Efter lite kivande mellan mig och den svåröppnade kartongen hade jag slängt upp den nya musen på min Steelpad 4D. Det första man märker är att den inte glider lika fint som min gamla Explorer 3.0. Kanske det här är en mus som man behöver skates för att kunna utnyttja maximalt. En glidyta under den utsvängda högersidan hade kanske gjort susen. Som det är nu finns det bara fyra glidytor och fem hörn.
Innan man kan börja använda musen på riktigt krävs det dock att man installerar vad som finns på den medföljande CD-skivan, det vill säga drivrutiner vid namn IntelliPoint 5.0. Det är tydligen mycket viktigt att drivrutinerna installeras före man kopplar in musen, så jag installerade drivrutinerna först.
Installationen var inte särskilt dramatisk, vilket var en bra sak. Dock fick jag senare upp ett felmeddelande, men musen verkar fungera bra ändå. Min dator works in mysterious ways, som jag brukar säga, ibland.
Explorer 4.0 väger avsevärt mycket mindre än till exempel Logitech MX500 och lite mindre än en Explorer 3.0. Enligt mig är musen nästan för lätt. Den blir lättare att flytta, men å andra sidan blir precisionen lidande och i vart fall jag hade en del problem med att få musen dit jag ville.
I till exempel WarCraft III, där man ska markera de små gubbarna på slagfältet, kan det bli en del problem. Reflexskott i Counter-strike (som satt) förekom inte alls hos mig när jag använde musen men det är förmodligen en vanesak. Jag hade hursomhelst inte lätt för att lära mig. Men så kanske jag är en gammal hund också.
Förr i tiden var jag ganska insatt i vad som var bra och vad som var dåligt när det gällde upplösning och uppdateringshastighet för möss. Nuförtiden är jag tyvärr inte särskilt haj på det. Som en räddare i nöden kom det fenomenala Internet och berättade för mig vad jag hade glömt.
Microsofts möss använder sig alla av samma sensor. 6000 bilder med upplösningen 400 dpi (dots per inch) tas varje sekund, vilket går att jämföra med Logitechs MX-sensor som har 800 dpi och tar 5250 bilder per sekund. På papperet kan skillnaden verka stor, men i verkligheten märks den knappast. Jämfört med Explorer 3.0 är den optiska sensorna alltså inte någon uppgradering i Explorer 4.0.
Förändringen som det nya versionsnumret innebär syns mest på musens utsida, det vill säga formen. Efter att ha vridit och vänt på tingesten i ett par sekunder kunde jag konstatera att den är bra mycket knubbigare än den gamla Explorer 3.0. De flesta mössen ligger platt mot underlaget, men Explorer 4.0 har istället rundade kanter som gör att den mer liknar en båt som flyter i vatten än en mus på en musmatta. Den är också lite kortare, lite bredare och lite högre.
Det finns gropar för pek- och långfinger så att händerna hålls i styr. Musen är även vriden och dragen lite så att handen ska ligga bättre på den, vilket den också gör. Musen sitter bra i handen och blir enkelt "en del av handen", om man nu vågar uttrycka sig så utan att bli klassad som nördifierad.
När jag precis hade fått min Explorer 3.0 hade jag väldiga problem med att jag alltid råkade trycka in en av sidoknapparna när jag sprayade som värst. Det här problemet verkar det som om Microsoft fixat till genom att flytta knapparna högre upp och bakom en kant, sett ur tummens perspektiv. För mig, som vant mig vid att inte trycka på knapparna på Explorer 3.0, känns det som om sidoknapparna på Explorer 4.0 sitter både otympligt till och för långt bort. Å andra sidan kan det mycket väl bara vara jag som tycker det. För de av er som aldrig använt en Explorer-mus är det säkerligen en bra sak.
Pek- och långfingersknapparna är lätta att trycka ner men känns ändå rejäla och robusta. Andra möss har ofta antingen för tröga eller för sladdriga knappar, men det verkar som om Microsoft lyckats bra med den här detaljen.
Det som verkligen är nytt med Explorer 4.0 är scrollhjulet. Det är till att börja med mycket lättare att rulla på än hos någon annan mus som jag har prövat. Scrollen känns steglös och ger en mycket fin känsla när man surfar. Å andra sidan är det inte särskilt bra där steg kan vara av nytta, som till exempel om man byter vapen med scrollen i Counter-strike, eller bara vill zooma ett steg i ett bildbehandlingsprogram. På grund av att scrollen snurrar så lätt blir det också svårt att trycka ner den, eftersom man snurrar hjulet framåt istället för att trycka ner det. I och för sig borde man nog kunna lära sig att klara av det med lite träning.
