×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

USA

Så mycket tjänar LCS-proffsen — genomsnittslönen är flera miljoner

1
Inom esporten har det ofta varit stort fokus på turneringspriserna då det länge var dessa som fungerade som spelarnas löner. Numera betalar dock många organisationer ut en grundlön för spelarna och i Nordamerikanska LoL-ligan, LCS, är det inga dåliga årslöner som spelarna tjänar.
League of Legends har varit en av esporterna där spelarlönerna har haft större fokus än prispengar i turneringar. Den främsta orsaken till det är att det istället för flera turneringar varje år spelas regionala ligor, mer likt traditionell sport. Riot Games har också haft ett stort fokus på att organisationerna ska betala ut lön till sina spelare och inte enbart en andel av prispengar. Det har lett till att spelarlönerna i framförallt den Nordamerikanska ligan LCS har ökat för varje säsong.

Den genomsnittliga lönen för en LCS-spelare i år är enligt Hal Biagas, vd för North America LCS Players Association, 410 000 dollar. Det innebär alltså en årslön på knappa 4 miljoner svenska kronor. När uppgifter om spelarlöner senast presenterades år 2017 så låg den genomsnittliga årslönen på 105 000 dollar, eller just under 1 miljon svenska kronor. En stor anledning till den stora höjningen är att ligan gick över till att bli en franchise, vilket innebar fler sponsorer och ökade intäkter för alla amerikanska lag.

Lönekuverten LCS-stjärnorna får är alltså större än vad en Allsvensk fotbollsspelare får. Där ligger genomsnittslönen på 1.2 miljoner kronor per år. Däremot har League of Legends-spelarna en bit kvar till nivån Premier League-spelarna är på. I den engelska fotbollsligan beräknas genomsnittslönen vara 36 miljoner kronor. Det går dock ingen nöd på Yiliang Peter "Doublelift" Peng, Søren "Bjergsen" Bjerg och de andra stjärnorna. Förutom lön måste också organisationerna, enligt Riot, täcka spelarnas levnadskostnader, så som boende, mat och spelutrustning vilket blir en extra bonus.


Artikelbild: Riot Games

1 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 1 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..