×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

Diamondback 3G

1
Back in slutet på 2004 och efter att i över ett år använt Logitechs gamla klassiker MX500 kändes det aktuellt att skaffa ett nytt pekdon. Mushetsen från tillverkarna hade kanske inte nått till dagens nivåer men även då kom nya modeller titt som tätt. Amerikanska Razer hade precis släppt deras senaste alster Diamondback på marknaden efter deras misslyckande med Viper som inte klarade de hårda kraven från hard core-spelarna. Diamondback skulle rätta till dessa problem och åter igen sätta Razer på gamer-kartan. Musen lät spännande i undertecknads öron och valet föll därför enkelt.

Favorit i repris?

Tre år har gått och nu är det alltså dags igen. Razer har släppt en ny uppdaterad version av Diamondback och valt att lägga till suffixet 3G för att markera den största nyheten i kalaset: den optiska sensorn. Ni lärda vet att 3G:n är maskineriet som finns inkluderat i Razers flaggskepp Deathadder och som hyllats för dess förträfflighet gällande precision och prestanda.



Nu damp alltså denna nyproduktion ner i min brevlåda för två veckor sedan och om min fortfarande fullt fungerande och dagligen använda Diamonback haft ögon skulle den troligtvis tittat stort. En tvilling... med nya kläder? För det är nog så jag skulle beskriva mitt första intryck av 3G:n. Razer har tagit det säkra före det osäkra och gjort exakt 0 förändringar gällande formen från dess föregångare. Det är fortfarande en helt symmetrisk skapelse som ligger lika bra i höger- som vänsterhanden och med sidoknappar på vardera sida.



Just sidoknapparna fick mycket kritik när när det begav sig för tre år sedan men personligen har jag inga större problem med dessa. Som mycket annat här i livet handlar det om en vanesak och jag tror alla kan använda musen problemfritt efter några dagars nötande. Det skall dock inte stickas under stol med att sidoknapparna kunde varit bättre. Många andra möss har faktiskt bättre lösningar och jag skulle inte ha blivit besviken om Razer hade valt att helt göra om formatet. Nu ligger det ju säkert ett ekonomiskt intresse från Razers sida att behålla knapparna då man slipper ta fram nya gjutformer och annat kostbart när musen i övrigt är identisk lik gamla Diamondback. Detta har i och för sig fört med sig att de primära musknapparna ovanpå är lika härligt långa som tidigare med samma sköna Razer-patenterade klick som alltid. Trevligt!



Nej, den enda egentliga fysiska skillnaden jämfört med den gamla Diamondback-versionen är ytskiktet. Även här har man snott lite attribut från Deathaddern och ni som använt denna tidigare vet vad det handlar om. Ett strävt, matt material som känns betydligt mindre plastigt än det som tidigare omgav musen. Ingen jätteförändring men dock ett steg i rätt riktning. Vissa anser att det nya ytskiktet lämpar sig bättre för svettiga händer men om det får ni fråga någon annan. Visserligen lider jag till viss del av ryckiga fingrar men svettas, det gör jag inte.



Det som skall få oss att storma butikerna i jakt på Diamondback 3G är istället den uppdaterade optiken. Razer släppte som tidigare nämnt denna redan till Deathaddern men har alltså nu lyckats klämma in elektroniken också i Diamonback-skalet. Nedan följer lite smaskiga specifikationer:



  • Infraröd sensor på 1800dpi
  • Möjlighet att i farten ändra pekarhastighet
  • 6400 uppdateringar per sekund
  • Klarar accelerationer upp till 15g
  • Scrollhjul med 24 individuella steg


Scrollhjul i all ära men det som fångar uppmärksamheten är givetvis 3G-sensorn. Det optiska har bytts ut till infraröd vilket innebär att man nu inte längre kan förblinda kompisarna på LAN genom att lysa musen i ögonen på dom. Trist, men det är smällar man får ta. Infraröd är som bekant osynligt för det mänskliga ögat. Jämför man det tekniska nya och gamla Diamondback sinsemellan så ser vi frånsett det infraröda inga större skillnader. DPI:n har höjts med 200, men annars är uppdateringsfrekvensen fortfarande 6400 fps och maxaccelerationen kvar på 15g.



Detta är lite av recensionens, pudelns och musens (infraröda) kärna. Den stora anledningen till att jag den där hösten för tre år sedan införskaffade min Diamonback var att jag ville komma från problemen med negativ musacceleration jag upplevde med min gamla MX500. Jag ville ha en mus som oavsett hur snabbt eller långsamt jag svepte runt på musmattan alltid skulle bete sig likvärdigt. Diamondback löste alla dessa problem och mer därtill. Jag hyser inga tvivel om att den nya 3G-sensorn är bra på alla sätt och vis, säkert den bästa och mest precisa musavläsningen någonsin, men är det någon märkbar skillnad från den gamla optiken i 2004 års upplaga? Nej.



Hur långsam sensitivity ni än har och hur många fiender i ryggen ni än brukar få så kommer ni aldrig dra så snabbt med era möss att ni skulle känna någon skillnad mellan de olika Diamondback-versionerna. Detta kan givetvis kännas som ett antiklimax men faktum är att man enligt mig redan för tre år sedan uppfann den "perfekta" optiken. Att Razer är i behov av att ständigt förnya sig och göra deras produkter spännande med ny teknik och nya funktioner är inget konstigt i sig, men i mina ögon är Diamondback 3G en ganska onödig produkt. Jag kan inte ge er särskilt många anledningar att skaffa denna nya version före den gamla då de i grund och botten är samma mus.



Alltså, för att summera recensionen: sitter ni redan med en Diamondback så lägg pengarna på annat. Har ni någon annan mus och går i musinköpsplaner så ge för tusan Diamondback 3G en chans. Vi snackar om en av de skönaste, mest högpresterande och högkvalitativa mössen på marknaden.



Positivt:
  • Mycket bra prestanda
  • Skön passform
  • Bra musknappar
  • Behagligt ytskikt
  • Trevlig att titta på
Negativt:
  • Bristen på nyheter
  • Sidoknapparna



    Billigast just nu: ~380kr (Prisjakt.se)




Är ni intresserade av att läsa andra recensioner som skribenterna på Fragbite har skrivit genom åren så har ni här en fullständig lista.

104 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 104 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..