Övrigt
Ulti-Mat Chill - Pro Gaming Laser Mouse
1
Allt fler tillverkare som tidigare bara sysslade med musmattor har tagit steget till att utöka sitt sortiment. Den naturliga vägen brukar vara att se till så man har ett helt gaming paket att sälja till sina kunder med musmattor, möss, headset och tangentbord. Finska Ulti-Mat har tagit det första steget och det är en mus som de kallar Chill.
Sidan 1
Design och ergonomi
Numera så kan man nog anse att möss med grepp likande MS3.0, MX518 m.m. bör anses vara standardgrepp då de flesta nya möss har snarlika grepp. Så är fallet även med Ulti-Mat Chill, men man frångår det lite. Då de flesta möss med den typen av grepp brukar luta lite lätt nedåt på högersidan. Så musen är som högst mellan tummen och pekfingret. Chill är helt neutral och i början upplevde jag det nästan som att den lutade uppåt på högersidan, det gör den naturligtvis inte, men när man går direkt från en mus med standardgrepp till Chill så uppleves det lätt så. Efter lite användning tänker man inte mer på det och det fungerar väldigt bra, i alla fall för mig som spelar med fingergrepp istället för att lägga hela handen över musen. Att inte ha lutning är självklart en kompromiss för att både spelare som lirar med "Claw" eller "Palm"-grepp ska kunna använda musen, så är inte alltid fallet.
På både sidorna av musen finns gummi för att bidra med extra grepp och det fungerar väldigt bra. Musen i sig har åtta knappar varav sju är programmerbara (klickbar scroll är inräknad), den åttonde är till för att ändra DPI. Knpparna kräver ganska hårt tryck och känns gedigna. Detsamma gäller scrollen, den varken låter eller glappar. Två av knapparna sitter till vänster om det vi normalt brukar kalla vänster knapp. Att man valt att placera dom där är för mig väldigt konstigt. Det går visserligen att klicka på dom, men att lyfta på knappen man normalt använder för att skjuta med för att använda någon funktion känns konstigt.
Under musen finns tre stycken glidytor. En riktigt stor längst fram som går från ena sidan till den andra och två lite mindre där bak, en på varje sida. Mellan de två bakre glidytorna finns en lucka. Drar man ut den så finns det släde där man kan placera fyra stycken vikter så att användarna själva ska kunna justera musens vikt.
Teknik
FEATURESChill har en inbyggd plug n play-funktion som gör att man kan koppla in musen när man åker på tävlingar och ändå kunna ändra DPI, vill man ändra fler saker så gör man bäst i att installera de senaste drivrutinerna. Att jag skrev de senaste är för att det var hänvisning från Ulti-Mat när de skicka ut Chill. Så därför kan man kanske spekulera i att den första versionen av drivrutinerna inte fungerade fullt ut.
- Ultimate Gaming Laser Sensor
- Max 5040cpi
- Max speed 150ips
- Max acceleration 30g
- Max sampling rate 10,000fps
- Max 9,000,000 pixels/second
- 64KB on-board memory
- 7 buttons programmable including scroll wheel
- Combos
- Macros
- Multi-Fire
Precis som många andra nya möss på marknaden så klarar Chill av upp till 5040 dpi. Via musens DPI-knapp kan man välja mellan fyra förvalda dpi-inställningar. Har man installerat Ulti-Mats mjukvara kan dessa fyra lägen justeras precis som man vill ha det. Samtliga knappar utom dpi-knappen går att ändra funktion på. Mjukvaran erbjuder även möjligheten att ställa in 125, 250, 500 eller 1000Hz. Samt alla standardfunktioner som att justera musacceleration, scrollhastighet och dubbelklickhastigheten.
Det är även skönt att se att Chill inte faller för frestelsen att ha en blinkade tivoli i musen utan nöjer sig med att ha liten lampa under dpi-knappen som lyser i fyra olika färger beroende på vilken dpi-inställning man valt. Den lampan går dock inte att stänga av helt, men den lyser åtminstående väldigt diskret.
Prestandan i musen verkar fungera bra och precisionen är utmärkt. Jag har testat massor med olika inställningar för att försöka provocera musen, men har hittills inte märkt av några problem. Eftersom mjukvaran låter en justera dpi-inställningarna helt fritt och i samband med val av Hz så blir det väldigt lätt att hitta inställningar som man är van att spela med. Detta medför givetvis att man väldigt snabbt vänjer sig med musen och den blir snabbt en vän på slagfälten.
Hittills verkar det bara vara en affär som säljer Chill på den svenska marknaden och det är Maxfps, de vill ha 599 kronor. Ett ganska högt pris, men å andra sidan får man väldigt mycket mus för pengarna. I mina ögon så är Chill en klart bättre mus än tex SteelSeries Xai som kostar några tior mer och bör nog snarare jämföras med Zowie EC1 som tidigare har blivit prisad i ett test här hos oss. Att välja mellan EC1 och Chill kan bli svårt, båda är väldigt bra möss och de kostar lika mycket.
Positivt:
- Viktsystem
- Utmärkt precision
- Bra mjukvara
- Väldigt bra grepp
- Anpassade både för Claw och Palm-grepp
- Tillhör en dyrare prisklass
- Knapp 4 och 5 är väldigt udda placerade
- Från 599 kronor hos Maxfps
TestinformationFler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.
Under testet spelades dessa spel:
Battlefield: Bad Company 2
Call of Duty: Modern Warfare
Counter-Strike 1.6
Medal of Honor
Starcraft II
Dessa musmattor användes:
SteelSeries Qck+
SteelSeries 9HD
Qpad CT
Qpad EC-R
Razer Sense
Ad
29 kommentarer — skriv kommentar
Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.