×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

Steel Sound 5H

1
Det danska datortillbehörsföretaget Soft Trading har under en längre tid avancerat i fältet på marknaden och gav sig för ett tag sedan in på hörlurar. Steel Sound 5H, som är lurarna som den här recensionen kommer att handla om, är företagets andra försök efter den rätt lyckade lanseringen av Icemat Siberia. Soft Trading är företaget som ligger bakom Icemat och Steelpad – både musmattorna och de tillbehör som så småningom börjat krydda produktserierna.

Sidan 1

Vi har sett Icemat skaffa sig både MP3-spelare och headsets, som dock fått utstå hyfsat dålig kritik på sistone efter inledande hyllningar. När man lanserade ett headset under Steelpad-fanan var det direkt positiva tongångar från inga mindre än HeatoN och whiMp, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att whiMp, Potti och HeatoN har varit med och utvecklat lurarna och dessutom är sponsrade av Steelpad.



Ett utdrag från Steelpads pressmeddelande om de nya Steel Sound 5H-lurarna ser ut så här:
Here is what Emil ‘HeatoN’ Christensen - NIP had to say about the Steel Sound 5H:



“When I tried out the first samples of this headset, I couldn’t really believe how good the sound was. We have been working hard for the last 6 months, on developing this headset to fulfil all necessary aspects to optimize a headset for serious gaming. This is a REALLY good headset which offers a lot of comfort, and the best possible sound in gaming.”



Here is what Jonas “whiMp” Svendsen – SK-gaming had to say about the Steel Sound 5H-USB:



“It just sounds good – it actually enhances your performance because the sound has been seriously optimized for gaming!"
Hur långt ifrån det till synes smått överdrivet positiva säljsnacket från toppspelarna i Steelpads pressmeddelande var från sanningen – om det i själva verket inte var sanningen – tänkte vi ta reda på i denna recension. Värt att notera är dock att whiMp spelade med vad som såg ut att vara Sennheiser-hörlurar på ESWC. Klart var i alla fall att det inte var Steel Sound 5H. Däremot spelade hela NiP med de av dem själva prisade danska hörlurarna.



5H är i grund och botten ett rätt vanligt headset med en mikrofon och två små högtalare fördelade på två öronmuffar. Det finns dock tre saker som tydligt skiljer detta headset från flera av dess konkurrenter: mikrofondesignen, USB-ljudkortet samt drivrutinerna.





Mikrofon



Först ut och enklast att förklara är mikrofonen, som är designad på ett både nyskapande och mycket smart sätt. Standarden för headsetmikrofoner är att de sitter på en pinne som man kan vrida upp och ner beroende på om man vill använda den eller inte. På 5H sitter mikrofonen istället på en sladdliknande – i brist på ord – sladd, som man enkelt kan böja och forma så som man vill ha den ungefär som man kan arbeta med en ståltråd. På detta sätt får man en mycket användarvänligare mikrofonhållare än vad standarden för hur dessa är designade erbjuder.



Det är dock inte själva sladdens böjbarhet som är det genialiska utan vad man gör med mikrofonen när man inte använder den. Oanvända mikrofoner kan man nämligen mata in i öronmuffen på ungefär samma sätt som man matar in en dammsugarsladd i en dammsugare. Mikrofonen är i och med detta genidrag princip borta när man inte behöver den.









USB-ljudkort och drivrutiner



Just designen av mikrofonen och dess hållare är en av de riktigt positiva saker som vi hittade på 5H. En annan sak som särskiljer Steelpads bidrag till tillbehörsmarknaden är dess USB-ljudkort. Meningen med detta är delvis att man ska kunna ta med sig sitt ljudkort när man åker till evenemang för att spela på turneringsdatorer. Detta är förmodligen inte någonting som gemene random kommer att ha särskilt stor användning för, men det leder möjligtvis till att fler toppspelare använder headsettet, vilket gör det till ett reklammässigt mycket smart drag av Steelpad att inkludera ett USB-ljudkort i paketet.







Använder man USB-ljudkortet kommer man förmodligen även att använda de medföljande drivrutinerna, som innehåller en enorm massa inställningar, vilkas mängd nästan kan vara lite överväldigande. Själv känner jag inte för att pyssla så himla mycket med mitt ljud utan vill hålla det relativt simpelt, men för de som vill finns det i drivrutinerna fler inställningar än vad ni har tår och fingrar.







En negativ sak om drivrutinerna som bör nämnas finns dock, även om denna kan anses vara en petitess. Nåja, något som jag retade mig en del på, var att datorn oväntat startas om när man har installerat drivrutinerna. Att datorn bara startades om utan någon egentlig varning kändes så att säga lite som en spottloska från servitrisen och den artificiella serviceupplevelsen föll till ankelnivå. Nu är just denna serviceupplevelse i och för sig kanske inte är värd särskilt mycket, men till er som ska installera drivrutinerna: Be warned!