Störst uppmärksamhet har den horisontella scrollen fått. Genom att helt enkelt luta scrollhjulet åt höger eller vänster kan man scrolla åt höger eller vänster. I och med att de flesta webbsidorna och dokumenten som man kan tänkas läsa i regel bara behöver scrollas uppåt och nedåt är det här emellertid en ganska onödig funktion. Jag kan tänka mig att grafiker kanske har någon nytta av det. Att scrolla i tidslinjen i videoredigeringsprogram eller Flash kan också vara ett möjligt användningsområde. Brukar ni däremot inte scrolla i sidled kommer ni förmodligen inte att ha någon nytta av att kunna luta scrollhjulet. Jag lyckades heller inte binda lutningen till någon funktion i CS.
Något som kan vara värt att veta innan man köper musen är att många verkar ha problem med att musrörelserna blir hackiga i CS. Själv hade jag inte några problem med musen alls.
Nu över till andra människors åsikter. Så här svarar lite folk på varför de köpte musen och vad de tyckte om den:
MD (xPerience.se)
Köpte den i tron att den var bra, såg skön ut och allt... Eftersom jag är ett stort fan av "formade" möss, (min favorit är Logitechs gamla mouseman wheel) så trodde jag denna skulle vara snäppet bättre än 3.0.
Formen är det inget fel på över huvudtaget, detta är nog en kanon mus för bara användning i Windows osv... men att spela med upptäckte jag direkt var i stort sett omöjligt, om man inte är van vid att spela med 50 hz, för det var vad det kändes som.
Sedan var även scrollen alldeles för "lätt", bara man snuddade vid den så scrollade den. Så synd på en mus som kunde blivit så mycket mer...
Jag testade både USB & PS/2 med 100 hz och låste 100 hz på skärmen med men det kändes fortfarande inte bra... Kör nu återigen med min gamla 3.0.
Hess (före detta Galaxies.se)
Tycker musen har grymt bra design, riktigt skön att hålla i. Den är även lätt vilket jag tycker är skitbra. Det negativa med den är att den inte fungerar så bra utan laggar i CS. Känns som att spela med en låg uppdateringsfrekvens på monitorn (runt 50Hz). Scrollwheel funkar, känns som att scrolla i gegga om man inte är van eftersom det inte finns några "steg" i scrollen, men jag gillar det. Horizontalscrolling har jag inte ännu testat och har inget behov av det.
Jag hoppas verkligen det kommer nya drivers som fixar laggproblemen snart, för då kommer jag definitivt spela med denna musen.
Skipper (Team Vic)
Jag behövde en ny mus för jag hade slarvat bort min 3.0, så jag åkte in till SIBA för att köpa en ny, men dom hade slutat sälja dem så jag köpte en 4.0 istället.
Den var inget vidare måste jag säga, för det första så rycker den som tusan när man har den i USB:n sen när jag testade PS/2 så fick jag negativ acceleration så den hamnade ganska snabbt på hyllan.
Dock så testade jag, m_filter 1, vsync off och USB, då funkade den OK. Kändes dock fortfarande som man hade lite negativ acceleration. Jag håller mig till 3.0 tills de fixat felet.
Zad (Matrix)
Köpte den för att jag vill testa en större mus (har en 1.1) med skön form, men den är riktigt dålig. Med USB har man 60hz hela tiden och i PS/2, om man tweakar upp den till 200, så funkar den okej ibland. Man märker direkt skillnad när man sätter in en 3.0 eller 1.1 hur bra de är jämfört med 4.0 och det är så för alla jag pratat med, kanske tre-fyra stycken.
Som synes hade alla haft samma problem. Jag lyckades inte hitta någon som inte haft det. Det kan hända att de som haft problem med musen gjort mer väsen av sig och därför var det lättare att hitta dem. Varken jag eller testperson nummer två (samot) hade det här problemet i CS.
Sammanfattningsvis är musen ganska bra om den fungerar som den ska, men faktumet att många har haft problem med den drar ner betyget. Den nya scrollen är en trevlig sak, men ingenting som man bör spendera några pengar på.
Pris: 389 kronor hos maxfps.se.