×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

NOIDPAD

1
De senaste åren har vi sett en rad tillverkare av musmattor som valt att börja tillverka musmattor av textil. Qpad var bland de första på marknaden som vi kallar för gaming. Sedan kommer en rad aktörer såsom SteelSeries med sin Qck-serie.
Nu har ytterligare en aktör tagit steget in på denna marknad. De kallar sig för NOIDPAD och har ännu bara en musmatta till försäljning och därav har musmattan inget tilläggs/serienamn. Den musmattan finns dock en i mängd olika utseenden. De av er som kommer ihåg när Qpad började med musmattor för gaming kommer säkerligen ihåg att man kunna få sitt eget tryck. Något som senare visade sig bli alldeles för dyrt i längden och Qpad valde därefter att enbart ha egna tryck. NOIDPAD däremot har valt att försöka på idén som Qpad hade för flera år sen, nämligen egna tryck, men man har även en rad med olika färdiga tryck att välja bland.

NOID Series, ERASER FX och RYK Series finns för tillfället att välja bland. Samtliga finns i olika färgsättningar. Dessutom går det att välja mellan två tjocklekar 3.5mm eller 1.5mm. Jag har valt att testa båda. Trycken på de jag testade kommer från RYK Series och heter The Evolution och The Eclipse.

Eftersom NOIDPAD är väldigt lik Qpad CT / XXXL / Gamer Low Sense så är det väl på sin plats att jämföra de båda med lite fakta.
Qpad - 405 x 285 x 1.5 / 4 mm
NOIDPAD – 400 x 280 x 1.5 / 3.5 mm
Storleken, tjockleken och ytskiktet är i stort sett identiskt och jag kan faktiskt inte vid första ögonkastet se några större skillnader. Föga överraskande så ser jag inga förutom designen vid det andra heller. Faktum är att de är så lika att man kan fundera på om det verkligen är lagenligt att tillverka en produkt som är så lik en annan som redan existerar på samma marknad. Men eftersom jag inte är lagens förlängda arm ska jag inte orda mer om det.

Har man nu valt att köpa en NOIDPAD så kommer man säkerligen ställa sig frågan – Vilken tjocklek på musmattan ska jag välja?

Tjockleken utgör en ganska stor skillnad av hur man upplever musmattan. Båda har samma ytskikt så det är ingen skillnad på det sättet, däremot är det skillnad på hur mattan upplevs när man använder den.

Den tjockare av dessa är väldigt mjuk, precis som föregångarna, den andra är mycket hårdare då den ligger mer direkt på bordet i sig. Det positiva med det är att kanterna inte blir lika påtagliga. Brukar man irritera sig på hårda/vassa kanter på musmattor är den tunnare versionen klart att föredra. Dock dras den med lite problem då den inte blir lika robust, den viker sig lättare. Har man musmattan i en skarv mellan två bord så ska det rätt mycket till om man inte ska märka av det. Den tjockare versionen är tillräckligt tjock för att detta inte ska märkas.

Musmattor av textil med behandlat ytskikt har ofta en tendens att ha ganska kort livslängd. Eller ja, mattan fungerar ju ett bra tag, men den kommer inte att förbli som den var när man först köpte den. Ytan kommer att förändras och slitas ner. Tiden som jag har prövat NOIDPAD sträcker sig bara över två veckor och jag kan därför inte påstå att det kommer att bli så med NOIDPAD, men eftersom likheten är slående med Qpad:s variant så gör jag mina antaganden att NOID kommer att leva med samma problem.

Glidet är helt okey, det glider på ganska bra, men det går inte att jämföra med mattor av plast. Precisionen är däremot riktigt bra, men som med allt annat finns det alltid andra som är värre. NOIDPAD är en riktigt bra musmatta som förtjänar ett högt betyg, men att säga att den är bättre än Qpad CT vore för mycket. Det är två väldigt bra musmattor och ska man välja mellan dom så låt ögat göra det, eller priset. NOIDPAD är nämligen lite billigare än originalet.

Positivt
  • Två storlekar
  • Två tjocklekar
  • Bra precision
  • Tilltalande design
  • Möjlighet att påverka designen
  • Förhållandevis billig
Negativt
  • Diskutabelt glid
  • Tvivelaktig livslängd
Mått
  • 400 x 280 x 1.5 / 3.5 mm
Pris
Är ni intresserade av att läsa andra recensioner som skribenterna på Fragbite har skrivit genom åren så har ni här en fullständig lista.

106 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 106 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..