×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

Datorspelande, en folksjukdom?

1
"Käften morsan, jag lirar pcw!!" eller "Nej jag hinner inte ikväll, jag är på sista uppdraget i Splinter Cell!" är bara två exempel på vad man kan få höra olika människor slänga ur sig nu för tiden.

Datorspelande, en folksjukdom?

Datorspelandet finns överallt omkring oss och även i alla åldrar, är detta ett tecken på en epidemi eller bara ett steg i utvecklingen av relationen mellan datorer och människor? Ibland funderar jag på om folk har glömt bort hur man använder sin sociala förmåga. Man ringer inte till varandra utan man snackar via någon community på internet, via mail eller via något chatprogram som exempelvis ICQ eller IRC. En timme framför datorn kan vara mer värd för många än en myskväll med sin älskade. Det kan till och med gå så långt att man har datorn som en tillflyktsplats när man inte vill träffa sin respektive, eller liknande. Är detta rätt sätt att säga att man inte vill ha ett socialt umgänge vid det tillfället? Enligt mig är det verkligen inte det!



Tro nu inte att jag kan säga detta eftersom jag är en person som till fullo kan kontrollera mitt datoranvändande och alltid prioriterar annat först för så är inte fallet. Även jag har suttit i skiten då det ibland kunde gå en period på två månader innan jag fick mig ut under kvällstid. Direkt efter skolan skyndade jag hem som om jag vore jagad av en mördare. Och detta bara för att sätta mig vid dumburken och lira lite CS. Som tur är så omvärderade jag mitt liv och insåg hur viktigt det är med starka sociala band med andra medmänniskor.



Jag skulle gissa att de, om några år när du går till läkaren, säger att du lider av datorspelarsyndromet (dock förmodligen ej med den termen) och måste in på rehabilitering. Ska det verkligen få gå så långt? Observera att jag säger inte att datorspelsutveckling bör stannas av för att minska risken för en ny folksjukdom utan det bör begränsas på ett effektivt och korrekt sätt. Ja, jag säger att det bör begränsas och detta eftersom att det faktiskt redan nu finns en stor tendens till exempelvis ökad risk för kroniska sjukdomar bland människor som spenderar för mycket tid vid en dator. Det du kan börja med för att se över ditt eget datorspelande är att fråga dina nära och kära angående hur de ser på ditt tidsfördriv vid datorn.



Nu kanske du ställer dig frågan, vad spelar det för roll om vi sitter mer vid datorn? Jag ska försöka svara på det, det är nämligen så att i vårt land så har vi något som kallas för den sociala myndigheten vilket faktiskt är rätt så unikt i den utsträckningen att denna myndighet kan utfärda en rad olika bidrag för att du ska kunna uppnå en acceptabel levnadsstandard. Om vi jämför med andra europeiska länder så har även dessa en motsvarighet till vår sociala myndighet, dock utfärdar dessa bara en bråkdel av alla de olika bidrag som vår myndighet gör. Vid ett ökat datoranvändande i Sverige skulle den sociala myndigheten få det väldigt hektiskt när det är fler och fler som inte engagerar sig lika mycket i att skaffa jobb och väljer att istället leva på socialbidrag eller något annat liknande bidrag. Detta i sin tur leder till att våra skattepengar kommer att användas allt mer till det sociala för att kunna ge de som väljer en dator före ett arbete det de har rätt till, en slags acceptabel levnadsstandard. Vad spelar det för roll? Jo, detta gör att i längden får staten mindre och mindre pengar att lägga på landstingen, skolan och så vidare. Alltså måste man skära ner ytterligare på den offentliga sektorn för att staten ska kunna dela ut nog med pengar för att den sociala myndigheten ska ha råd att betala ut bidrag i sin tur. Det blir alltså alla i det svenska samhället som kommer att drabbas av ökat datoranvändande, kanske lite långsiktigt men så ser jag det.



En sista sak att tänka på är att, om vi inte börjar bry oss snart så kan "datorspelande" bli Sveriges största folksjukdom efter hjärt- och kärlsjukdomar om bara något decennium!

322 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 322 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..