Med världens bästa inställning och en gudabenådad aim i sikte tog jag mig an uppdraget att packa upp musen ur dess standardiserade Microsoft-muskartong. Medföljde gjorde en liten instruktionsbok, en utbytbar tumsida och en skiva med drivrutiner. Ungefär tre minuter senare brann vreden i vår privata redaktionskanal. Besvikenheten var ett faktum – motorsågsmassakern likaså.
Övrigt
Microsoft Habu
1
Den kyliga höstens allmänt stora Microsoft-överraskning var helt klart återlanseringen av sitt flaggskepp på musmarknaden – IntelliMouse Explorer 3.0. Lite i skymundan hamnade deras kollaborationsprojekt Habu, som man utvecklat tillsammans med Razer. Offentliggörandet av Microsoft Razer Habu i slutet av augusti var dock för mig nästan mer spännande än kultreinkarnationen. Mest kändes det som att 3.0:ans återvisit endast var för att pressa ur den sista krämen innan Habun helt skulle ta över dess position. Razer har ett bra tag nu varit ledande på prestandafronten vad gäller möss, medan Microsofts möss mer än ofta fallit mig i smak formmässigt. En kombination som hypotetiskt sett bara borde ha en utgång.
Med världens bästa inställning och en gudabenådad aim i sikte tog jag mig an uppdraget att packa upp musen ur dess standardiserade Microsoft-muskartong. Medföljde gjorde en liten instruktionsbok, en utbytbar tumsida och en skiva med drivrutiner. Ungefär tre minuter senare brann vreden i vår privata redaktionskanal. Besvikenheten var ett faktum – motorsågsmassakern likaså.
Microsoft Razer Habu
Drivrutinerna from hell
I vanliga fall brukar det vara rätt lätt att få en mus att fungera som den ska. Antingen behöver man ladda ner ett par drivrutiner från tillverkarens hemsida, alternativt får med det på en skiva, eller allt som oftast så är det bara plug and play som gäller. Om du vill att en Habu ska fungera har du med lite otur en ganska lång process framför dig. Det är inte bara de vanliga drivrutinerna som behöver installeras, utan du måste också tanka en firmware-fil av senaste versionen från deras webbsida.Efter att ha letat ett tag efter de senaste versionerna av standarddrivrutiner samt firmware trodde jag att det skulle vara ganska lätt att konfigurera ihop musen. ”No Mouse Detected! Press OK to scan usb ports again or press cancel to continue (no settings will be saved.)” dyker upp på skärmen när man ladder Razers drivrutiner. Efter att ha sökt runt lite efter en eventuell lösning på problemet hittar jag ett antal olika förslag för att lösa problemet. På Razers forum konstaterar man att drivrutinerna har svårt för vissa nyare moderkort, men det är även många andra som har haft problem. Hur känns det egentligen?
Nåväl, efter att ha försökt att få någon ordning på musen i två dagar, på olika datorer, med av- och installerade drivrutiner och olika tillvägagångssätt fick jag på något vänster faktiskt drivrutinerna att fungera. Fråga mig inte hur, det fungerade efter två dagars frekvent fram- och tillbakinstallerande. Vi kan dra slutsatsen att det inte är världens lättaste mus att installera. Hjälpen man får på Razers webbsida är inte heller direkt något att hänga i granen såhär till juletid.
Utseende
På ytan har jag inga problem alls med Habu, den ser ut som en stilren korsning mellan de två giganternas största musfavoriter – Microsoft IE 3.0 och Razer Diamondback. Ergonomin är i klassisk Microsoft-manér och det blåa ljusskenet, som kommer från såväl scrollen som det kringgående julpyntet, är klassiskt Razer. Detta går dock att stänga av, om man inte är ett fan av blålysande effekter.Knappar
Knapparna är som ni kanske vet av Razer-typen och ganska kraftigt tilltagna. Man har dock inte lyckats få till det där lättklickade Razer-patentet som vi är vana vid, utan knapparna är ganska sega och känns helt enkelt för svårklickade.Den här gången har man gett sig in på den smått experimentella sidoknappsmarknaden när man gjort en utbytbar sidorad. För mig som är högerhänt är det svårt att veta om musen kommer att fungera bra för vänsterhänta, men jag antar att det i alla fall inte tillför något negativt att möjligheten att byta ut knapparna finns. Knapparna är dock aningen sega att trycka in, och kanske lite väl plastiga.
