×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

Razer Lachesis

1
Razer nästan spottar ur sig nya möss på marknaden, den senaste var Diamondback 3G och nyligen kom även Lachesis ut på marknaden. En mus som är ett nytt försök med laserteknik. Många av oss kommer ihåg Razer Copperhead som inte alls klarade av att leverera trots att den på pappret hade avancerad teknik. Kommer då Lachesis att komma och glömmas bort direkt eller kommer det vara en favorit som gamers kommer älska lång tid framåt?

Razer Lachesis

Lachesis är väldigt känslig och går att ställa in mellan 125 och 4000 DPI. Polling rate går även den att ställa in. På tre olika lägen, upp till 1000Hz.



  • 4000 DPI 3G Laser sensor
  • Upp till 1000Hz
  • 32KB inbyggt minne


Lasertekniken möjliggör skyhöga DPI och höga polling rates, men fungerar det då? Både ja och nej. Till en början verkar allt fungera prima. Trots flertalet försök att försöka provocera fram ett så kallet ”tuppjuck” genom att dra musen väldigt fort över musmattan för att se om muspekaren på skärmen hamnar den där den ska eller ej. De flesta optiska möss brukar klara av det här galant, det gjorde dock inte Copperhead och Microsoft Habu när vi testade dom. Lachesis har däremot inga problem med detta och mina förutfattade meningar om laserteknik får sig en törn.



Däremot fortsätter det inte hela tiden på framgångens våg, efter en liten stund uppstår något jag inte riktigt gillar. Ett problem som jag skulle vilja beskriva som om musen somnar en stund när den inte rör sig och efter det är den lite småsur och inte vill förflytta sig direkt. Som ni gissat så fungerar det inte alls speciellt bra när man spelar. De allra flesta upptäcker det säkert inte ens, men har man en gång lagt märkte till det stör man sig något otroligt på det varje gång det händer. Om alla Lachesis har det här problemet vet jag inte, inte heller om jag har fått ett måndagsexemplar. Bör dock nämnas att de inte uppstår hela tiden, utan bara då och då.



Ett av de större problemen som den här musen har är den själv och med det menar jag dess design. De många möss ämnade för gamers är gjorde för högerhänta och det ser jag inte som någon nackdel, men Razer har valt att göra Lachesis symmetrisk vilket säkerligen den vänsterhänta delen av befolkningen uppskattar.



Däremot är dess form något udda och man får inte riktigt något perfekt grepp om musen. Profilen gör att man inte lägger handen på musen, utan håller i den lite lätt på bakdelen. Dvs, du har inte handflatan på musen utan på musmattan och styr musen med fingrarna. Vilket underlättar vid snabba rörelser, men om du spelar med långsamma rörelser och istället föredrar att röra på handen mycket kommer du säkerligen inte uppskatta dess form lika mycket. Givetvis går det att verkligen hålla i musen, som vilken mus som helst, men man får inte ett fast grepp som på en DeathAdder, MS 3.0 eller en MX510.



Knapparna däremot är väldigt bra, fasta och hårda vilket ger ett bra kvalitetsintryck. Vid jämförelse är de hårdare än DeathAdder.



Lachesis har inbyggt minne för att komma ihåg några inställningar men man får ändå med en skiva med deras eget setup-program. Som innehåller hur mycket som helst. Dock så verkar man ha valt bort användarvänlighet och satsat på utseendet istället. Tveksamt om någon startar programmet fler än en gång. Det inbyggda minnet är dock en trevlig funktion, det möjliggör att man sparar fem olika profiler på musen så att det finns kvar och kan användas på vilken speldator som helst. Perfekt för gamers med andra ord som reser mycket och tvingas byta datorer stup i kvarten på tävlingar på grund av för få tävlingsdatorer.



Prislappen är väl tilltagen. Räkna med runt sex hundra för att komma över denna mus. En prislapp som i mina ögon knappast motiverar ett inköp av just den här musen.



