×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Norden

Svensken om framgångarna: "Vill bevisa att jag är en av Sveriges bästa"

1
Förra hösten ledde han bottentippade Shadow Stalkers till en överraskande sjätteplats i Swedish Esports League. Nu är David "BeBopBulli" Siira med och slåss om en plats i European Masters med sitt nya lag, Vipers Inc. Vägen dit är fortfarande tuff, men inte omöjlig och 20-åringen själv är redo för vad som väntar.
Att det ibland går fort inom esporten finns det många exempel på. En del går från ingenstans till den högsta nivån i Europa på bara en bråkdel av den tid det tar för exempelvis en hockeyspelare eller fotbollsspelare att nå toppen. Att det länge saknats ligor under de bästa är en av anledningarna, en annan att esporten är relativt ny och att konkurrensen inte är lika stor. Inom League of Legends har dock Riot Games satsat på att införa en form av ligastruktur som liknar den vanliga idrottens för att skapa en rakare väg till den absoluta toppen. Nu kan scouter och coacher från de bästa lagen se spelare, som är topprankade i solo queue, spela i nationella eller regionala ligor och på så sätt bilda sig en bättre uppfattning om hur dessa spelare presterar i lag.

En spelare som just nu befinner sig mitt i resan uppåt är den svenske supportspelaren David "BeBopBulli" Siira. Förra våren kvalificerade han sig till Division 1 i Swedish Esports League med Shadow Stalkers Esports och under hösten slutade de oväntat sexa efter att ha varit bottentippade inför säsongen. Tiden i Shadow Stalkers beskriver BeBopBulli som rolig då lagkamraterna spelade tillsammans under en längre tid och blev ett kompisgäng. Trots att nivån i laget inte var den högsta fick 20-åringen mersmak och när säsongen var över bestämde han sig för att se hur högt han kunde komma i solo queue rankingen.

—Jag la ner väldigt mycket tid på ranked under tiden i Shadow Stalkers och pendlade fram och tillbaka från Master 0 LP till Grand Master 400 LP. När offseason väl kom var jag nyfiken på att se var jag skulle hamna om jag verkligen tryhardade. Jag nådde Challenger 900 LP, vilket är runt rank 40, redan under andra veckan vilket ledde till att jag fick en hel del tryouts att jobba mig igenom.

Tryoutsen, eller provspelningarna som är det svenska ordet, slutade med varierande resultat men tillslut hamnade han i Isländska Dusty. Tiden där blev dock inte riktigt som han tänkt sig och efter tre misslyckade kval fick BeBopBulli stiga åt sidan för den mer erfarne spelaren Mehmet "Only35" Emin Aydin. Det fjärde och sista kvalet slutade med att Dusty tog sig vidare men då med en bänkad svensk support. 20-åringen fick ett erbjudande om att stanna som avbytare och få chansen att slåss om en startplats i Nordic Championship men det lockade inte riktigt BeBopBulli. Som tur var dök en ny chans att få spela i Nordic Championship upp, den här gången för det danska laget Guarp Gaming.

—Jag blev erbjuden att stanna som sub men plötsligt öppnades det upp en plats i Vipers Inc som då var klara för Nordic Championship. Jag kände redan Hidon (Jonas Vraa) och valde att skriva, efter det fick jag en tryout och det klickade direkt. Förmodligen kände Vipers likadant för de hade tryouts för fler supports men valde att ta mig direkt.

—Som alla ser nu så har vi vunnit båda matcherna mot Dusty den här säsongen, något som jag själv är stolt över fastän jag fortfarande är god vän med många i deras uppställning.

Även om tiden i Dusty blev kort och inte så lyckad tog svensken ändå med sig en hel del saker från tiden i organisationen. 20-åringen säger att det på riktigt lärde honom vad spel med ett lag på högre nivå innebar och när han nu förbättrat bristerna han hade under tiden i Dusty har det gett resultat i Vipers. Målen är dock högt ställda och trots att BeBopBulli nu konstant befinner sig runt 500-700 LP i Challenger är hans främsta mål att ta hem finalen i Nordic Champions för att kvalificera sig till EU Masters.

—Mitt främsta mål just nu är att ta hem finalen i Nordics. Då går vi vidare till gruppspelet i EU Masters och där vill jag på riktigt kunna bevisa att jag är en av Sveriges bästa supportspelare.

Just nu ser chanserna för att 20-åringen och hans Vipers ska nå finalen ut att vara goda. Det danska laget leder nämligen grundserien, två vinster före Team Singularity, med bara två matcher kvar att spela. Det är dock två tuffa matcher som väntar i form av just Singularity och nyuppståndna Nordavind med två svenskar i laget. För att vinna gruppen och förhoppningsvis få en enklare väg till finalen krävs att Vipers vinner en av matcherna eller att Singularity förlorar mot BeBopBullis gamla lag, Dusty.

—Vi förlorade mot Singularity och hade en rätt skakig insats mot Nordavind senaste gången vi mötte de båda lagen, så den här helgen blir nog ett bra mått på hur bra vi faktiskt är inför slutspelet. Självklart ser vi oss själva som en av favoriterna till att gå hela vägen till EU Masters och oavsett motståndare kommer vi att kämpa hårt för att ta oss dit.

Vad är nyckeln till att det gått så bra för er, tror du?

—Vi har en bra stämning i laget och vi känner oss säkra i att vi är de bästa i våra roller när det kommer till Nordic Championship. Sen litar vi fullt ut på varandra vilket jag tror är en rätt avgörande faktor till att vi har kunnat nå goda resultat. När någon i laget har en dålig match lyfter de andra upp honom direkt

Du säger själv att du vill bevisa att du är en av Sveriges bästa supportspelare, har du några andra mål i karriären?

—Just nu är det mitt största mål, just för att man aldrig kan vara säker på hur många steg man kommer att kunna ta i "League-trappan" så att säga. Jag skulle älska att kunna tävla på heltid och en dröm är såklart att få spela i LEC, men vägen dit är lång.

Om du en dag får chansen i LEC, vilken organisation hade du helst spelat för?

—Jag brukar alltid vara den som tycker om ett lag mer baserat på sin uppställning än organisationen bakom den, men skulle jag välja ett lag nu där jag skulle få hoppa in som starter så skulle det helt klart vara Fnatic. Rekkles har jag alltid sett upp till, särskilt när jag själv lirade ADC mellan S7 till tidigt S9, och det skulle vara kul att lira duo med en svensk i botlane.

Hur många steg upp för League-trappan BeBoBulli kommer att ta är svårt att sia om. Men det är tydligt att 20-åringen är beredd att lägga ner en hel del tid på att ta sig så långt upp som möjligt. På söndag och måndag spelas de avslutande grundserieomgångarna av Nordic Championship. Därefter väntar semifinaler och för svensken väntar förmodligen karriärens, iallafall hittills, viktigaste matcher då en plats i finalen och European Masters står på spel. Vill man se hur det går för BeBopBulli visas matcherna på DreamHacks Twitchkanal från klockan 20:00 på söndag och 21:00 på måndag.



Artikelbild: Riot Games

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..