Dock erhåller man ett litet bonuspoäng i protokollet, för det smidiga och välfungerande scrollhjulet – som är av mycket bra kvalité.
Ergonomi
Av bilderna som visades på Habu innan dess premiär kunde man tro att den skulle vara ganska liten och hyfsat lik Razers senaste produkter. Bilderna är dock aningen missvisande, och jag vill påstå att den till formen är skapligt lik en IE 3.0. Den största skillnaden ligger i… Ja, jag vet inte riktigt. De är väldigt lika faktiskt. Habun känns mer kompakt än 3.0:an och har ett par mindre urgröpningar i formen som gör att man får ett bra grepp om musen. Utöver det är de båda mössen – som sagt – väldigt lika, ergonomiskt sett.Handflatsytan är aningen gummiaktig, och inte alls lika plastig som man är van vid att en mus är. Hela semigummikonceptet känns bra, även om musen kan upplevas som lite smutsig eller kanske snarare mjölig ibland, fastän den inte är det.
Prestanda
En klassiker som ”det är insidan som räknas” är kanske något man inte riktigt hade koll på borta hos Microsoft när slutprodukten av Habu lanserades. Även om allting kanske har sett helt okej ut hitintills kan jag konstatera att skenet bedrar. Man kan såga av musen på mitten, tömma ut innehållet, hoppa på det, kasta Tomas Hanssons diskettsamling på det, klippa bort lite av kanten och sedan stoppa in alltsammans i musen igen och få en ganska liknande spelupplevelse. Spelupplevelsen är relativt likvärdig utan något innehåll alls. Den är alltså helt värdelös.Precis som flera äldre lasermöss har musen problem med snabba rörelser. Att dra musen snabbt resulterar oftast i att muspekaren gör en loop eller bara slutar att röra sig. Testar har gjort på underlag av diverse olika slag. Steelpad S&S, Qpad XT-R, Qpad EC-R, Razer Mantis Speed och Razer Mantis Control för att nämna några. Tester har även gjorts på träfärgat skrivbord, på ett helvitt papper och på en vit pärm med rött mönster. Utgången har varit densamma vid samtliga tillfällen.
Slutsats
Microsoft gör det alltså igen. Senast jag fick äran att utvärdera en helt värdelös lasermus var det Microsoft Laser Mouse 6000 som sågades, men det är fan ta mig pinsamt att lansera en produkt med lika defekt funktionalitet som bottensänket man släppte för över ett år sedan. Musen känns aningen fördröjd i rörelserna, den rör sig inte mjukt och hänger vid snabba rörelser med nästan lika bra urkopplad som inkopplad.För att demonstrera fiaskot finner ni här en film som visar hur musen reagerar vid snabba rörelser. Filmen visar först två klipp med likvärdiga rörelser i olika hastighet följt av ett klipp där musen dras åt ena hållet och sedan snabbt tillbaka igen.
Microsoft Habu In action!Passande julklappsrim för alla som i brist på insikt redan köpt musen nedan:
Tomten kommer med en ny mus i säcken,
men med den här i handen dör du på fläcken.
men med den här i handen dör du på fläcken.
Pris: 545 kr hos MaxFPS
Är ni intresserade av att läsa andra recensioner som skribenterna på Fragbite har skrivit genom åren så har ni här en fullständig lista.
Ad
203 kommentarer — skriv kommentar
Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.