Sammanfattningvis då. Jo, Razer Lachesis är en hyfsad mus och fungerar säkerligen för de flesta spel som inte tillhör genrén FPS. Spelar man FPS-spel gör man bäst i att välja en annan mus. Formen gör att musen inte faller alla i smaken. Det höga priset är svårt att motivera. Ska du ha en Razer så köp en DeathAdder istället, den är både bättre, skönare och billigare.



Positivt:
  • Stora och fasta musknappar
  • Retro design - Estetiskt tilltalande
  • Inbyggt minne
  • Behagligt ytskikt
Negativt:
  • Dålig programvara
  • Musen somnar - Dålig reaktion
  • Dålig passform
  • Onödigt dyr
Billigast just nu: ~550kr (Prisjakt.se)


Betyg: 5/10

Är ni intresserade av att läsa andra recensioner som skribenterna på Fragbite har skrivit genom åren så har ni här en fullständig lista.

Ref: Logitech G1

En mycket trevlig mus för den vänsterhänte, men även högerhänte spelaren. Då den är universal och passar alla. En mus som passar väldigt bra för den som inte lägger hela handen över musen utan gärna styr med fingrarna istället. Vilket givetvis ökar möjligheterna till snabba reflexer när man spelar.



För de av er som läste recensionen av Logitech MX 300 så ser ni direkt vad detta handlar om, en ersättare till 300-modellen som inte längre tillverkas.





Utseende, design och passform



Designmässigt så är G1 gammalmodig, men för den skull är det inget fel på den. Den är identisk med MX 300 på gott och ont. Däremot är den lättare och vägar enbart 80g, vilket innebär att det är den hittills lättaste mus vi någonsin testat. Den låga vikten är något som jag personligen uppskattar, det ger goda möjligheter för att styra musen med enbart fingrar, vilket givetvis ger större möjligheter för precision och snabba reflexer då man inte behöver flytta på hela armen varje gång man vill röra musen.



Till skillnad från MX 300 så är musen numera svart och blå istället för grå och svart. Musen har enbart tre knappar, de givna två och en liten knapp precis bakom scrollen som används för att gå bakåt ett steg, tex när man använder en browser.





Glid och precision



Glidet är riktigt bra, men det är å andra sidan nästan alla nya möss. Precisionen går även den att diskutera, utvecklingen har gått framåt sedan MX 300 tillverkades och av någon konstig anledning så använder G5 samma tekniska lösning som MX 300. Konstigt kan tyckas då MX 518 fått en alldeles utmärkt optisk-lösning.



Musen fungerar däremot bra för de flesta spel, men de mer krävande så märker man stor skillnad om man precis innan spelat med någon av de bättre mössen på dagens marknad. Gillar man däremot små och lätta möss bör detta vara den ultimata musen, i alla fall i skrivandes stund.



Positivt:

  • Passar både höger och vänsterhänta

  • Liten och lätt

  • Billig!
Negativt:

  • Tekniskt efter


Billigast just nu: ~195kr (Prisjakt.se)


Betyg: 7/10

Är ni intresserade av att läsa andra recensioner som skribenterna på Fragbite har skrivit genom åren så har ni här en fullständig lista.

Ref: Logitech MX518

Logitech kanske populäraste mus just nu är MX 518. På pappret en mycket kompetent mus som inte direkt har några självklara nackdelar. Den använder sig av beprövad optisk och klarar av att läsa av med 1600 dpi.



Den ser ut och känns som en typisk Logitech vilket innebär att man får ett väldigt bra grepp om den, och har totalt sju knappar. Varav två är för att ändra hur många dpi musen ska använda sig av.





Utseende, design och passform



Har man testat en MX 500, MX 510 eller G5 vet man direkt hur en MX 518 känns i handen. Passformen är väldigt bra. Designen är dock aningen nertonad, med mycket svart och grått. Vid ett snabbt ögonkast ser den nästan bucklig ut, men så är givetvis inte fallet.



