×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

QPAD MK-80

1
Det var ett bra tag sen jag provade ett mekaniskt tangentbord, så när det nu var dags att testa QPAD MK-80 så såg jag till att även ha ZOWIE Celeritas hemma för en direkt jämförelse. ZOWIE testades för ett par veckor sedan av rich och fick hela 8 av 10 möjliga poäng trots en saftig prislapp på hela 1226 kronor.
Produkterna är snarlika, både i utförande och pris, men QPAD erbjuder mer. Vad ska vi gå igenom här nedan. QPAD MK-80 gick tidigare under namnet Xarmor U9BL, men är en vidareutveckling av en redan bra produkt.
"Angående Xarmor U9BL så är denna produkt End of life. Med andra ord tillverkas den ej längre. U9BL var en vidareutveckling av Scorpius (som har 17 år på nacken), och QPAD MK-80 är en vidareutveckling av U9BL. Detta är alltså inte en fråga om rebranding, utan om vidareutveckling av ett redan utmärkt mekaniskt tangentbord." -Jonathan Valeij, QPAD Pro Gaming Gear.

Sidan 1

Design



Ett mekaniskt tangentbord vilket innebär att varje tangent har en egen switch. Vanliga tangentbord använder istället andra lösningar såsom membran eller dome. Mekaniska tangentbord är betydligt dyrare att tillverka, men livslängden är mycket längre. Kvalitén är svårslagen, men det finns även nackdelar. En av dom är ljudet som uppstår när varje tangent trycks ner. Ett distinkt klick och hur högt det är beror på vilken typ av switch som tillverkaren har valt att använda. QPAD använder sig av Blue Cherry MX-switchar, som ofta bara kallas för blå. De låter väldigt mycket, men ger en väldigt exakt känsla när man trycker ner dom. Antingen så gillar man det eller så gör man det inte. Jag gillar det definitivt, men så har jag varit med länge och kommer ihåg de gamla mekaniska tangentborden man hade i skolan som höll år efter år utan minsta tendens till att slitas ut.



Vi ska inte dyka för djupt i valen av switchar mer än att det finns lite olika, blå, som i det här tangentbordet, samt röda, svarta och bruna. Några låter mindre, men ger inte samma exakta känsla. ZOWIE-tangentbord har inte samma switchar, då de använder de bruna och de låter fortfarande mycket, men med ett mer kraftfullt ljud, QPAD låter lite ljusare och mer metaliskt. Känslan är inte densamma i ZOWIE, men ljudet är skönare för öronen. De låter mer normalt, även om det är något högt. Volymmässigt är de dock jämförbara.



ZOWIE fick kritik för att vara tungt och klumpigt. QPAD är minst lika stort, men det har stödben, vilket ZOWIE saknar, det har även begåvats med handledsstöd för ett mer bekvämt användande. Överlag känns MK-80 väldigt gediget och jag tror att det kommer hålla väldigt länge.






Teknik



QPAD MX-80 är ganska välutrustat för att vara ett mekaniskt tangentbord. Det har inbyggd USB-hub, ljudportar (för headset) och individuella LED-lampor bakom varje tangent. Vilket faktiskt är mycket uppskattat när man sitter i ett rum med dämpad eller ingen belysning. De är dessutom inställningsbara för hur mycket de ska lysa, i tre steg. Det är även så vitt jag vet, det enda tangentbordet på den svenska gamingmarknaden som har bakgrundsbelysta Full N-key Rollover-tangenter, vilket i praktiken betyder att det är det enda tangentbordet där du kan trycka ner obegränsat antal tangenter och den fortsätter att registrera nedtryckningarna. Detta mycket tack vare att man valt att använda en PS/2-kontakt istället för USB. USB tillåter nämligen bara sex stycken samtidiga tangenttryckningar. Det räcker visserligen till QUICK BROWN FOX-testet så i det fallet klarar sig ZOWIE ändå, men där ZOWIE är bra, där briljerar QPAD. Funktioner som brukar kallas för Anti-Ghosting är snarare en försköning av att man har en begränsning. Så om man inte har Full N-key Rollover så vill man ju inte direkt skriva ut det, istället skriver man att man har Anti-Ghosting, som i praktiken är ett mellanting mellan ett bra och ett dåligt tangentbord i form av snabbhet.



ZOWIE har en funktion där man kan ställa in hastigheten, 1x, 2x, 4x och 8x snabbare än ett vanligt tangentbord. Den funktionen saknar QPAD, då den bara är snabb hela tiden.

QUICK BROWN FOX-testet fungerar som så att du genom att hålla nere båda shift-tangenterna och samtidigt skriva "the quick brown fox jumps over the lazy dog". Normala tangentbord brukar inte klara av det, det brukar fattas lite bokstäver här och där. Är det riktigt illa kan du inte längre tyda vad det borde stå.


Sammanfattning

Något som jag brukar lägga stor vikt vid när jag testar produkter är hur en produkt är prissatt. Är den värd sitt pris och vad får man i förhållande till övriga produkter? Sett till vad man får för QPAD MK-80 så tycker jag inte den är dyr, trots sina nästan 1300 kronor. Jämför man med ZOWIE Celeritas som egentligen borde jämföras direkt med ett SteelSeries 6G v2(700 kronor) så kostar ZOWIE nästan dubbelt (1300 kronor) så mycket som 6G v2 vilket tar den upp i QPADs prisklass och där har den inget att hämta. Razer har sin Black Widow, som finns i två versioner, en basmodell för strax under 900 kronor och en Ultimate (1340 kronor) som har allt som QPAD har, men inte Full N-Key Rollover och den kostar lite mer än QPAD. SteelSeries 7G som i stort sett bara är ett 6G v2 med USB-hub och ljudportar går på runt 1100 kronor.



Så visst, man kan tycka att QPAD MK-80 är dyr, men i jämförelse med konkurrenterna just nu så framstår den snarare som kungen av mekaniska gamingbord och är i dagsläget min naturliga favorit. Rykten gör dock gällande att QPAD kommer att släppa en basversion av MX-80, men QPAD vill inte kommentera saken.



Positivt:

  • Full N-Key Rollover

  • Känslan

  • Hållbarheten

  • USB-hub, ljudportar och LED-bakgrundsbelysningar av tangenter

  • Stilren design
Negativt:

  • Högljutt
Pris:

45 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 45 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..