Ett miniminus blir det även för att drivrutinerna inte är alldeles lätta att hitta på Steelpads hemsida. Dock får man med hela två stycken CD-skivor av storlek small så är man inte glömsk har man inga problem på den fronten.



Något som dock kan komma att bli ett problem för många är att det när vi testade USB-ljudkortet inte verkade fungera särskilt bra med USB-portar med uppskruvad frekvens. Med ljudkortet inpluggat i sådana USB-portar uppstod något som kan ha varit antingen ett ovanligt slafsigt eko eller en försenad bas. Ljudet blev på dessa maskiner riktigt dåligt och dög inte till mycket i spelväg dels eftersom det blev grötigt och dels eftersom det underliga ekot gjorde det mycket svårt att höra riktningar. Med andra ord kommer de som gillar att köra med hög frekvens på USB-portarna med deras möss och aim i åtanke inte att ha mycket att hämta av de här hörlurarnas USB-ljudkort.



Ett annat problem, om än långt ifrån lika stort, var att det stundom hördes läskiga ljud i vänster öra och eftersom min mentala hälsa än så länge är i hyfsat skick måste vi dra slutsatsen att de underliga ljuden berodde på ett fel hos lurarna. Ljudet var av karaktären som man associerar med utomjordiskt liv, och kanske även introt till det gamla IT-programmet Sajber som gick på SVT för en tid sedan. Vad jag med mindre framgång försöker att säga är att risken att blanda ihop ljudet med något ingameljud i CS är miniminimal, även om ljudet självklart kan vara störande och stundom till och med överrösta något ingameljud. Ljudet var dock ganska sällsynt och spelades bara upp i en eller två sekunder, så för det mesta överlevde man utan problem.





Ergonomi och design



Som ni nog förstod av stycket om mikrofonen har man lyckats rätt väl på designfronten, även om man förutom för just mikrofonen inte har några vildare tilltag i designen. Förutom mikrofonen är 5H till utseendet ett rätt normalt headset. Man kan justera storlek strax ovanför öronmuffarna, muffarna är cirkelformade och klädda med mjukt tyg och på sladden sitter en dosa med vilken man kan justera volym samt sätta på och stänga av mikrofonen.



Den lilla dosan har ett par positiva saker värda att nämna. Till att börja med är klämman som man använder för att fästa dosan i kläderna av stål och inte av plast, som ju brukar vara fallet. Positiv sak nummer två är att det på dosan finns hela tre lägen att ställa in mikrofonen på – "high", "low" och "off". Sist, inte minst, men inte så himla viktig heller, är att volymkontrollen är relativt trög. Med andra ord kommer den inte att rulla av sig själv och volymen ändras därför i princip bara medvetet.



Eftersom man kan välja fritt mellan att använda USB-ljudkortet och den vanliga kontakten på det vanliga ljudkortet har även en förlängningssladd skickats med. Denna gör att man lätt kan byta mellan högtalare, hörlurar och ett annat par hörlurar om man gillar att göra det ofta. Kort sagt får man en förlängningssladd och alla dess fördelar med på köpet.



Vad gäller ergonomi är hörlurarna rätt normalkomfortabla. Dock kan de, precis som de flesta cirkelformade hörlurarna, bli lite obekväma för överdelen av örat under längre sessioner, som till exempel vid regniga dagar. Ser man till konkurrenterna är detta dock förmodligen ett problem som gäller samtliga, så vill man ha ett spelheadset så är det nog något som man får räkna med.





Ljudkvalitet



Ljudkvaliteten är som väntat bra men man lyckas inte riktigt med att få till någon positiv överraskning, dock inte heller någon negativ för den delen. I siffror från utvecklarna mätt ligger 5H mycket bra till vad gäller frekvensomfång mot de konkurrerande lurarna från Sennheiser, Philips och Plantronics. Icemat Siberia, som kommer från samma utvecklare som Steel 5H, kommer nära men är även de aningen smalare. En sak som man kan klaga på är dock att basen känns lite klen. Så länge man inte spelar med USB-ljudkortet på en uppskruvad USB-port så är ljudet klart och lämnar inte något övrigt att önska.





Sammanfattning och slutsats



Allt som allt är 5H ett par rätt fina hörlurar. Ergonomin ligger på normal nivå medan designen har ett par finesser och ett genidrag. USB-ljudkortet är inte en så pass viktig del av konstellationen som det kan framstå som efter dess i marknadsföringen uppblåsta roll. I själva verket är USB-ljudkortet egentligen bara nyttigt för de som brukar spela turneringar på turneringsdatorer. Att det i princip inte fungerar för de med hög frekvens på USB-portarna minskar dess positiva inverkan på recensionen ytterligare. Själva hörlurarna saknar dock riktiga brister och kan med hjälp av ett par riktiga högvattenmärken på designfronten fixa ett relativt högt betyg till Steelpads genom tiderna första hörlur.



Pris: 779 kr (hos Maxfps)

201 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 201 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..