De två knapparna på musen vänstra sidan används som Back och Forward. Knappen framför scrollen används för att öka antalet dpi och den bakom för att minska. Knappen bredvid den används för ”Logitechs programväxlare”, som är ett alternativ till att trycka på ALT + TAB för att växla program.



Logitech tidigare möss led ofta av att de var väldigt tunga, MX 518 väger bara 106g och det får man nog anse som relativt normalt numera.





Glid och precision



Logitechs möss levereras numera alltid med gliddynor med väldigt bra glid. Behovet av skatez/glidz är obefintligt. I alla fall på de musmattor som vi har använt i det här testet.



Precisionen är som det ska, alldeles utmärkt. Med 1600dpi och 5.8 megapixlar ska det inte vara några problem och det är det inte heller. Man kan i stort sett provocera musen hur mycket man vill, den fungerar som den ska i alla fall. Allt annat än man kan säga om brodern Logitech G5.



MX 518 var ganska dyr när den släpptes på marknaden, men numera kan man få tag i den för en rimlig summa och det påverkar givetvis betyget till det bättre. Det här en mus som man kan rekommendera alla, dock är den tyngre än många av konkurrenterna och det är naturligtvis en smaksak om man gillar det eller ej.



Positivt:

  • Tekniskt framstående

  • Bra precision

  • Utmärkt grepp
Negativt:

  • Kan upplevas som lite klumpig

  • Onödigt tung
Billigast just nu: ~359kr (Prisjakt.se)


Betyg: 8/10

Är ni intresserade av att läsa andra recensioner som skribenterna på Fragbite har skrivit genom åren så har ni här en fullständig lista.

Ref: Microsoft Intellimouse Optical 1.1

En numera ganska gammal mus, men den är fortfarande bra. Den ligger visserligen efter ordentligt på den tekniska biten med enbart 400dpi, vilket kan jämföras med Razer Copperheads 2000dpi.



MS 1.1 är däremot en mycket uppskattad mus då den fungerar minst lika bra för vänster- som högerhänta spelare. Den väger väldigt lite vilket ofta också är en bidragande orsak till att den är väldigt populär.





Utseende, design och passform



Musen ligger bra i handen, men man saknar det där riktigt fasta greppet som en del mus medför. Designen i det här fallet är väldigt stilrent, då det är den versionen som är svart. Vilket faller mig perfekt i smaken. Däremot har MS 1.1 sett sina bästa dagar och det finns alltför många möss som tilltalar ögonen mer.



Musen har förutom de givna två knapparna på musen ovansida även två knappar på sidorna. En på varje sida, stora och lätta att trycka på utan att man kommer åt dom när man spelar.



Glid och precision



Precis som med de övriga mössen i Microsofts familj så glider MS 1.1 bra på de musmattor vi har valt att använda i det här testet. Precisionen är godkänd, så mycket mer kan man inte ge MS 1.1 i dagens läge. Det finns alltför många möss som är tekniskt överlägsna numera.



Priset gör dock ändå att MS 1.1 är en vettig kandidat för den budgetmedvetna användaren.



Positivt:

  • Passar både höger och vänsterhänta

  • Billig!
Negativt:

  • Tekniskt efter
Billigast just nu: ~145kr (Prisjakt.se)


Betyg: 6/10

Är ni intresserade av att läsa andra recensioner som skribenterna på Fragbite har skrivit genom åren så har ni här en fullständig lista.

Ref: Razer Copperhead

Vi börjar bli färre och färre som kommer ihåg Boomslang som var en hyllad mus från Razer från kulmus-åldern. Därefter kommer det några misslyckades försök att skapa någon vettig ersättare. Detta misslyckades totalt tills de släppte Razer Diamondback som blev en omedelbar succé. För ett halvår senare släpptes uppföljaren, Copperhead.



