Design och ergonomi
Grunddesignen känns direkt igen från NAOS 5000 och konkurrenten Qpad 5K. Det är samma antal knappar, dvs sju och du kan givetvis välja vad dom ska göra via den mycket enkla och smidiga programvaran. Eftersom NAOS 3200 är en billigare version än sin storebror har man valt att banta ner på mer än viktigsystem och tekniska lösningar. Vi slipper nämligen flera olika LED-lampor. Alla är inte borta, men de flesta. Så det är med glädje som vi nu kan konstatera att lågstadiediscot är på väg bort!
Samtliga knappar känns rejäla och det var framförallt här som vi tidigare tyckte att NAOS 5000 kändes betygligt mer genomarbetat än 5K, så det är kul att man inte valt en billigare lösning på den punkten.
Spelare med normalstora händer kommer säkerligen att uppskatta 3200, då den är väldigt skön att hålla i och man får ett bra grepp runt musen, såvida man väljer att placera hela handen över musen. Är man van att spela med fingergrepp så kommer man inte att uppskatta den här designen. Inte heller om man är vänsterhänt då den enbart finns att tillgå för högerhänta spelare. Den har precis som storebror ett begåvat ytskikt som ger ett ovanligt bra grepp.
Ett viktsystem saknas av ekonomiska skäl och det är säkerligen många som kommer välja just storebror bara på grund av den anledningen. Jag har aldrig förstått mig på människor som vill dra runt på en tung mus, men en del gillar det. Så vi får väl räkna det som en nackdel. NAOS 3200 är emellertid normaltung, varken mer eller mindre. Glidytorna känner man igen från storebror och de är precis som tidigare riktigt bra. Det glider riktigt fint över alla musmattor som vi använde under det här testet.
Teknik
TECHNICAL SPECIFICATION
- Truly ergonomic design
- Grip friendly rubber coating
- 7 buttons (7 programmable)
- 3 steps in-game dpi adjustment
- Configurable dpi up to 3200 dpi
- Adjustable polling rate
- Built-in memory
- Large teflon feet
- Gold-plated USB connection
- Full speed USB 2.0 with Plug n Play
- Cable length: 2 m (braided for durability)
- Compatible with all kinds of surfaces
DIMENSIONS & WEIGHT
- 130.84x84.72x38.67 mm / 5.15x3.33x1.52 in
- Netto (w/o cable): 99 gr
- Netto (cable incl.): 152.2 gr
SENSOR SPECIFICATION
- 3200 dpi gaming LED-optical sensor
- 3.5mm lift distance
- 1 ms response time
- 6469 frames/sec
- Tracking speed: 1 m/sec (40 ips)
- 5.8 megapixels/sec image processing
- Acceleration: 15 g
- True 16-bit data path
Som jag har nämnt ovan så fortsätter Mionix att leverera programvara i den absoluta toppklassen. De flesta andra konkurrenterna har mycket att lära på den här punkten. Programvaran är väldigt enkel och tydlig att använda, speciellt i det här fallet när man inte har så många funktioner.
Mionix har dessutom valt att begåva 3200 med ett inbyggt minne, så för de spelare som inte vill ställa in en massa saker så behöver man inte. Det räcker gott och väl att bara trycka in musen i datorns USB-ingång och vänta en liten stund. Sen är allt klart. Snabbfunktionen för DPI-inställningar fungerar och det är bara att köra. Vill man däremot ställa in lite mer, så får man installera programvaran.
Väljer man att köra utan programvara så finns det tre lägen för DPI, 800, 1600 och 3200dpi och de ligger naturligtvis i den ordningen när man trycker sig igenom inställningarna via musens dpi-knappar. En LED-funktion som jag faktiskt uppskattar är att de få LED-lampor som finns kvar för att lysa upp musen ändrar färg efter vilken dpi-inställning man använder. Om man inte gillar det så går det att stänga av. Via programvaran kan man om man nu skulle vilja, ändra i vilken ordning de förvalda dpi-inställningarna ska vara. Spelar man bara med 800 dpi och 3200 dpi så kan man lägga dom efter varandra. Däremot går det inte att finsjustera andra värden än de tre. Detta går däremot att göra om man väljer storebror 5000 istället.
Utöver dpi, mushastighet, färgval osv finns det även inställningar för Hz, 125, 250, 500 och 1000Hz. Makron finns precis som hos storebror 5000 även att tillgå här och de sparas i musen.
Nu när vi har gått igenom design och teknik är det högtid att börja spela. Först ut är CS1.6 och jag märker direkt att det är ganska svårt att få ordning på rätt mushastighet. Efter att ha kollat en gång extra så det inte ligger några andra drivrutiner kvar på datorn från konkurrenter försöker jag igen och hittar inställningar som jag blir nöjd med. Allt fungerar bra och musen svarar fint på rörelser.
När det är dags att byta spel, så fortsätter problemet med att hitta rätt hastighet. Ett problem jag inte upplevt förut är att hastigheten skiljer sig väldigt mycket i olika spel. Det brukar räcka att ställa in hastigheten i spelet och behålla samma i windows/programvara, men så är inte fallet den här gången. Detta leder naturligtvis till att jag får justera inställningar varje gång jag startar något annat spel. Eftersom 3200 är så pass ny så leder inte en snabb googling till något svar heller. Nu är detta ett stort problem för mig då jag spelar ganska många spel varje vecka. För er som helhjärtat satsar på ett enda spel bör inte detta vara något problem att reflektera vidare över, men för mig, som spelar flera olika FPS och RTS-spels så är de irriterande.
Vid riktigt låga hastigheter så hade mitt exemplar av NAOS 3200 problem och det laggade rejält. Efter en mailkonversation med Mionix så fick jag ett nytt ex och den nya hade inte samma problem. Förmodligen var den första bara ett måndagsexemplar.
Prismässigt kvalar NAOS 3200 in runt sex hundra kronor. Dvs runt två hundra kronor mindre än sin storebror. Dessvärre är det riktigt hård konkurrens i den här prisklassen, dvs mellan fem och sex hundra kronor. De flesta konkurrenter som varit ute på marknaden ett tag finns att tillgå. Bland annat hittar vi SteelSeries omåttlig populära Xai och Zowies nyligen släppta EC1/EC2. Två stenhårda konkurrenter att besegra. Om den gör det eller ej vill jag inte uttala mig om i dagsläget då jag inte har testat Zowies mus än. Xai däremot är en person favorit för mig, men de som föredrar bättre grepp kommer finna en vän hos Mionix.
Positivt: - Enkel och bra programvara
- Plug n Play
- Glidet
- Grepp
Negativt: - Inget viktsystem
- Svårt att hitta rätt hastigheter
- Få inställningsmöjligheter
- Dyr i förhållande till vad man får.
Pris Testinformation
Under testet spelades dessa spel:
Battlefield: Bad Company 2
Call of Duty: Modern Warfare
Counter-Strike 1.6
Medal of Honor
Starcraft II
Dessa musmattor användes:
SteelSeries Qck+
SteelSeries 9HD
Qpad CT
Qpad EC-R
Razer Sense
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta
Prylguide.
Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.