnar en del att önska
- Alla tangenter går inte att använda till makron
- Från 1190 kronor enligt Prisjakt.
TestinformationFler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.
Under testet spelades dessa spel:
Battlefield 3
Counter-Strike 1.6
Starcraft II
Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.
Ad
13 kommentarer — skriv kommentar
Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.