När Diamondback dök upp var jag redan en trogen uppskattare av optiska möss, kulmusens tid var förbi med många år. Plötsligt fick de optiska mössens okrönte konung, Microsoft Intellimouse Explorer 3.0 en farlig fiende. Nu tar Razer ytterligare ett steg i rätt riktning med Copperhead. Dock har det inte varit helt oproblematiskt.



De första drivrutinerna som släpptes och även uppdateringarna gjorde ingen nytta, Copperheads nya teknik fungerade helt enkelt inte för spel. Den var rent av värdelös. Detta på grund av att musen inte klarade av snabbare rörelser överhuvudtaget, dessa resulterade i att muspekaren var på andra sidan skärmen, ett så kallat ”tuppjuck”.



Nu har man emellertid släppt ytterligare en uppdatering som är tänkt att lösa detta problem, jag överlåter den tekniska förklaringen till någon mer kunnig på det området. Tyvärr tycker jag inte att drivrutinerna löste hela problemet. Givetvis blev det bättre, men helt perfekt blev det inte.





Design, utseende och passform



Alla som har haft en Diamondback i handen vet direkt hur Copperhead är då den är i stort sett identiskt, både till form och storlek. Det är samma antal knappar, dvs sju. Men de fyra knapparna på sidorna är bättre placerade vilket gör att man inte kommer åt dom lika lätt när man rör på musen samt att det går lättare att trycka på dom när man så önskar. Fortfarande gäller att det är två knappar på vardera sidan om musen.



Precis som med Diamondback levereras den i en rad olika färger, vilket kanske anses som positivt av en del. Jag tycker inte det spelar någon större roll i vilken färg musen lyser, däremot anser jag nog att den lyser lite väl mycket. Är datorn på i ett mörkt rum så lyser musen upp ett i det här fallet grönt ljus i stort hela rummet.



Musen är väldigt skön att hålla i och man får ett bra grepp oavsett om man gillar att lägga handen över hela musen eller bara hålla lite slappt i den och styra musen med fingrarna. De två knapparna på musens ovansida är helt klart bättre än de på Diamondback, det känns bättre när man klickar på dom.



Däremot är varken Diamondback eller Copperhead lika ergonomiska som Microsofts eller Logitech möss av samma typ, men det behöver ju inte nödvändigtvis betyda att Razers möss är sämre. Det handlar snarare om en smaksak.





Glid och precision



Musen är begåvad med väldigt bra gliddynor vilket gör att om man har en musmatta från de större och mer välkända musmattsfabrikörerna så behöver man inga skatez/glidz. Det glider helt enkelt väldigt bra och kontrollerat ändå.



Tyckte man att Diamondback hade väldigt bra precision så ska man ändå inte bli överraskad när jag säger att Copperhead har bättre i många fall. Både på pappret och i verkligheten. Tyvärr uppstår det dock att musen ”somnar” ibland när man inte rört den på en liten stund. Vilket givetvis medför att man inte får ut den önskade reaktionen. Med andra ord, det är en bra mus, men man bör inte välja den om man spelar FPS-spel. Däremot fungerar den säkert utmärkt för andra typer av spel där behovet av blixtsnabba reaktioner inte är lika stor.



Tyvärr är priset ganska högt, vilket är svårt att motivera för en mus som inte är speciellt bra för FPS-spel. På grund av att musen inte klarar av att leverera i väldigt snabba rörelser och att den somnar samt att priset är högt kan givetvis inte den här musen plocka hem några höga poäng.



Positivt:

  • Ovanlig design

  • Tekniskt framstående


Negativt:

  • Dyr

  • Kräver nya drivrutiner

  • Har en tendens att somna / Dålig reaktion
Billigast just nu: ~480kr (Prisjakt.se)


Betyg: 4/10

Är ni intresserade av att läsa andra recensioner som skribenterna på Fragbite har skrivit genom åren så har ni här en fullständig lista.

135 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 135 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..