Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Europa

Tre hattrick när Färjestad och Linköping vinner varsin match

1
Det blev en riktigt spännande kväll när semifinalerna i ECL Elite drog igång under måndagen. Färjestad ställdes mot Linköping i ett SHL-möte och när kvällen avrundades hade publiken fått se inte mindre än tre spelare göra hattrick och de båda klubbarna ta varsin seger.
Slutspelet i den Europeiska NHL 20-ligan, ECL Elite, är i full gång. Efter att ha stått för en storskräll i kvartsfinalen, där de slog ut grundserievinnarna JYP Jyväskylä, ställdes Färjestad BK mot SHL-kollegorna Linköping HC i semifinal. Under måndagskvällen spelades de två första matcherna i bäst-av-sju mötet och resultatet vittnade om att matchserien mest troligt kommer att utvecklas till en riktig rysare. Den första matchen blev dock till stora delar en uppvisning av de regerande mästarna, Linköping.

Efter sju minuter kunde Erik "I_Eki_I" Tammenpää ge östgötarna ledningen och i den andra perioden utökade man till 3-0 efter mål av Joonas "Patzlaf" Paatiala och Paul "PleeMaker" Arontie. I den tredje perioden var ställningen 21-1 i skott till Linköpings fördel vilket gav en tydlig bild över hur matchen utvecklat sig. Färjestad försökte förgäves spräcka Casper "ICappeI" Lundgrens nolla men istället kunde Patzlaf fullborda ett hattrick efter att ha gjort Linköpings fjärde och femte mål. 5-0 blev också slutsiffrorna och Färjestad fick inte alls till det spel som varit så framgångsrikt i kvartsfinalen mot JYP.

Affelj fortsatt stekhet i slutspelet

Kvällen slutade dock inte riktigt som Linköping tänkt sig. Efter åtta minuters spel i match två kunde nämligen Färjestad ta ledningen när Andreas "Affelj-" Ljungberg åkte sig fri och överlistade ICappeI. Det dröjde dock inte länge innan Färjestad-forwarden drog på sig en utvisning och i det numerära överläget som följde kunde Linköping kvittera. Med fyra minuter kvar av perioden kunde sedan östgötarna också ta ledningen genom PleeMaker och den stora frågan var om Färjestad skulle orka resa sig efter överkörningen i den första matchen och underläge i den andra.

Precis som när Färjestad blev av med ledningen i början av matchen kom dock kvitteringen snabbt. Efter att ha tilldelats ett powerplay i slutminuten kunde värmlänningarna kvittera och återigen var det Affelj som var sist på pucken. Efter periodvilan försökte Linköping dra upp samma tempo som i match ett men Färjestad kom flera gånger upp i vassa kontringar. Tillslut gav det också utdelning och innan perioden var slut hade Sebastian "eBasstian" Nagel gjort två mål för sitt Färjestad.

"Vi ska använda vår fysik med Maise och Basse"

Om ICappeI vann målvaktsduellen i den första matchen så var det Johan "Rundqviiist" Rundqvist tur att gå segrande ur den andra. Trots bra lägen och spel i powerplay så var det inte Linköping som fick reducera. Istället kunde Färjestad ännu en gång kontra in ett mål och Affelj noterades för ett hattrick. Det andra hattricket för kvällen, men inte det sista. Efter en reducering av Linköping var det nämligen dags för eBasstian att även han noteras för ett hattrick. Med sitt 6-3 mål satte han den sista spiken i kistan och såg till att Färjestad kvitterade till 1-1 i matchserien.

—Det var extremt kul att få spela igen, speciellt mot ett annat SHL-motstånd. Även om första matchen var tung så var det starkt av oss att komma igen i andra och det visar på vilken moral vi har i laget, säger Färjestadbacken Robin "Rubituss" Söderqvist.

Ni slog ut JYP på kontringar och en bra defensiv. Är det samma spelsätt som gäller mot Linköping?

—Vi har ju en plan med att fortsätta på en stark defensiv och använda våra kontringar, men mot Linköping så är det en annan sorts offensiv vi möts av. JYP var bra men de körde ofta på samma varianter vilket gjorde att vi lyckades läsa dem bra. Skillnaden med Linköping är att de har så många olika varianter de kan använda, så det är ett annat fokus som krävs av oss i försvaret.

Imorgon avgörs match tre och fyra, vad krävs för att ni ska knipa minst en av de två matcherna även imorgon?

—Det är att vi inte låter Linköping styra och ställa som de fick göra i match ett. Vi ska använda vår fysik vi har i Maise och Basse (eBasstian) för att sätta stopp för Linköping och fortsätta som vi gjorde i match två, att skjuta mycket. Vi märkte att det inte är omöjligt att göra mål trots att det är Cappe som vaktar det. Så vi ska fortsätta på samma spår och förhoppningsvis går det vägen.

"Vi har en bra känsla inför onsdag"

Att just Cappe släpper in så många som sex mål i en match hör inte till vanligheterna. Svensken säger dock själv att det är bäst att inte låta det sätta sig i bakhuvudet då de bara leder till en sämre prestation i kommande matcher. Istället är det att släppa den matchen och fokusera på den hållna nollan i semifinalseriens första som gäller.

—Vi gör en helt okej insats, det blir dock två helt olika typer av matcher från vår sida. I match ett följer vi vår game plan men i match två gör vi lite individuella misstag som kostar oss matchen men överlag har vi en bra känsla inför onsdag.

Semifinalserien rullar vidare redan imorgon, onsdag, då match tre och fyra kommer att spelas. Blir det två lika intensiva matcher som i måndags finns det stora chanser att serien mellan de två SHL-klubbarna utvecklas till en riktig slutspelsklassiker.