Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Europa

Linköping HC historiska Europamästare efter otroliga vändningen

1
Svenska Linköping HC är Europamästare i NHL 20. Efter att ha vänt ett underläge med 3-1 i matcher till seger 4-3 mot Havu Gaming är klubben från Östergötland historiska mästare. —Det känns helt jäkla sanslöst bra, säger målvakten Casper "ICappeI" Lundgren efter titelvinsten.
Under torsdagskvällen avgjordes ECL 9 Elite-finalen mellan Linköping HC och Havu Gaming i en riktig rysare till matchserie. Inför torsdagens avgörande hade Havu ledning med 2-1 i matcher och Linköping såg inledningsvis riktigt pressade ut. De regerande Europeiska mästarna från Finland tog nämligen ledningen redan efter 11 minuters spel i den första perioden. Matchseriens hetaste spelare, Tuukka "FlyerKungen" Kuha, kom fri mot Casper "ICappeI" Lundgren och avslutade precis ovanför benskyddet på den svenske målvakten.

Linköping kom dock tillbaka och med bara 32 sekunder kvar av matchen kom kvitteringen efter fint samarbete mellan Erik "I_Eki_I" Tammenpää och Joonas "Patzlaf" Paatiala. Det väntade dock en riktig kalldusch för Linköpingslaget. Havu gick nämligen till attack direkt och med dryga 2 sekunder kvar att spela kunde Ilmari "Puantso" Lehkonen styra in det avgörande målet på ett skott från backen Mikael "Nassustelija" Katajisto.

Superstjärnan I_Eki_I levererade

Förlusten innebar att Linköping låg under med 3-1 i matcher och alltså var tvingade att vinna tre raka matcher, något som då verkade osannolikt. Inte blev det heller bättre av att Risto "Dominointi" Järvi gav Havu en 2-0 ledning efter första perioden i match fem. Linköping kom dock tillbaka och efter fyra raka mål, där världsstjärnan I_Eki_I stod för två, kunde man också vända och vinna matchen med 4-3.

I den sjätte matchen verkade båda lagen värdera defensiven högst och det syntes också i målkolumnen. Efter två spelade perioder var ställningen fortfarande 0-0. Två minuter in i den tredje perioden kunde sedan Linköping ta ledningen genom Joel "jtorro-.-" Tourunen men Havu kvitterade tio minuter senare genom FlyerKungen. Matchen gick till en högdramatisk förlängning där Havu gjorde allt för att avgöra matchserien och Linköping hann missa en straff innan avgörandet tillslut kom.

I_Eki_I tog in pucken i offensiv zon, snurrfintade sig förbi sin närmaste back och skickade sedan iväg en stenhård passning till Paul "PleeMaker" Arontie som stod parkerad vid den förlängda mållinjen. Finländaren skickade direkt in en backhand mot mål och trots att han sköt från en i princip obefintlig vinkel hittade pucken en väg in i nätmaskorna. Ett viktigt mål för Linköping som därmed tog mötet till en sjunde och avgörande match medan det för Havu var blytungt då man tappat sin ledning i matchserien.

"Har svårt att sätta ord"

Att Linköpings upphämtning till en början påverkade Havu blev också tydligt i den avgörande matchen. Efter två spelade perioder hade Linköping ledningen med 2-0 och sju minuter in i den tredje kom också trean i powerplay. Där och då kändes det avgjort men Havu tog sig samman och reducerade två gånger om genom Dominointi. Trots tung press under de fyra sista minuterna kom dock de regerande mästarna aldrig närmare än så och matchen slutade 3-2 till ett Linköping som nu kan titulera sig Europeiska mästare för första gången någonsin i esport.

—Har svårt att sätta ord, vilket sanslöst psyke vi visar. Vi ger aldrig upp! Efter vinsten i match 6 skriker Loimmu ”THIS IS OUR SEASON!” och där tror jag att han ropade för alla, säger en överlycklig ICappeI efter matchen.

Berätta hur du mår just nu?

—Det känns helt jäkla sanslöst bra!

"Ska fira när tillfället dyker upp"

Den svenske målvakten berättar vidare att det blev lite nervöst när Havu fick de två målen i slutet av den sjunde matchen men att det var där man visade varför man nu är mästare. Han berättar också att det är den fina lagsammanhållningen som är nyckeln till framgången då man är ett lag som både vinner och förlorar tillsammans. På frågan om hur de nu kommer att fira titeln blir det ett försiktigt svar.

—Vi får njuta av detta ikväll och sen är det bara att ladda om till eSHL mot ett svårslaget Växjö Lakers imorgon, men fira detta kommer vi att göra när tillfället dyker upp.

Artikelbild: Skärmklipp från NHLGamer